Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
27/03/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Φυλλοκνίστης των Εσπεριδοειδών»

Ο φυλλοκνίστης (Phyllocnistis citrella) είναι από τα πιο κοινά παράσιτα των εσπεριδοειδών. Το ίδιο το έντομο σπάνια γίνεται αντιληπτό λόγω του ασήμαντου μεγέθους του. Πρόκειται για ένα πεταλουδάκι με μήκος μόλις δύο χιλιοστά του μέτρου το οποίο δραστηριοποιείται τη νύχτα.

του Άρη Γεράκη, Γεωπόνου,
Διδάκτωρα Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Το σύμπτωμα που συχνότερα παρατηρούμε είναι οι οφιοειδείς στοές που εξορύσσει η προνύμφη κάτω από την επιδερμίδα του φύλλου. Άλλο μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η συστροφή και η παραμόρφωση του φύλλου. Ευτυχώς για το δένδρο, η ζημιά είναι κυρίως αισθητική. Ο φυλλοκνίστης σπάνια μειώνει την παραγωγή ή καταστρέφει το δένδρο. Εάν παρόλα αυτά μας ενοχλεί η παρουσία του φυλλοκνίστη, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με το συνιστώμενο εντομοκτόνο. Όμως, αυτή είναι μια εξειδικευμένη και επικίνδυνη εργασία που καλύτερα να την αναθέσουμε σε ειδικούς.

Γνωρίζετε ότι...

...η ονομασία κουμ κουάτ προέρχεται από την κινεζική;

...τα μανταρίνια πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, κινέζους αξιωματούχους που ξεχώριζαν από τις πορτοκαλί τους ρόμπες;

...τα πληρώματα του βρετανικού στόλου έτρωγαν καρπούς λιμετίας (lime) ώστε να προφυλάσσονται από την ασθένεια σκορβούτο;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency