Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
09/10/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Η συγκομιδή της ελιάς»

Στην Κεφαλονιά η συγκομιδή της ελιάς παραδοσιακά διαρκεί από του Αγίου Γερασίμου (20 Οκτωβρίου) έως τα Χριστούγεννα.  Μέσα στο χρονικό αυτό παράθυρο ο ελαιόκαρπος έχει επιτύχει τη μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα και την καλύτερη ποιότητα.  Η καθυστέρηση της συγκομιδής μετά το Δεκέμβριο ενέχει τον κίνδυνο απώλειας του ελαιοκάρπου λόγω καιρικών φαινομένων, ενώ η συλλογή πεσμένου καρπού από το έδαφος αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας. 

Οι συνθήκες που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ελαιολάδου είναι οι εξής:  Έγκαιρη προστασία της ελιάς από το δάκο και άλλα παράσιτα, ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των καρπών κατά τη συγκομιδή, προσωρινή αποθήκευση σε τελάρα ή σάκκους από φυτικές ίνες σε χαμηλή θερμοκρασία και άμεση ελαιοποίηση.   Οι ελιές δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγείς σάκκους, ενώ η ελαιοποίηση ιδανικά πρέπει να εκτελείται αυθημερόν.

Γνωρίζετε ότι... 

...μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 538 ποικιλίες ελιών ανά τον κόσμο με 1300 συνώνυμα;

...η ποικιλία «Θιακό» πρωιμίζει κατά αρκετές εβδομάδες σε σχέση με τη ντόπια;

...η ποικιλία «Κορωνέικη» είναι πιο ευπαθής στο δάκο και στο βακτηριακό καρκίνο;

 

Ο Άρης Γεράκης εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency