Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/09/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Ζημιά από Άλατα»

Το νερό του δικτύου ύδρευσης στις περισσότερες περιοχές της Κεφαλονιάς είναι ακατάλληλο για την άρδευση των κηπευτικών. Η αιτία είναι η αυξημένη συγκέντρωση σε υδατοδιαλυτά άλατα. Η ποιότητα του νερού χειροτερεύει το καλοκαίρι με την αυξημένη κατανάλωση, άρα και τον ανταγωνισμό για χρήσεις νερού από άλλες δραστηριότητες.

Οι πιο ευπαθείς στα άλατα καλλιέργειες είναι τα κολοκυνθοειδή (βλ. φωτογραφία). Η συγκέντρωση των αλάτων στο νερό και στο έδαφος μετράται έμμεσα, με την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Η καλλιέργεια της φωτογραφίας αρδευόταν με νερό ηλεκτρικής αγωγιμότητας 12 mS/cm, ενώ η ηλεκτρική αγωγιμότητα στο εκχύλισμα κορεσμού του εδάφους έφτανε τα 7,5 mS/cm, πολύ παραπάνω από το επιτρεπτό όριο των 4 mS/cm. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νερό του δικτύου της ύδρευσης είναι ακατάλληλο για την άρδευση κολοκυνθοειδών. Δυστυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις είναι περιορισμένες: (α) Πρώιμη φύτευση ώστε να προλάβει η καλλιέργεια να δώσει καρπούς μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, (β) περιστασιακή κατάκλυση της καλλιέργειας με υψηλή δόση νερού και στράγγιση ώστε να ξεπλυθούν τα συσσωρευμένα άλατα, (γ) αναζήτηση εναλλακτικής πηγής νερού άρδευσης όπως βρόχινο ή από γεώτρηση, του οποίου όμως η ποιότητα δεν είναι εγγυημένη.

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency