Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
30/10/2014

Ο κήπος του ερασιτέχνη «Δειγματοληψία εδάφους»

Ο κήπος του ερασιτέχνη «Δειγματοληψία εδάφους»

 

Το φθινόπωρο που το έδαφος έχει μαλακώσει από τις βροχές είναι κατάλληλη εποχή για εδαφική ανάλυση. Εδαφική ανάλυση χρειάζεται απαραιτήτως πριν την εγκατάσταση μιας νέας καλλιέργειας. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνεται κάθε μερικά χρόνια για την παρακολούθηση της υγείας και της γονιμότητας του εδάφους ή όταν εμφανιστεί έλλειψη θρεπτικού στοιχείου («τροφοπενία»). Για την ανάλυση χρειαζόμαστε ένα σύνθετο δείγμα εδάφους βάρους περίπου ενός κιλού. Αν δε διαθέτουμε τον ειδικό δειγματολήπτη όπως στη φωτογραφία), λαμβάνουμε το δείγμα ως εξής: Σε διάφορα σημεία του κήπου σκάβουμε μια τρύπα με ένα πατόφτυαρο και προσπαθούμε να αφαιρέσουμε μια λεπτή «φέτα» εδάφους κατά την κατακόρυφη έννοια. Το βάθος της τρύπας πρέπει είναι τουλάχιστον 30 εκ. για τις ετήσιες καλλιέργειες και 60 εκ. για τις δενδρώδεις. Αποφεύγουμε τα σημεία του αγρού που είναι δίπλα στο δρόμο, σε υφέσεις (βαθουλώματα) που κρατούν νερό και γενικά τα μη αντιπροσωπευτικά σημεία. Ανακατεύουμε το έδαφος μέσα σε μια ανθεκτική σακκούλα και το απλώνουμε σε σκιερό μέρος πάνω σε εφημερίδες μέχρι να στεγνώσει. Η ξήρανση στον αέρα διαρκεί από 2 έως και 10 ημέρες, ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες. Κατόπιν, συσκευάζουμε το έδαφος σε ένα κουτί και το στέλνουμε στο εδαφολογικό εργαστήριο. Στη συσκευασία περικλείουμε ένα συνοδευτικό έγγραφο με τα στοιχεία επικοινωνίας μας, την περιοχή από όπου πήραμε το δείγμα και την καλλιέργεια που έχουμε ή σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε.

Γνωρίζετε ότι...

...το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων προετοιμάζει τον εδαφολογικό χάρτη της Κεφαλονιάς;

...αν θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα της θρεπτικής κατάστασης μια καλλιέργειας, συμπληρώνουμε την εδαφική ανάλυση με ανάλυση φυτικών ιστών;

Ο Άρης Γεράκης εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το φυτό της εβδομάδας! Το φυτό της εβδομάδας! »

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency