Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
12/01/2015

«Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου»: Το τέλος στον κύκλο της μοναξιάς

Στο βιβλίο «Η Κυρία με το Σκυλάκι» ο Τσέχωφ έχει την τελευταία του ευκαιρία να βιώσει, μέσα από τον Ντιμίτρι τον έρωτα και να ξεπεράσει τη μοναξιά του.

 

Στο «Οι Θλιμμένες Πουτάνες της Ζωής μου» ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δίνει την τελευταία ευκαιρία, σε έναν ενενηντάχρονο να ερωτευθεί. Επίσης με αυτό το βιβλίο κλίνει τον κύκλο της μοναξιάς που άρχισε με το μυθιστόρημα «Εκατό Χρόνια Μοναξιά». Χαρίζει με αυτό το προτελευταίο του βιβλίο ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, η Λατινική Αμερική να βγει από τον απομονωτισμό της και ο καθένας να νικήσει τη δική του μοναξιά.

Επειδή λοιπόν για το «Η Κυρία με το Σκυλάκι» έχω γράψει, είναι καιρός να ασχοληθώ με το βιβλίο του Μάρκες. Ως γνωστόν ο Κολομβιανός νομπελίστας είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος του «μαγικού ρεαλισμού», ένα κράμα δηλαδή του εξωπραγματικού με το καθημερινό. Σε αυτό το βιβλίο όμως συναντάμε έναν διαφορετικό ρεαλισμό. Έναν ρεαλισμό πάνω στον γεροντικό έρωτα. Ο γεροντικός έρωτας είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον συγγραφέα και στο «’Ερωτας στα Χρόνια της Χολέρας».

Ένα ακόμα ζήτημα του βιβλίου, που προϊδεάζει τον αναγνώστη από τον τίτλο του ακόμα, είναι ο αγοραίος έρωτας. Ένας ενενηντάχρονος καθηγητής ισπανικών, λατινικών και δημοσιογράφος , αποφασίζει να κάνει δώρο στον εαυτό του για τα ενενηκοστά του γενέθλια, ένα βράδυ έρωτα με μια παρθένα. Για αυτόν τον σκοπό επικοινωνεί με την παλιά του φίλη Ρόζα Καμπάρκας , ιδιοκτήτρια ενός παράνομου οίκου ανοχής, για να του βρει την κοπέλα που ζητάει. Μέχρι τότε ο καθηγητής δεν είχε νιώσει ποτέ του έρωτα, κρατούσε τις απαραίτητες αποστάσεις στις σχέσεις του με το άλλο φίλο, πληρώνοντας πάντα για αυτό που ήθελε ακόμα και με τις γυναίκες που δεν ήταν του επαγγέλματος.

Η φίλη του Ρόζα τον παίρνει τηλέφωνο και τον ενημερώνει, πως βρήκε αυτό που ήθελε. Είχε βρει μια δεκατετράχρονη παρθένα. Αυτός ερωτεύεται την μικρή Ντελγαδίνα (ψευδώνυμο που της έδωσε ο ίδιος), την συναντά τακτικά και πάντα κοιμισμένη, από την κούραση και τη βαλεριάνα. Την κοιτά καθώς κοιμάται, της μιλάει, της διαβάζει και ακούει μουσική διπλά στην κοιμισμένη μικρή. Δεν αντιστέκεται στην αλλαγή, γιατί άλλωστε να αντισταθεί σε μια ακίνδυνη κοιμισμένη μικρή; Δεν έχει πλέον πολλά να χάσει έτσι και αλλιώς. Η αλλαγή που βιώνει είναι ριζική, αλλάζει τρόπο γραφής στα κυριακάτικα άρθρα του, ξαναδιαβάζει παλιά βιβλία, άλλα τα απορρίπτει και άλλες φορές στρέφεται σε αυτά που είχε απορρίψει στο παρελθόν. Στη διάρκεια της μέρας φέρνει στο μυαλό του την Ντελγαδίνα, την φαντάζεται όπως την θέλει, την ντύνει ανάλογα με την εποχή που θέλει να την τοποθετήσει και αφήνεται με την φαντασία του να ζήσει μια ζωή που ποτέ δεν έζησε.

Να ζήσει τον έρωτα στα ενενήντα. Να βγει από μια προγραμματισμένη ρουτίνα. Να κάνει την αυτοκριτική του. Να συνειδητοποιήσει τα λάθη του. Το «Οι Θλιμμένες Πουτάνες της Ζωής μου» είναι ένα βιβλίο που από τον τίτλο του φαντάζει πως έχει σκληρό περιεχόμενο, είναι όμως ένα νοσταλγικό, αισιόδοξο βιβλίο, ένας ύμνος στον έρωτα.

 

Βίρνα Κοντομίχαλου

Γεννήθηκα στην Αθήνα, μέχρι τα 18 μου, ζούσα μεταξύ Αφρικής και Κεφαλλονιάς.Τα τελευταία 2 χρόνια σπουδάζω στο Πάντειο Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Μικρή ανακάλυψα πως η ανάγνωση βιβλίων σου προσφέρει το πιο μαγικό ταξίδι, η αγάπη λοιπόν, μετατράπηκε σε ανησυχία και άρχισα να γράφω. Πέρα από τα βιβλία ασχολούμαι με τον αθλητισμό, έκανα χρόνια στίβο και λατρεύω τον κινηματογράφο.

Πηγή:hashmag.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το κυνήγι της αλεπούς Αλλέγκρα »

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency