Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
04/09/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Ο Τετράνυχος»

Ο τετράνυχος (Tetranychus urticae) είναι από τους καταστροφικότερους και πιο ύπουλους εχθρούς των οπωροκηπευτικών. Είναι ύπουλος γιατί δε διακρίνεται εύκολα με γυμνό μάτι, οπότε όταν αντιληφθούμε τα συμπτώματα της προσβολής είναι πλέον αργά. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό άκαρι το οποίο ζει στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και τρέφεται απομυζώντας τους χυμούς τους. Στο αρχικό στάδιο της προσβολής το φυτό εμφανίζεται καχεκτικό και κρεμάει τα φύλλα του, ενώ σε προχωρημένο στάδιο ξηραίνεται.

Ο τετράνυχος ευνοείται από ξηρό και ζεστό καιρό, γι αυτό τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει το καλοκαίρι. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον άρπαγα; Καταρχήν, οπλιζόμαστε με έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό, και ελέγχουμε δειγματοληπτικά την κάτω επιφάνεια των φύλλων, αν είναι δυνατόν καθημερινά. Το ενήλικο άκαρι είναι είτε καφεκίτρινο με δύο πλευρικά στίγματα (βλ. φωτογραφία) είτε ζωηρό πορτοκαλοκόκκινο. Συχνά η παρουσία του προδίδεται από τους μεταξωτούς ιστούς που υφαίνει στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Μόλις αντιληφθούμε τα ακάρεα, θα πρέπει να επέμβουμε με ένα σκεύασμα του φυσικού του εχθρού Phytoseiulus persimilis ή με κάποιο συνθετικό ακαρεοκτόνο. Αυτή όμως είναι μια επικίνδυνη και εξειδικευμένη εργασία που καλύτερα να την αφήσουμε στους ειδικούς.

Γνωρίζετε ότι...

...τα ακάρεα έχουν οκτώ πόδια ενώ τα έντομα έξι;

...κάθε θηλυκός τετράνυχος γεννάει εκατοντάδες αυγά στη ζωή του;

...τα πλευρικά στίγματα του ενήλικου τετράνυχου δεν είναι παρά τα αποχωρήματα που διακρίνονται μέσα από το διαφανές σώμα του;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency