Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
09/10/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Η συγκομιδή της ελιάς»

Στην Κεφαλονιά η συγκομιδή της ελιάς παραδοσιακά διαρκεί από του Αγίου Γερασίμου (20 Οκτωβρίου) έως τα Χριστούγεννα.  Μέσα στο χρονικό αυτό παράθυρο ο ελαιόκαρπος έχει επιτύχει τη μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα και την καλύτερη ποιότητα.  Η καθυστέρηση της συγκομιδής μετά το Δεκέμβριο ενέχει τον κίνδυνο απώλειας του ελαιοκάρπου λόγω καιρικών φαινομένων, ενώ η συλλογή πεσμένου καρπού από το έδαφος αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας. 

Οι συνθήκες που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ελαιολάδου είναι οι εξής:  Έγκαιρη προστασία της ελιάς από το δάκο και άλλα παράσιτα, ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των καρπών κατά τη συγκομιδή, προσωρινή αποθήκευση σε τελάρα ή σάκκους από φυτικές ίνες σε χαμηλή θερμοκρασία και άμεση ελαιοποίηση.   Οι ελιές δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγείς σάκκους, ενώ η ελαιοποίηση ιδανικά πρέπει να εκτελείται αυθημερόν.

Γνωρίζετε ότι... 

...μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 538 ποικιλίες ελιών ανά τον κόσμο με 1300 συνώνυμα;

...η ποικιλία «Θιακό» πρωιμίζει κατά αρκετές εβδομάδες σε σχέση με τη ντόπια;

...η ποικιλία «Κορωνέικη» είναι πιο ευπαθής στο δάκο και στο βακτηριακό καρκίνο;

 

Ο Άρης Γεράκης εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency