Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
18/09/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Ο Υπονομευτής των Φύλλων της Τομάτας»

Ο υπονομευτής των φύλλων της τοματιάς (Tuta absoluta) είναι από τους καταστροφικότερους εχθρούς της τοματιάς στην Κεφαλονιά. Η τοπική ονομασία «φέλα» είναι κάπως παραπλανητική, γιατί με την ίδια ονομασία είναι γνωστό το συγγενές είδος φθοριμαία της πατάτας (Phthorimaea operculella).

Η επιστημονική ονομασία είναι επίσης παραπλανητική: αν και εξορύσσει στοές στα φύλλα, τη μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί στους καρπούς. Οι προνύμφες εξορρύσουν στοές και αχρηστεύουν τον καρπό. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον εισβολέα; Η πιο περιβαλλοντικά φιλική και εύκολη μέθοδος για τον ερασιτέχνη κηπουρό είναι η μαζική παγίδευση των αρσενικών με φερομονικές παγίδες (βλ. φωτογραφία). Χρειαζόμαστε 3-5 παγίδες ανά στρέμμα. Κρεμάμε τις παγίδες με σύρμα από ένα βαρύ σίδερο το οποίο στηρίζουμε πάνω σε ένα κουβά. Στον κουβά προσθέτουμε νερό με λίγο λάδι, ώστε να μην εξατμίζεται. Η στάθμη του υγρού θα πρέπει να φτάνει λίγο κάτω από την παγίδα. Τα αρσενικά πεταλουδάκια έλκονται από τη φερομόνη και πνίγονται. Χωρίς αρσενικά, τα θηλυκά δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν!

Γνωρίζετε ότι...

...Η Tuta absoluta είναι ιθαγενές είδος της Λατινικής Αμερικής;

...σε αντίθεση με τη φθοριμαία, η προνύμφη της Tuta φέρει χαρακτηριστική σκουρόχρωμη γραμμή ακριβώς πίσω από το κεφάλι (στον προθώρακα);

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency