Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
17/07/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Η Κυριαρχία της Κορυφής»

Αν και ακούγεται ως τίτλος πολιτικού μυθιστορήματος, η κυριαρχία της κορυφής δεν είναι παρά ένα βιολογικό φαινόμενο με μεγάλη σημασία για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή. Με απλά λόγια, η κορυφή του βλαστού εκκρίνει ορμόνες οι οποίες καταπιέζουν τη βλάστηση των πλευρικών οφθαλμών («ματιών»).

Μόλις αφαιρέσουμε την κορυφή, οι πλευρικοί οφθαλμοί βλαστάνουν ανεμπόδιστοι. Το φαινόμενο αυτό παρατηρούμε κάθε φορά που κλαδεύουμε ένα δένδρο ή θάμνο (βλ. φωτογραφία): Μόλις κοπεί η κορυφή ενός βραχίονα, αναβλαστάνει από χαμηλότερα σημεία. Χάρη στη διακοπή της κυριαρχίας της κορυφής, εξασφαλίζεται η αναγέννηση των ελαιοδένδρων μετά από πυρκαγιά. Επίσης, η κατανόηση του φαινομένου της κυριαρχίας της κορυφής είναι θεμελιώδους σημασίας ώστε να διαμορφώσουμε τα δένδρα και τους θάμνους του κήπου μας στο επιθυμητό σχήμα.

Γνωρίζετε ότι...

...η ελιά αναβλαστάνει από λανθάνοντες οφθαλμούς, ακόμη κι αν κοπεί σύρριζα με το έδαφος;

...η αναβλάστηση του αμπελιού μετά από το χειμερινό κλάδεμα είναι τόσο έντονη, που συχνά απαιτεί επιπρόσθετα κλαδέματα για τον περιορισμό της (βλαστολογήματα και κορυφολογήματα);

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency