Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
08/05/2014

Ο κήπος του Ερασιτέχνη: «Ο Αφρικανικός Αυλακοφόρος»

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Ο Αφρικανικός Αυλακοφόρος».

 

Άρης Γεράκης
Γεωπόνος, Διδάκτωρ Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Μόλις μεταφυτεύσατε τις πρώτες πεπονιές στον κήπο σας και ξαφνικά τα φύλλα γεμίζουν τρύπες, ενώ η ανάπτυξη των σποροφύτων επιβραδύνεται. 

Εάν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα εντοπίσετε τους επιδρομείς:  Μικρά λαμπερά πορτοκαλοκόκκινα σκαθάρια πετούν γύρω από τις πεπονιές και άλλα κολοκυνθοειδή και τα κατασπαράζουν.  Πρόκειται για τον αφρικανικό αυλακοφόρο (Aulacophora africana), γνωστός στην Κεφαλονιά και ως «βασιλιάς».   Η ζημιά φαίνεται τρομακτική και άκρως αποθαρρυντική. 

Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα!  Όπως σε όλα τα έντομα, ο πληθυσμός του αυλακοφόρου  δεν είναι σταθερός όλο το χρόνο παρά εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις που αντιστοιχούν στις γενεές του εντόμου.  Μεταξύ δύο διαδοχικών γενεών μεσολαβεί περίπου μία εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας οι πεπονιές αναπληρώνουν τη ζημιά με νέα βλάστηση.  Εάν το πρόβλημα επιμένει, θα χρειαστεί χημική καταπολέμηση με εγκεκριμένο εντομοκτόνο.  Όμως, αυτή είναι μια εξειδικευμένη και επικίνδυνη εργασία που καλύτερα να την αναθέσουμε σε ειδικούς.

Γνωρίζετε ότι...

...Η ονομασία αυλακοφόρος οφείλεται σε μία χαρακτηριστική αυλάκωση στο θώρακα του ενηλίκου εντόμου;

...Στην Αφρική ο αυλακοφόρος αντιμετωπίζεται με συλλογή των εντόμων με τα χέρια, συνήθως από παιδιά;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency