Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/06/2014

Ο κήπος του Ερασιτέχνη: «Ζημιά από Χαλάζι»

Κατά το τέλος της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού δημιουργούνται οι κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες για χαλαζόπτωση. Οι παγωμένοι κόκκοι κυμαίνονται σε μέγεθος από στραγάλι μέχρι ... καρύδι, οπότε ανάλογα κυμαίνεται και η σοβαρότητα της ζημιάς.

Άρης Γεράκης

Γεωπόνος, Διδάκτωρ Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Όμως, η σοβαρότητα της ζημιάς εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες, όπως η διάρκεια της καταιγίδας, το είδος και το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Πιο ευπαθείς είναι οι καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στην συγκομιδή. Επιπλέον, το δυνατό χαλάζι κόβει τις κορυφές των βλαστών και τραυματίζει τη φυλλική επιφάνεια, με συνέπεια τη μείωση της φωτοσυνθετικής της ικανότητας (βλ. φωτογραφία). Ευτυχώς, το χαλάζι είναι ένα πολύ εντοπισμένο φαινόμενο, καθότι το χαλαζοφόρο νέφος έχει ακτίνα μερικά χιλιόμετρα. Έτσι, η πιθανότητα να χτυπήσει χαλάζι στο κτήμα μας είναι σχετικά μικρή. Εάν μας χτυπήσει χαλάζι λίγο μετά τη μεταφύτευση των σποροφύτων στο ύπαιθρο, ενδεχομένως προλαβαίνουμε να κάνουμε νέα φύτευση. Διαφορετικά, περιμένουμε τα φυτά μας να αναβλαστήσουν ώστε να αναπληρώσουν μέρος της ζημιάς.

Γνωρίζετε ότι...

...η μεγαλύτερη μπάλα χαλαζιού που έχει καταγραφεί ποτέ είχε βάρος ένα κιλό;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency