Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/10/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Το βερτιτσίλιο»

Το βερτιτσίλιο (Verticillium dahliae) είναι ένας μύκητας του εδάφους ο οποίος προσβάλλει ευρύ φάσμα μονοετών και πολυετών καλλιεργειών. 

Στη φωτογραφία φαίνεται η σήψη την οποία προκαλεί στο λαιμό του βλαστού της πατάτας, δηλαδή στο σημείο όπου ο βλαστός εξέρχεται από το έδαφος.  Επειδή σαπίζει, ο βλαστός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του φυτού το οποίο στη συνέχεια πέφτει στο έδαφος.  Από απόσταση, η καλλιέργεια φαίνεται σα να ξεράθηκε από έλλειψη νερού, αν και έχει επαρκή υγρασία.  Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά μέτρα αντιμετώπισης για τις ασθένειες του εδάφους.  Προληπτικά, αποφεύγουμε να καλλιεργήσουμε σε αγρό όπου έχει εμφανιστεί προσβολή από βερτιτσίλιο, ενώ προτιμούμε να αγοράζουμε πατατόσπορο με φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό.  Θεραπευτικά, το μόνο εφικτό μέτρο για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή είναι η ηλιοαπολύμανση:  Το καλοκαίρι καλύπτουμε το έδαφος με διαφανές φύλλο πλαστικού ώστε η θερμότητα του ήλιου να σκοτώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.  Δυστυχώς, μαζί με τους παθογόνους καταστρέφονται και οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους, ενώ στο τέλος απομένει ένας σημαντικός όγκος απορριμάτων από πλαστικό.

Γνωρίζετε ότι... 

...το βερτιτσίλιο μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος για πάνω από 12-14 χρόνια;

...τα αρχικά VF μετά την εμπορική ονομασία μιας ποικιλίας υποδηλώνουν σχετική αντοχή στους μύκητες βερτιτσίλιο και φουζάριο;

...τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική υγρασία του εδάφους καθιστούν τα φυτά ευάλωτα σε ασθένειες;

 

Ο Άρης Γεράκης εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency