Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
27/08/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Αυτοσχέδιες Δακοπαγίδες»

Η πρώτη συγκομιδή της τομάτας συχνά είναι απογοητευτική: Στην κορυφή του καρπού εμφανίζεται μία καστανή δερματώδης κηλίδα, η οποία σε ώριμους καρπούς συχνά εμφανίζεται βυθισμένη.  Δευτερογενώς, πάνω στην κηλίδα αναπτύσσονται μύκητες, ενώ η σήψη προχωρά στο εσωτερικό του καρπού και τον καταστρέφει.  

Η ξηρά κορυφή ή «τάπα» είναι συνηθισμένη στην πιπεριά και άλλους καρπούς.  Αιτία του φαινομένου της ξηράς κορυφής είναι η ανεπάρκεια ασβεστίου μέσα στο φυτό.  Αν και λόγω γένεσης τα εδάφη της Κεφαλονιάς είναι γενικώς επαρκώς εφοδιασμένα με ασβέστιο, ενδεχομένως κατά την περίοδο της ταχείας αύξησης το φυτό δεν προλαβαίνει να το προσλάβει σε επαρκή ποσότητα.  Επίσης, η πρόσληψη ασβεστίου επηρεάζεται από τυχόν ανισορροπία των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, όπως μπορεί να προκληθεί από περίσσεια αμμωνιακών ή άλλων αλάτων.  Τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε τη θρεπτική ανωμαλία;  Τις περισσότερες φορές...τίποτα.  Αν και κυκλοφορούν σκευάσματα χλωριούχου ασβεστίου για διαφυλλική εφαρμογή, η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη εάν έχει ήδη εκδηλωθεί το φαινόμενο.  Η ξηρά κορυφή επηρεάζει την πρώτη συγκομιδή, ενώ σταδιακά η θρεπτική ισορροπία στο φυτό αποκαθίσταται και η ξηρά κορυφή εξαφανίζεται.

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency