Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
29/03/2014

“Ας βγάλουμε τα Ζώα από το Γεύμα μας”

Μια συγκλονιστική αντιπαράθεση πεποιθήσεων (debate), μεταξύ ατόμων που υπερασπίζουν την ιδέα απόσυρσης των ζώων από την τροφική αλυσίδα, έναντι αυτών που επιμένουν στην παραμονή και διαθεσιμότητά της, διατίθεται στο διαδίκτυο σε 18 γλώσσες. Η δεκάλεπτη όμως ομιλία του Αυστραλού, Philip Wollen, είναι αυτή που συναρπάζει και συνταράζει το ακροατήριο, ανεβάζοντας το ποσοστό της ψηφοφορίας υπέρ των Δικαιωμάτων των Ζώων και την ελεύθερη επιβίωσή τους στον φυσιολογικό κύκλο ζωής!!

Η ομιλία του Philip Wollen ξεκινά με ένα διάλογο του William Shakespeare.

"Ο Βασιλιάς Lear, αργά τη νύχτα επάνω στα βράχια ρωτά τον τυφλό Κόμη του Gloucester:

Πως βλέπεις τον κόσμο απόψε;

Και ο τυφλός άνδρας απαντά:

Τον βλέπω με συμπόνια.

‘Έτσι δεν θα έπρεπε να τον βλέπαμε όλοι;

Τα ζώα πρέπει να μείνουν εκτός του ανθρωπίνου γεύματος, γιατί απόψε ουρλιάζουν με τρόμο στα σφαγεία, σε κλωβούς και σε κελιά. Άθλια, επαίσχυντα γκούλαγκ της απελπισίας.

Άκουσα τις κραυγές θανάτου του πατέρα μου, καθώς το σώμα του αφανιζόταν από τον καρκίνο που τον σκότωνε.

Και συνειδητοποίησα ότι είχα ξανακούσει αυτές τις κραυγές και πιο πριν. Στα σφαγεία, με τα μάτια βγαλμένα και τους τένοντες ακρωτηριασμένους, στα πλοία που μετέφεραν βοοειδή στη Μέση Ανατολή, αλλά και από την μητέρα φάλαινα που πεθαίνει όταν το καμάκι εκρήγνυται στον εγκέφαλό της, καθώς αυτή αναζητά απεγνωσμένα το μικρό της.

Οι κραυγές τους ήταν οι κραυγές του πατέρα μου!

Ανακάλυψα ότι όταν ως όντα υποφέρουμε και υποφέρουμε ως ίσοι. Υποφέρουμε με την ίδια οδύνη, είτε ο σκύλος, είτε το γουρούνι, είτε η αρκούδα, είτε ένα παιδί…

Το κρέας σήμερα είναι ο νέος αμίαντος – πιο φονικό από το φυτό του καπνού.

Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το νιτρώδες οξείδιο που δημιουργεί η κτηνοτροφική βιομηχανία, δηλητηριάζουν και νεκρώνουν τους ωκεανούς μας.

Το 90% των μικρών ψαριών αλέθονται σε ιχθυάλευρα για να γίνουν τροφή των εκτρεφόμενων ζώων. Και αυτό γιατί οι «χορτοφάγες» αγελάδες έχουν μετατραπεί στο μεγαλύτερο αρπακτικό των ωκεανών του κόσμου.

Οι ωκεανοί πεθαίνουν στην εποχή μας. Μέχρι το 2048 όλες οι περιοχές αλιείας θα έχουν αφανιστεί. Δηλαδή, οι πνεύμονες και οι αρτηρίες της Γης.

Δισεκατομμύρια μικρά, γεμάτα ζωή κλωσσόπουλα αλέθονται ζωντανά μόνο και μόνο επειδή είναι αρσενικά.

Και είμαστε 100 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνολικά ως τώρα, ενώ μόνο 7 δισεκατομμύρια ζουν σήμερα.

Κι όμως εμείς βασανίζουμε και σκοτώνουμε 2 δισεκατομμύρια αισθανόμενα όντα κάθε εβδομάδα. Άλλα 10.000 είδη αφανίζονται κάθε χρόνο, και αυτά λόγω εσφαλμένων ενεργειών ενός είδους.

Κι όμως σήμερα αντιμετωπίζουμε την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του κόσμου. Αν οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός το έκανε αυτό, οι βιολόγοι θα τον αποκαλούσαν ιό. Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ασύλληπτων διαστάσεων.

Αλλά ευτυχώς ο Κόσμος αλλάζει !

Πριν 10 χρόνια το Twitter ήταν το τιτίβισμα των πουλιών, το WWW ήταν ένα κολλημένο πληκτρολόγιο, το Cloud (σύννεφο) βρισκόταν στον ουρανό, το 4G ήταν μια θέση στάθμευσης, το Google ήταν ρέψιμο μωρού, το Skype ήταν τυπογραφικό λάθος του Sky και ο Al Kider ήταν ο υδραυλικός μου.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είπε: ‘’Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια ιδέα που έφτασε η στιγμή της ωρίμανσής της’’. 

Τα Δικαιώματα των ζώων αποτελούν το σημαντικότερο ζήτημα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μετά την Κατάργηση της Δουλείας.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν πάνω από 600 εκατομμύρια φυτοφάγοι στον κόσμο ! Και αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος συνολικά από τις χώρες : ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά και Αυστραλία όλες μαζί !

Αν οι φυτοφάγοι ήμασταν όλοι ένα ‘Έθνος, αυτό θα ήταν μεγαλύτερο και από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Όμως παρά την τεράστια αυτή δημογραφική διαπίστωση, ακόμα ασφυκτιούμε στα θορυβώδη καρτέλ του θανάτου που πιστεύουν ότι η Βία είναι η Απάντηση, όταν η Βία δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί ούτε καν σαν Ερώτημα.

Το κρέας είναι μια Βιομηχανία Θανάτου. Σκοτώνει Ζώα, Εμάς και τις Οικονομίες μας. Οι Δαπάνες Υγείας, έχουν ήδη χρεοκοπήσει στις ΗΠΑ. Απαιτούνται 8 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για να αποπληρωθούν οι τόκοι. Διαθέτουν ακριβώς ΜΗΔΕΝ! Θα μπορούσαν να κλείσουν κάθε Σχολείο, να παύσουν το Στρατό, το Ναυτικό, την Αεροπορία, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας το FBI και τη CIA – και ακόμα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν τις Ιατρικές Δαπάνες τους.

Αλλά και τα Πανεπιστήμια Cornell και Harvard διακηρύσσουν ότι ακόμη και η πλέον άριστη ποσότητα κρέατος σε μια υγιεινή διατροφή, είναι ακριβώς ΜΗΔΕΝ.

Το νερό, όπως ξέρουμε, είναι το νέο πετρέλαιο. Τα έθνη σύντομα θα εμπλακούν σε πολέμους γι αυτό. Υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες, που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν, τώρα στερεύουν.

Χρειάζονται 50.000 λίτρα πολύτιμου, πόσιμου νερού για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος.

Σήμερα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι λιμοκτονούν. 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από υποσιτισμό.

Περικόπτοντας το κρέας, έστω μόνο κατά 10%, μπορούμε να θρέψουμε 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εξαλείφοντας το κρέας τερματίζουμε την πείνα μια για πάντα !

Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη ακολουθούσαν την δίαιτα του δυτικού πολιτισμού, θα χρειαζόμασταν δυο πλανήτες Γης για να τους ταΐσουμε. Όμως έχουμε μονάχα έναν. Και αυτός ψυχορραγεί.

Η επιβάρυνση από την μόλυνση της κτηνοτροφίας είναι κατά 50% περισσότερη από αυτή των μεταφορών (Αεροπλάνα, Τρένα, Φορτηγά, Αυτοκίνητα και Πλοία μαζί).

Φτωχές χώρες πωλούν τα δημητριακά τους στη Δύση, ενώ τα δικά τους παιδιά πεινούν στην αγκαλιά τους.

Και εμείς δίνουμε τα δημητριακά στα ζώα για να μπορούμε να φάμε μια μπριζόλα;

Είμαι ο μόνος που το βλέπει αυτό ως Έγκλημα;

Πιστέψτε με, κάθε μπουκιά κρέας που τρώμε αντιστοιχεί με χαστούκισμα στο δακρυσμένο πρόσωπο ενός παιδιού που λιμοκτονεί.

Όταν κοιτάζω αυτά τα Μάτια, θα παραμείνω Σιωπηλός;

Η Γη μπορεί να παράγει αρκετή τροφή για τις ανάγκες του καθενός μας. Αλλά όχι όμως αρκετή για την απληστία του καθενός μας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικείμενη καταιγίδα. Αν γνωρίζαμε ότι κάποιο κράτος είχε αναπτύξει όπλα ικανά να προκαλέσουν ερήμωση στον πλανήτη, θα επιχειρούσαμε προληπτική στρατιωτική επίθεση και θα το βομβαρδίζαμε, μέχρι να το γυρίσουμε πίσω στην Εποχή του Χαλκού.

Κι όμως δεν πρόκειται για ένα επικίνδυνα αδίστακτο κράτος. Πρόκειται για μια βιομηχανία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να την βομβαρδίσουμε. Μπορούμε απλά να σταματήσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα της.

Ο George Bush έκανε λάθος εκτίμηση. Ο άξονας του κακού δεν περνά από το Ιράκ ή το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα. Περνά από τα τραπέζια που τρώμε. Τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι τα μαχαίρια και τα πιρούνια μας.

Αυτή είναι η Ελβετική Στρατιωτική Λεπίδα του μέλλοντος που λύνει τα προβλήματα του περιβάλλοντος, του νερού, της υγείας και τερματίζει την στυγνότητα, την αγριότητα για πάντα.

Η Λίθινη εποχή δεν τέλειωσε επειδή ξεμείναμε από πέτρες. Αυτή όμως η σκληρή, απεχθής βιομηχανία θα τελειώσει επειδή θα ξεμείνουμε από δικαιολογίες.

Το κρέας είναι σαν τα σεντς στα νομίσματα. Κοστίζουν περισσότερο να παραχθούν, από ότι πραγματικά αξίζουν.

Οι αγρότες είναι αυτοί που θα βγουν ως οι πλέον ωφελημένοι. Η γεωργία δεν θα τελειώσει. Θα ανθίσει. Μόνο η αλυσίδα προϊόντων θα αλλάξει. Οι αγρότες θα βγάζουν τόσα πολλά χρήματα, που θα βαρεθούν να τα μετράνε. Ο κυβερνήσεις θα μας αγαπούν. Νέες βιομηχανίες θα αναδυθούν και θα ευημερήσουν. Τα ασφάλιστρα υγείας θα πέσουν κατακόρυφα. Οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, θα εξαφανιστούν. ‘’Διάολε! Θα είμαστε τόσο υγιείς που θα πρέπει να πυροβολήσουμε κάποιον για να γίνει ένα νεκροταφείο!’’ 

Έτσι για απόψε έχω άλλα δυο υπέρμαχα επιχειρήματα:
1. Το κρέας προκαλεί ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε όμως να μου αναφέρετε έστω μια ασθένεια που να προκαλείται από την φυτική διατροφή;
2. Χρηματοδοτώ την σειρά ντοκιμαντέρ «Γήινη Τριλογία » (‘’Earthlings’’)

Αν όσοι ισχυρίζονται τα αντίθετα, είναι τόσο σίγουροι για τις θέσεις τους, προκαλώ να στείλουν την σειρά (“Earthlings”) με τις απόψεις μας, σε όλους τους υποστηρικτές και τους πελάτες τους. Εμπρός λοιπόν, τολμήστε!

Τα ζώα δεν είναι απλώς άλλα είδη. Είναι άλλα έθνη.

Κι εμείς τα δολοφονούμε υπ ευθύνη μας.

Ο χάρτης της ειρήνης, χαράζεται σε ένα μενού.

Και ειρήνη δεν σημαίνει απλά η απουσία πολέμου. Αλλά η επικράτηση της Δικαιοσύνης. Και η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή στη φυλή, στο χρώμα, στη θρησκεία, στα είδη. Αν η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, τότε γίνεται όπλο τρόμου.

Και απόψε υπάρχει απερίγραπτος και τεράστιος τρόμος σε αυτά τα φρικτά γκουαντάναμο που ονομάζουμε βιομηχανίες κρέατος, ή φάρμες, ή σφαγεία.

Πιστέψτε με, αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, δεν θα κάναμε αυτή τη δημόσια αναμέτρηση πεποιθήσεων απόψε.

Πιστεύω ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός…

για να μπορώ να ακούσω την ανάσα του, μια ήσυχη νύχτα…

Ας βγάλουμε τα Ζώα από το τραπέζι μας, και έξω από τους θαλάμους βασανιστηρίων!

Παρακαλώ ψηφίστε απόψε για τις αθώες υπάρξεις που δεν έχουν Φωνή!

Ευχαριστώ

Philip Wollen

Ο Philip Wollen, Αυστραλός, αγαπητός για την φιλανθρωπική του δράση -αν και άτομο χαμηλού προφίλ - υπήρξε αντιπρόεδρος στην Citibank.

Το ενδιαφέρον αυτό debate, στηριζόμενο από αρκετούς συνδιοργανωτές, πραγματοποιήθηκε στο St James Ethics Centre και Wheeler Centre στην Αυστραλία στις 16 Μαίου, 2012.

Στο πάνελ έλαβαν μέρος συνολικά 6 άτομα, τρία υπέρ της απόσυρσης των ζώων από το ανθρώπινο γεύμα και τρία κατά.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία πριν την έναρξη των ομιλιών και μετά το τέλος αυτών.

Τα ποσοστά πριν την έναρξη ήταν: Υπέρ 65%, Κατά 22.5%, Αναποφάσιστοι 12.5 %. Μετά το τέλος των ομιλιών τα ποσοστά τροποποιήθηκαν προς όφελος των ζώων: Υπέρ 73.6%, Κατά 19.5%, Αναποφάσιστοι 6.9%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Για την Gilda Μεγάλη Εβδομάδα και ο πόνος βουβός… »

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency