Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
29/05/2014

Ο κήπος του Ερασιτέχνη: «Τροφοπενία Σιδήρου»

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Τροφοπενία Σιδήρου»

 

Άρης Γεράκης
Γεωπόνος, Διδάκτωρ Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Η τροφοπενία σιδήρου ή σιδηροπενία είναι μία θρεπτική διαταραχή η οποία οφείλεται στην έλλειψη αφομοιώσιμου σιδήρου στο έδαφος.  Είναι πολύ συνηθισμένη στα ασβεστολιθικά, αλκαλικά εδάφη της Κεφαλονιάς.  Εμφανίζεται κυρίως σε εσπεριδοειδή (βλ. φωτογραφία), αμπέλι, φασολιά και φράουλα.  Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της τροφοπενίας σιδήρου είναι η μεσονεύρια χλώρωση.  Με άλλα λόγια, το έλασμα των φύλλων μεταξύ των νευρώσεων κιτρινίζει, ενώ οι νευρώσεις παραμένουν πράσινες.   Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στη νέα βλάστηση.  Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η λίπανση με θειικό σίδηρο ή κάποια άλλη άμεσα αφομοιώσιμη μορφή σιδήρου.  Μεσοπρόθεσμα, η λίπανση με θειικό καλιομαγνήσιο αποκαθιστά την ισορροπία θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος και μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα σιδηροπενίας.  Όμως, η μακροπρόθεσμη και οριστική λύση είναι η αντικατάσταση της καλλιέργειας με είδη ή ποικιλίες προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, οι οποίες δεν εμφανίζουν ευπάθεια στην τροφοπενία σιδήρου.  Για παράδειγμα, η ντόπια ποικιλία αμπελοφάσουλο είναι πιο ανθεκτική στην τροφοπενία σιδήρου από ό,τι οι υπόλοιπες ποικιλίες φασολιάς.

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency