Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/05/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Η γλυκόριζα»

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ
«Η γλυκόριζα»

Άρης Γεράκης
Γεωπόνος, Διδάκτωρ Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Η γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) αποτελεί μία ενδιαφέρουσα, ξεχασμένη καλλιέργεια της Παλικής.  Από αυτή την εποχή και μετά, η γλυκόριζα φυτρώνει στα χωράφια γύρω από το Ληξούρι ως ζιζάνιο.  Όμως, στο παρελθόν το ζιζάνιο αυτό αποτέλεσε πλουτοπαραγωγικό πόρο της Παλικής, αντάξιο της σταφίδας και του αρακά, επίσης καταφρονεμένων καλλιεργειών.  Tο χρήσιμο μέρος του φυτού είναι η ρίζα, από την οποία εξάγεται η γλυκιά, αρωματική ύλη liquorice η οποία αρωματίζει ζαχαρωτά και προϊόντα καπνού, ενώ έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες.  Οι κάτοικοι της ιταλικής περιφέρειας Καλαβρία έχουν αναπτύξει τη συλλογή και μεταποίηση της γλυκόριζας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εξασφαλίσουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Γνωρίζετε ότι...

...οι ρίζες της γλυκόριζας έχουν μήκος έως 4 μέτρα;

...λόγω της μαλακτικής δράσης της, η γλυκόριζα χρησιμοποιείται σε καραμέλες κατά του βήχα;

...το συστατικό της γλυκόριζας γλυκυριζίνη είναι 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency