Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/07/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Ο Δάκος της Ελιάς»

Ο δάκος (Bactrocera oleae) είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ελιάς.

Τα ενήλικα θηλυκά γεννούν από ένα αυγό σε κάθε καρπό. Το αυγό εκκολάπτεται και η προνύμφη κατατρώει με όρεξη το εσωτερικό του καρπού. Κατόπιν η προνύμφη νυμφώνεται, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η μεταμόρφωσή της ανοίγει μία οπή απ’ όπου εξέρχεται ως ενήλικο έντομο. Η ποιότητα του ελαιολάδου υποβαθμίζεται από την παρουσία του εντόμου, αλλά και από μύκητες που εισβάλλουν από την οπή εξόδου και σαπίζουν τον καρπό. Αυτή την εποχή κρεμάμε στη μέση του ελαιώνα μας μία παγίδα τύπου McPhail για την παρακολούθηση του πληθυσμού του ενήλικου δάκου. Παράλληλα, ελέγχουμε δειγματοληπτικά τον καρπό για γέννες. Εξωτερικά, ψάχνουμε για το χαρακτηριστικό νύγμα (τσίμπημα) του θηλυκού δάκου. Εσωτερικά, ψάχνουμε για τις στοές της προνύμφης (βλ. φωτογραφία). Εάν συλλάβουμε πάνω από πέντε ενήλικα σε κάθε παγίδα σε διάστημα πέντε ημερών, και τα περισσότερα είναι θηλυκά, είναι καιρός να δράσουμε με δολωματικούς ψεκασμούς ή μαζική παγίδευση.

Γνωρίζετε ότι...

...διακρίνουμε τους θηλυκούς δάκους από τον ωοθέτη στην άκρη της κοιλιάς τους;

...οι θηλυκοί δάκοι αποφεύγουν να γεννήσουν σε καρπό που έχει γεννήσει άλλο θηλυκό;

...η δραστηριότητα του δάκου σταματάει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency