Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/04/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ «Φυτοπροστασία της Αμπέλου»

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ
«Φυτοπροστασία της Αμπέλου»

Άρης Γεράκης
Γεωπόνος, Διδάκτωρ Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Ο περονόσπορος και το ωίδιο αποτελούν τις κυριότερες φυτοπροστατευτικές προκλήσεις της αμπέλου.  Όμως, με τους κατάλληλους και έγκαιρους ψεκασμούς μπορούμε να προλάβουμε και τις δύο ασθένειες.  Ο περονόσπορος διαχειμάζει στα νεκρά υπολείμματα πάνω στο έδαφος.  Μεταδίδεται από σταγόνες της βροχής που πέφτοντας πάνω στα υπολείμματα «πιτσιλούν» τα υγιή φύλλα, μεταδίδοντας το μόλυσμα.  Εάν συντρέχουν οι εξής τρεις προϋποθέσεις, βλαστοί μήκους 10 εκατοστών, θερμοκρασία 10 βαθμών και βροχόπτωση 10 χιλιοστών, ψεκάζουμε το αμπέλι με χαλκούχο σκεύασμα για να προλάβουμε τη μόλυνση.  Αντίθετα, το ωίδιο δεν απαιτεί σταγόνα νερού για τη μετάδοσή του.  Καταπολεμάται με θείο.  Στην πράξη, οι περισσότεροι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αμπελοκαλλιεργητές την άνοιξη ψεκάζουν με μίγμα χαλκού και θείου, ενώ κατά τη θερινή περίοδο η εφαρμογή χαλκού μπορεί να διακοπεί.  Οι υπόλοιπες ασθένειες της αμπέλου αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency