Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
28/05/2014

Η Αρκτική μας επιστρέφει τα πλαστικά

Η Αρκτική μας επιστρέφει τα πλαστικά

Η ανακάλυψη αμερικανών και βρετανών επιστημόνων αποδεικνύει με τον πιο τρανταχτό τρόπο πόσο αλληλένδετα είναι τα προβλήματα της Κλιματικής Αλλαγής, της ρύπανσης, αλλά και του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης στον σύγχρονο κόσμο.


Δεν φτάνει που λιώνουν οι πάγοι ανεβάζοντας τη στάθμη των ωκεανών, αλλά οι πάγοι της Αρκτικής περιέχουν τεράστιες ποσότητες “μικροπλαστικών” την ώρα που κάθε χρόνο παράγονται 300 εκατομμύρια τόνοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν το περιεχόμενο δειγμάτων πάγου που είχαν ληφθεί στην Αρκτική το 2005 και το 2010. Έλιωσαν κομμάτια από τους πυρήνες πάγου, φίλτραραν το νερό και εξέτασαν το κατακάθι στο μικροσκόπιο.

Η μελέτη έδειξε ότι κάθε κυβικό μέτρο πάγου περιέχει εκατοντάδες σωματίδια πλαστικών με διάμετρο άνω των 0,22 μικρομέτρων, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Earth’s Future. Τα σωματίδια αυτά δεν μπορεί παρά να υπήρχαν στο θαλασσινό νερό και να παγιδεύτηκαν ανάμεσα στους παγοκρυστάλλους όταν το νερό πάγωσε το χειμώνα.

H εξέταση των πλαστικών με φασματογράφο έδειξε ότι τα πιο συνήθη πολυμερή στον πάγο είναι το ρεγιόν (54%), ο πολυεστέρας (21%), το νάιλον (16%), το πολυπροπυλένιο (3%), το πολυστυρένιο (2%), τα ακρυλικά (2%) και το πολυαιθυλένιο (επίσης 3%).

Τα υλικά αυτά θεωρούνται μεν χημικά αδρανή, είναι όμως γνωστό ότι απορροφούν οργανικούς ρύπους, οι οποίοι μπορούν να τελικά μεταφερθούν στους ιστούς των οργανισμών που καταπίνουν τα πλαστικά σκουπίδια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι με το σημερινό ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο κομματάκια πλαστικού θα απελευθερωθούν από τους πάγους της Αρκτικής σε διάστημα μιας δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency