Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/04/2014

Ο μύθος γύρω από το γάλα

Υπάρχει μια διαφήμιση στη Αμερικάνικη τηλεόραση που την επαναλαμβάνουν τραγουδιστικά ακόμη και τα μωράκια πριν καταφέρουν να μιλήσουν καλά-καλά, που λέει:

Milk, it does a body good”

But does it??

 

Είναι τόσο μακροχρόνια και ισχυρή αυτή η πλύση εγκεφάλου για το γάλα, σε συνδυασμό με την ανάλογη αποκοίμιση συνειδήσεων, που ακόμη και η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή.

Επιπλέον οι έρευνες προσπαθούν να παραθέτουν τα δεδομένα και τα αποτελέσματά τους όσο γίνεται πιο ανώδυνα και επιφυλακτικά γιατί προφανώς οι ανατροπές που θα προκαλέσουν είναι αναπόφευκτα κατακλυσμιαίες.

Όλοι μας λοιπόν από πολύ μικρή ηλικία έχουμε συνδέσει το Γάλα με το Ασβέστιο.

Τι είναι όμως το ασβέστιο και γιατί το χρειαζόμαστε.

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που το σώμα μας χρειάζεται για διάφορες λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων της καλής κατάστασης και συντήρησης της δομής των οστών και των δοντιών, την πρόληψη θρομβώσεων, την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και την ρύθμιση των παλμών της καρδιάς.

Το 99% του ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια, ενώ μόλις 1% αποθηκεύεται στο δέρμα και το πλάσμα του αίματος.

Ο οργανισμός μας προσλαμβάνει ασβέστιο με δυο τρόπους

α) Από την τροφή, με προϊόντα όπως το σουσάμι, το ταχίνι, την λαχανίδα, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα όσπρια και β) από τα ίδια τα οστά μας όταν τα επίπεδα ασβεστίου πέσουν χαμηλά, οπότε ο οργανισμός μας δανείζεται ασβέστιο εάν οι ανάγκες του σε αυτό υπερβαίνουν την διαθεσιμότητά του.

Εν συνεχεία τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που αναδομείται σταθερά και συνεχώς καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας. Τα οστικά κύτταρα αποτελούνται από τους οστεοβλάστες, που συντελούν στο κτίσιμο των οστών και τους οστεοκλάστες που συντείνουν στον κατακερματισμό τους.

Σε ένα υγιή ενήλικα που προσλαμβάνει αρκετό ασβέστιο και συγχρόνως αθλείται, η οστική αναδόμηση υπερέχει της οστικής απώλειας, μόνο μέχρι την ηλικία των 30 χρόνων. Μετά την ηλικία των 30 χρόνων όμως, η απώλεια οστικής μάζας υπερβαίνει της παραγωγής.

Η απώλεια οστικής μάζας είναι αναπόφευκτη με το πέρασμα του χρόνου και σε αυτό ευθύνονται και συντείνουν παράγοντες όπως γενετικοί, αλλά και ορμονικοί (οιστρογόνα στις γυναίκες, τεστοστερόνη στους άνδρες ), καθώς επιπλέον και η μη τακτική άθληση.

Στις γυναίκες, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων λόγω εμμηνόπαυσης, ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων οστεοπόρωσης. Στους άνδρες ο κίνδυνος οστεοπόρωσης εμφανίζεται με καθυστέρηση 5-10 χρόνων, λόγω του βραδύτερου ρυθμού μείωσης των επιπέδων τεστοστερόνης.

Όμως η επιβράδυνση της οστεοπόρωσης επιτυγχάνεται με δύο τρόπους

α) Κατ αρχήν με το ισχυρό κτίσιμο οστικής πυκνότητας πριν τα 30 χρόνια μας

β)Την όσο το δυνατότερο μικρότερη απώλειας οστικής μάζας αργότερα στην ζωή μας

Επειδή όμως όταν αναφερόμαστε στο Ασβέστιο, ο μέσος καταναλωτής θεωρεί το Γάλα ως κύρια πηγή ασβεστίου, είναι απαραίτητο να αναφερθούμε όχι απλώς στο μύθο του Γάλακτος, αλλά στους κινδύνους που περιέχει η κατανάλωση αυτού και των παραγώγων του.

Κατ αρχήν το γάλα περιέχει κορεσμένα λιπαρά που ευθύνονται για την επικινδυνότητα και την συχνότητα των καρδιοπαθειών.

Επιπλέον, η γαλακτόζη, το ενζυμο που δημιουργείται κατά την πέψη της λακτόζης του γάλακτος, έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών (έρευνα σε 500.000 γυναίκες, με κατά μέσο όρο 3 ποτήρια γάλακτος ημερησίως). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σύγχρονη παραγωγή γάλακτος επιφορτίζεται με ορμόνες, οι οποίες επιβαρύνουν το ανθρώπινο οργανισμό με επικινδυνότητα καρκίνων ορμονικά σχετιζόμενων [1,2]

Επίσης όσον αφορά τους άνδρες, η έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη 2 ή περισσοτέρων ποτηριών γάλακτος την ημέρα, διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης προχωρημένου σταδίου καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με άνδρες που δεν κατανάλωναν καθόλου γάλα [3].

Επιπροσθέτως οι έρευνες συμφωνούν ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων ευθύνεται για υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και καρκίνο του εντέρου [4,5,6,7,8,9]

Στα ανωτέρω είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ακόμα και η πρόσληψη πρωτεΐνης από τον οργανισμό και ιδιαίτερα η διαδικασία απορρόφησής της, δημιουργεί προβλήματα στα οστά του οργανισμού μας, εκλύοντας οξέα στο αίμα, τα οποία για να εξουδετερωθούν, ο οργανισμός προσλαμβάνει ασβέστιο από τα ίδια τα οστά. Και όπως είναι επόμενο, αν η πρόσληψη πρωτεΐνης συνεχίζεται επί τακτικής βάσης, η αποδυνάμωση της οστικής μάζας είναι αναμενόμενη [10].

Επιπλέον πρόσφατη έρευνα, (Μάρτιος 2013), ενημερώνει / προειδοποιεί ότι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση ένα τουλάχιστον είδος γαλακτοκομικού προϊόντος όπως: γιαούρτι, τυρί ή παγωτό, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες επιβίωσής τους σε ποσοστό υψηλότερο του 50% . Και αυτό γιατί τα οιστρογόνα που υπάρχουν στο ζωικό γάλα και τα παράγωγά του συμβάλουν στην δημιουργία όγκων στον ανθρώπινο οργανισμό (Κέντρο Ερευνών της Kaiser Permanente, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ). Στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν 1.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού κατά την περίοδο 1997-2000.

Συγκεκριμένα τα προγνωστικά αναφέρουν ότι 1 στις 8 γυναίκες θα ασθενήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στην ζωή τους, ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, με 11.000 απώλειες

Αλλά ας αναλογιστούμε καλύτερα :

Γιατί περιμένουμε από τις έρευνες να μας αποδείξουν τα αυτονόητα;

Είναι λογικό τα ζώα που κυοφορούν να είναι και τα γαλακτοπαραγωγικά!

Είναι φυσικό λοιπόν να υπάρχουν υψηλά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό τους, εφόσον είναι στο στάδιο της γαλουχίας τους και ο προορισμός τους είναι να θρέψουν τα νεογνά τους.

Εδώ όμως επειδή παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας που επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την φύση και τα πλάσματά της, επιφέρει δυσμενείς αλλαγές και διαφοροποιήσεις, δυστυχώς όχι χωρίς σφάλματα και απώλειες – ενώ ακόμη χειρότερα - όχι μόνο στο ζωικό βασίλειο!

Έτσι τα ζώα αυτά γονιμοποιούνται πολλές φορές μέσα στον χρόνο, αλλά και καθ όλη την διάρκεια της ζωής τους. Προς τον σκοπό αυτό είναι συνεχώς συνδεδεμένα με τα μηχανήματα απογαλακτισμού. Προσλαμβάνουν αντιβιοτικά για τις μαστίτιδες και άλλα φάρμακα για την επιβίωση στην παραφύση ζωή τους. Τρέφονται με ιχθυάλευρα, εφόσον η φυσική τροφή τους είναι δυσεύρετη και ακριβή, ή τρέφονται με αλεσμένα υπολείμματα σφαγής του είδους τους, εξ ου και η νόσος των τρελλών αγελάδων (κανιβαλισμός εντός του ιδίου είδους).

Τα νεογνά τους επίσης δεν έχουν καλύτερη τύχη. Τα θηλυκά αντικαθιστούν τα ήδη εξασθενημένα που αναπόφευκτα καταλήγουν στο τραπέζι μας, τα δε αρσενικά σκοτώνονται ή πετιούνται σε κάδους ζωντανά γιατί είναι ασύμφορο για τους γαλακτοπαραγωγούς να τα κρατήσουν και να τα μεγαλώσουν έστω και προς σφαγή.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να αποδεχόμαστε τι μας σερβίρουν στο τραπέζι μας;

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών έχουν σκοπό να θέσουν σε εγρήγορση σε πρώτη φάση την ενημέρωση της δημόσιας υγείας, ενώ σε δεύτερη φάση διαφαίνεται η αφύπνιση της ανθρώπινης συνείδησης για την υπερεκμετάλλευση, την παραμέληση και την κακομεταχείριση των ζώων, παράγοντες και συνθήκες που τα ΜΜΕ εσκεμμένα αποκρύπτουν στηριζόμενα σε συμφέροντα, διαιωνίζοντας όμως με τον τρόπο αυτό το μαρτύριο των ασθενειών στον πλανήτη.

Έχει λοιπόν ο άνθρωπος ανάγκη το ζωικό γάλα στην διατροφή του;

Όπως τα ζώα στην φύση, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο στις ανάγκες τους, πόσο μάλλον να εξαρτάται ο άνθρωπος από αυτές!

Ο άνθρωπος χρειάζεται μόνο το γάλα της μητέρας του και κανενός άλλου είδους από την φύση!

Είναι θλιβερή ή διαπίστωση ότι ο υπερκαταναλωτισμός της Δύσης να είναι καταδικασμένος να υποφέρει οστεοπορώσεις, παχυσαρκίες και όλων των ειδών τους καρκίνους, σε αντίθεση με τις χώρες της Ανατολής.

Είναι επίσης περιττό και μάταιο να σκαρφαλώνουμε στα Ιμαλάια προς αναζήτηση της αποκάλυψης του μυστικού μακροζωίας των γεροντότερων ανθρώπων της γης, όταν αυτό βρίσκεται εδώ κάτω γύρω μας, έξω από την αυλή μας, στη Γη, στον Ήλιο μας……

……. και όχι στα πλάσματα της Φύσης που συντροφεύουν την Ζωή μας!!

Πηγές:

[1]. Genkinger JM, Hunter DJ, Spiegelman D, et al. Dairy products and ovarian cancer: a pooled analysis of 12 cohort studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006; 15:364–72.

[2]. Ganmaa D, Sato A. The possible role of female sex hormones in milk from pregnant cows in the development of breast, ovarian, and corpus uteri cancers. Med Hypotheses. 2005; 65:1028–37.

[3]. Giovannucci E, Rimm EB, Wolk A, et al. Calcium and fructose intake in relation to risk of prostate cancer. Cancer Res. 1998; 58:442–447.

[4]. Larsson SC, Bergkvist L, Rutegard J, Giovannucci E, Wolk A. Calcium and dairy food intakes are inversely associated with colorectal cancer risk in the Cohort of Swedish Men. Am J Clin Nutr. 2006; 83:667–73; quiz 728–29.

[5]. Cho E, Smith-Warner SA, Spiegelman D, et al. Dairy foods, calcium, and colorectal cancer: a pooled analysis of 10 cohort studies. J Natl Cancer Inst. 2004; 96:1015–22.

[6]. Martinez ME, Willett WC. Calcium, vitamin D, and colorectal cancer: a review of the epidemiologic evidence. Cancer Epidemiol Biomarkers. Prev 1998; 7:163–68.

[7]. Hyman J, Baron JA, Dain BJ, et al. Dietary and supplemental calcium and the recurrence of colorectal adenomas. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1998; 7:291–95.

[8]. Dickinson HO, Nicolson DJ, Cook JV, et al. Calcium supplementation for the management of primary hypertension in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2006:CD004639.

[9]. Cappuccio FP, Elliott P, Allender PS, Pryer J, Follman DA, Cutler JA. Epidemiologic association between dietary calcium intake and blood pressure: a meta-analysis of published data. Am J Epidemiol. 1995; 142:935–45.

[10]. Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Protein consumption and bone fractures in women. Am J Epidemiol. 1996; 143:472–79.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency