Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/09/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Χλοοτάπητας από Στενόταφρο»

Η στενόταφρος (Stenotaphrum secundatum) είναι από τα πιο δημοφιλή είδη χλοοτάπητα στην Κεφαλονιά και όχι χωρίς λόγο. Πρόκειται για είδος της οικογένειας των Αγροστωδών με ευρεία εξάπλωση στην τροπική και υποτροπική ζώνη. Μορφολογικά, ξεχωρίζει από τους υπέργειους στόλωνες (βλ. φωτογραφία) οι οποίοι έρπουν στο έδαφος μέχρι να το καλύψουν σαν παχύ χαλί.

Χαρακτηριστικό των φύλλων είναι η στένωση μεταξύ του πεπλατυσμένου κολεού και του φαρδιού ελάσματος, που είναι και το μοναδικό σημείο του φυτού όπου φύονται τριχίδια. Πλεονεκτήματα της στενόταφρου για την Κεφαλονιά είναι ότι προσαρμόζεται σε φτωχά και αλκαλικά εδάφη, αντέχει στις ψεκάδες του θαλασσινού νερού και δε χρειάζεται πολύ πότισμα. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα είναι ότι αντέχει στη σκιά, πράγμα που την καθιστά αναντικατάστατη για χλοοτάπητες σε βορεινές και σκιαζόμενες πλευρές κατοικιών και ξενοδοχείων ή κάτω από δένδρα. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται εύκολα με κομμάτια στολώνων που τα φυτεύουμε σε τρύπες που ανοίγουμε στον κήπο μας, ή κόβουμε τους στόλωνες σε κομμάτια και τους παραχώνουμε στο έδαφος με το σκαλιστήρι.

Γνωρίζετε ότι...

...το φυσικό περιβάλλον της στενόταφρου είναι αμμουδερές παραλίες, απ΄όπου διασπείρεται σε κάποιο βαθμό με τα ρεύματα των ωκεανών;

...η στενόταφρος αφού εγκατασταθεί καταπνίγει τα περισσότερα ζιζάνια;

...η χλωρή βλάστηση της στενόταφρου αποτελεί εξαιρετική βοσκή για τα μηρυκαστικά;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency