Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
17/04/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Μεταφύτευση Σποροφύτων»

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ
«Μεταφύτευση Σποροφύτων»

Άρης Γεράκης
Γεωπόνος, Διδάκτωρ Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Έφτασε η εποχή για τη μεταφύτευση των καλοκαιρινών κηπευτικών που είχαμε ξεκινήσει στο σπορείο από το χειμώνα (βλ. προηγούμενο άρθρο).  Πριν τη μεταφύτευση, καλό είναι να σκληραγωγήσουμε τα σπορόφυτα για περίπου μία εβδομάδα, αφαιρώντας το πλαστικό φύλλο ή γυαλί με το οποίο τα είχαμε καλύψει.  Μόλις η υγρασία του εδάφους το επιτρέψει, σκαλίζουμε ελαφρά το έδαφος ώστε να χαλαρώσει και απομακρύνουμε τα ζιζάνια.  Ανοίγουμε τρύπες με ειδικό εργαλείο ή σκαλιστηράκι στις τελικές θέσεις φύτευσης.  Οι αποστάσεις φύτευσης είναι για τα καρποφόρα λαχανικά 60 εκ. έως 1 μέτρο, ανάλογα την ανάπτυξη του φυτού, ενώ για τα φυλλώδη λαχανικά 30 εκ.  Αφαιρούμε το γλαστράκι από το σπορόφυτο, εάν υπάρχει, φυτεύουμε από ένα ή δύο σπορόφυτα σε κάθε θέση και συμπιέζουμε το έδαφος προσεκτικά γύρω από το βλαστό.  Εάν το έδαφος είναι εξαντλημένο από προηγούμενη καλλιέργεια, διασκορπίζουμε ελάχιστη χωνεμένη κοπριά ή άλλο πλήρες λίπασμα, το σκαλίζουμε ελαφρά ώστε να ενσωματωθεί στο έδαφος, και ποτίζουμε.  

Γνωρίζετε ότι...

...κρατάμε κάποιο απόθεμα σποροφύτων στο σπορείο σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσουμε κενές θέσεις;

...τα μαρούλια μεταφυτεύονται όλο το χρόνο στο ύπαιθρο, όμως μετά τις 21 Μαρτίου πρέπει να επιλέξουμε μία ποικιλία που δεν ανθίζει;

...για τα έρποντα κηπευτικά (αγγουράκι, πεπόνι και καρπούζι) πρέπει να προβλέψουμε επιπλέον χώρο ώστε να απλωθούν;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency