Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
26/05/2014

Πώς μια σταγόνα γίνεται… μπάλα μπάσκετ

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια σούπερ υδροφοβική επιφάνεια η οποία δεν είναι απλά αδιάβροχη αλλά κυριολεκτικά απωθεί το νερό. Η επιφάνεια αυτή υποχρεώνει τις σταγόνες του νερού να απομακρύνονται ταχύτατα από αυτή ακόμη και να αναπηδούν όπως μια μπάλα μπάσκετ!

 

Η τροποποίηση

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλών ειδών αδιάβροχες επιφάνειες. Ολες βασίζονται σε υδροφοβικές επικαλύψεις που δεν επιτρέπουν στο νερό να εισέλθει ή να παραμείνει σε αυτές. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bringham Young στη Γιούτα ανέπτυξαν μια νέα τεχνική δημιουργίας υδροφοβικών επιφανειών. Πιο συγκεκριμένα δημιούργησαν επιφάνειες με ειδικά μοτίβα (κεκλιμένα κανάλια, κοιλότητες, νανοστύλους κ.α.) τα οποία σε συνδυασμό με τη παρουσία υδροφοβικών επικαλύψεων δεν εμποδίζουν απλά την παρουσία του νερού σε αυτές αλλά κυριολεκτικά το… εκδιώχνουν. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physics of Fluids».

Οι εφαρμογές

Η δημιουργία υδροφοβικών επιφανειών αποτελεί ζητούμενο για μια σειρά από τομείς. Τέτοιες επιφάνειες θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε διάφορες συσκευές και αντικείμενα (ηλιακούς συλλέκτες, μπάνια, ιατρικές συσκευές κ.α) που θα μπορούν να αυτοκαθαρίζονται όταν πέφτει πάνω τους νερό. Σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υδροφοβικές επιφάνειες σε αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Μια σημαντική εφαρμογή υδροφοβικών επιφανειών επίσης είναι αυτή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Η χρήση υδροφοβικών επιφανειών σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας.

Πηγή: tovima.gr

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency