Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
24/07/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Αυτοσχέδιες Δακοπαγίδες»

Ο δάκος (Bactrocera oleae) αποτελεί το χειρότερο εχθρό της ελιάς στις ελαιοπαραγωγικές χώρες. Εκτεταμένη δακοπροσβολή μειώνει δραστικά την ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Ένας οικονομικός τρόπος για τον περιορισμό της δακοπροσβολής είναι οι αυτοσχέδιες δακοπαγίδες. Για να κατασκευάσουμε μια τέτοια δακοπαγίδα, κόβουμε το πάνω μέρος μιας φιάλης νερού και το σφηνώνουμε ανάποδα μέσα στη βάση. Ο σκοπός είναι να παρουσιάσουμε μεγάλη είσοδο στο δάκο ώστε να εισχωρήσει εύκολα μέσα στην παγίδα, αλλά μικρή έξοδο ώστε να δυσκολευτεί να βγει. Μέσα στην παγίδα τοποθετούμε διάλυμα τροφοελκυστικής ουσίας όπως αμμωνιακά άλατα ή ακόμη και σκέτο νερό. Για μαζική παγίδευση του δάκου, κρεμάμε από μία παγίδα σε κάθε ελαιόδενδρο. Κάθε πέντε ημέρες ελέγχουμε τις παγίδες και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με τροφοελκυστικό διάλυμα.

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency