Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
26/05/2014

Προς... εξαφάνιση οι πλαστικές σακούλες έως το 2019

Μάχη κατά της μόλυνσης από πλαστικά απορρίμματα είναι αποφασισμένη να δώσει η ΕΕ, με οδηγία που πέρασε, την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τα αρκετά «όχι» και τις αποχές. Στόχος είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας κατά 50% έως το 2017 και κατά 80% δύο χρόνια αργότερα, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

 

Η οδηγία αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ που συνήθως χρησιμοποιούνται μια φορά και καταλήγουν στα σκουπίδια και όχι τις ανθεκτικότερες, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, για τις οποίες οι καταναλωτές συχνά χρεώνονται. Τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να επιλέξουν εάν θα χρεώνουν, θα φορολογήσουν ή απλώς θα απαγορεύσουν τις σακούλες.

Πάντως, αρκετοί Συντηρητικοί ευρωβουλευτές αντέδρασαν κατά την ψηφοφορία, όπως και η βιομηχανία των πλαστικών, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται νέους κανονισμούς, αλλά καλύτερο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. «Μια απαγόρευση δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της ανεύθυνης απόρριψης», δήλωσε ο Καρλ Φέρστερ της ένωσης PlasticsEurope εκτιμώντας παράλληλα ότι η ευελιξία που δίνεται στους «28» να αποφασίσουν πώς θα μειώσουν τις πλαστικές σακούλες, θα είναι «καταστροφική για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην Ευρώπη».

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες - περίπου 200 ανά άτομο - ωστόσο μεγάλες ποσότητες καταλήγουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 94% όλων των πτηνών της Βόρειας Θάλασσας έχουν στο στομάχι τους ίχνη πλαστικού.

Οι προτάσεις θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των «28» προτού γίνουν νόμος., κάτι που πιθανότατα θα γίνει μετά τις ς Ευρωεκλογές.

ΠΗΓΗ: newsmoney.gr

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency