Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
06/11/2014

Ευρώπη: 421 εκατ. πτηνά χάθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια

H Ευρώπη έχασε 421 εκατομμύρια πτηνά τα τελευταία 30 χρόνια και η σημερινή διαχείριση του περιβάλλοντος δείχνει ανίκανη να αποτρέψει την εκατόμβη πολλών ειδών τα οποία μέχρι πρόσφατα εθεωρούντο συχνά απαντώμενα, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το επιστημονικό περιοδικό «Ecology Letters».H ανησυχητική αυτή εξαφάνιση των πτηνών από την ευρωπαϊκή πανίδα σχετίζεται με τις σύγχρονες μεθόδους γεωργίας και την εξαφάνιση των βιοτόπων. «Είναι μια προειδοποίηση που ισχύει για το σύνολο της πανίδας στην Ευρώπη. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το περιβάλλον δεν είναι ανεκτός για τα πιο κοινά είδη της πανίδας μας» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Γκρέγκορι της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Μείωση που φθάνει έως 90% καταγράφηκε στα ιδιαίτερα κοινά είδη πουλιών, όπως η σταχτιά πέρδικα, ο κορυδαλλός, το σπουργίτι, το ψαρόνι.

Παράλληλα, ορισμένα σπάνια είδη είδαν κατά την ίδια περίοδο τον πληθυσμό τους να αυξάνεται, χάρη στη λήψη μέτρων προστασίας τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, οι οποίοι συνιστούν την ταχεία εφαρμογή νέων γεωργικών σχημάτων και τη δημιουργία ζωνών πρασίνου στον αστικό ιστό, ανέλυσαν τα στοιχεία για 144 είδη πτηνών από 25 ευρωπαϊκές χώρες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν από εθελοντές παρατηρητές.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency