Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
12/04/2014

«Βαμπιροεθισμός» Μέρος 2ο

Αυτή την εβδομάδα επιστρέφουμε με ακόμα περισσότερες ταινίες. Αυστηρά κατάλληλο για τους λάτρεις των βαμπίρ!

6. Dracula (1958): Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Christopher Lee, στο ρόλο του Κόμη Δράκουλα και αν σταθούμε στην ερμηνεία του ηθοποιού, είναι απόλυτα κατανοητό το πλήθος των ταινιών που ακολούθησαν, με αυτόν πρωταγωνιστή. (Dracula: Prince of Darkness (1966), Dracula has risen from the Grαve (1968), Taste the Blood of Dracula (1970), Scars of Dracula (1970), Dracula AD (1972). Σε αυτή την πρώτη ταινία, η ιστορία του Β. Stoker επαναλαμβάνεται με κάποιες μικρές διαφορές. Σε αυτή την εκδοχή της ιστορίας ο Jonathan Harker πηγαίνει στον πύργο του Κόμη Δράκουλα, στο Klausenburg για να εργαστεί ως βιβλιοθηκάριος. Μέσα στον πύργο γνωρίζει μία κοπέλα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι αιχμάλωτη του Κόμη και ζητά τη βοήθειά του. Η κοπέλα ωστόσο θα τον δαγκώσει, προτού ο Ηarker προλάβει να σκοτώσει τον Κόμη. Τα πάντα θα κριθούν από την καθοριστική επέμβαση του Dr. Van Helsing που μεταβαίνει στον πύργο για να βοηθήσει την κατάσταση. Ο Christopher Lee προσέδωσε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μορφή του Δράκουλα και για αυτό αξίζει, να σταθούμε σε αυτά. Το βλέμμα του Δράκουλα-Christopher Lee υπνωτίζει και αιχμαλωτίζει τα θύματά του, που ζητούν απεγνωσμένα να γίνουν υπηρέτες του. Η μορφή δεν είναι τρομακτική, δεν χρειάζεται να είναι τρομακτική διότι έχει ως όπλο της τη γοητεία που επιδρά καθοριστικά, ιδιαίτερα πάνω στο γυναικείο φύλο. Έτσι, σε όλες τις ταινίες κυριαρχεί η αντίθεση μεταξύ αθωότητας -συνήθως διακρίνεται στο πρόσωπο ενός νεαρού, ξανθού κοριτσιού- και σαγήνης, την οποία εκφράζει χαρισματικά ο Κόμης. Η αντίθεση καλού-κακού κυριαρχεί, όμως τα όρια είναι ρευστά και ο Δράκουλας ικανός να σε κάνει να τα ξεπεράσεις.

7. Let me In (2010): Remake του Σουηδικού «Let the Right Οne In (2008), η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός μοναχικού και παραμελημένου αγοριού που αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο και αδυνατεί να μιλήσει για αυτό στους γονείς του. Ο μικρός θα αναπτύξει μία πολύ δυνατή φιλία με ένα κορίτσι που μετακομίζει στο διπλανό διαμέρισμα και θα μπορέσει για πρώτη φορά να μιλήσει για τα προβλήματά του. Η μικρή θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Τι συμβαίνει όμως όταν οι φόβοι του αγοριού θα αντικατασταθούν από άλλους πιο δυνατούς; Όταν δηλαδή θα ανακαλύψει, ότι η φίλη του είναι βαμπίρ;

8. Underworld (2003): Πρόκειται για μία σειρά ταινιών (Underworld: Evolution (2006), Underworld: Rise of the Lycans (2009), Underworld: Awakening (2012), οι οποίες περιγράφουν την αιώνια διαμάχη μεταξύ βρικολάκων και λυκανθρώπων, σε ένα κόσμο παράλληλο με το δικό μας. Η σειρά αυτή ξεφεύγει από την κλασσική απεικόνιση των βρικολάκων, που μοιάζουν όλο και περισσότερο ανθρώπινοι. Μία σειρά για όσους αγαπούν τη δράση και το κυνηγητό, αφού ο σκηνοθέτης τοποθετεί τους ήρωές του σε μία διαρκή κίνηση που κρατά τους θεατές επάγρυπνους καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Τελικά, ποιος από τους δύο θα επικρατήσει;

9. Dark shadows (2012): Μία ταινία βρικολάκων, διαφορετική από όλες τις άλλες. Βασισμένος σε μία αμερικανική σαπουνόπερα με το ίδιο όνομα, ο Tim Burton σκηνοθετεί την επιστροφή του βαμπίρ, Barnabas Collins (Johnny Depp), τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο για πολλά χρόνια μια σατανική μάγισσα. Ο Barnabas πρέπει να πάρει πίσω το σπίτι και την περιουσία του, καθώς οι απόγονοί του έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να το οτιδήποτε. Ταινία που απέσπασε πολλές αρνητικές κριτικές, μας ενδιαφέρει, ωστόσο, για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τον Barnabas Collins. Υπάρχει δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση, μία παρέκκλιση από την κυρίαρχη κινηματογραφική οπτική, και το βαμπίρ αποκτά μια πιο ανθρώπινη μορφή, που όχι μόνο δεν είναι αποκρουστική, αλλά χαρακτηρίζεται από χιούμορ και ερωτισμό.

10.  Twilight (2008), The Twilight Saga: New Moon (2009), The Twilight Saga: Eclipse (2010), The Twilight Saga: Breaking Dawn (2011)-(2012).  Και φτάνουμε σταδιακά στην πλήρη ισοπέδωση της έννοιας βαμπίρ. Τα βαμπίρ στη συγκεκριμένη σειρά ταινιών είναι «χορτοφάγα». Ναι, καλά ακούσατε. Έτσι αυτοαποκαλείται η οικογένεια Cullen, καθώς επιλέγει να τρέφεται μόνο από αίμα ζώων. Οι περίεργες συνήθειες της οικογένειας όμως, δεν σταματούν εκεί: τα βαμπίρ έχουν συναισθήματα, αγαπιούνται και κάνουν τα πάντα για αυτόν/αυτήν που αγαπούν, ζουν αιώνια, δεν γεράζουν και δεν κουράζονται – μεγάλη ταλαιπωρία! Στον κόσμο του Twilight υπάρχουν και λυκάνθρωποι ο ρόλος του είναι απλός: να κάνουν τη ζωή των βαμπίρ δύσκολη και ενίοτε να προσπαθούν να τους κλέψουν και το κορίτσι. (βλ. Bella Jacob).  Ο λόγος που επέλεξα να γράψω (ε, και να κράξω) για τη συγκεκριμένη ταινία είναι απλός. Υπάρχει μία τάση σε ταινίες των τελευταίων χρόνων να παρουσιάζουν τους βρικόλακες με διαφορετικό τρόπο, μία τάση απομυθοποίησης, θα λέγαμε, όλων όσων παρουσιάστηκαν σε ταινίες παλαιότερων χρόνων και αυτή η σειρά  ταινιών, εκφράζει πλήρως αυτή την τάση.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency