Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/03/2014

Η συμμετοχή των Διλινάδων στο καραναβάλι to 1902!

Το πρώτο κομιτάτο στο νησί μας αποτολμήθηκε το 1899.Δεν βρήκε όμως την ανταπόκριση που θα περίμενε κανείς...


Άρθρο της Κατερίνας Μπαλτσαβιά

Οι αστοί καταλάβαιναν πως το κομιτάτο θα σήμαινε την απαρχή ενός ''συγχρωτισμού'' με το ''πόπολο'' που πολύ χαραχτηριστικά και εύστοχα περιγράφει ο Μολφέτας .. ...γνωρίζω πως και συ σκαιός Αργοστολιώτης κηφήνας και τεμπέλαρος της τάξεως της πρώτης,

που τρώς και πίνεις κάνοντας ιδανικές αγάπες στηρίζων τις ελπίδες σου στου σέμπρονε τις τσάπες, ποτέ δεν θ'αποφάσιζες να κάμεις την θυσία με νεγροφούμο να αλοιφτής και νάβγης δημοσία για ν' αλεγράρης τον ντουνιά και το φτωχό τ'ασκέρι που ολο το χρόνο στην δουλειά για σένανε υποφέρει ........................................................................... που καταδέχεσαι Μαρή, κοτζά λιμοκοντόρος ερώμενος της θελκτικής αργίας παραφόρως ν' αποφασίσεις και να πης ''ας βάλω μια μπαρμπούτα στης τρέλλας τα μινούτα, και ας έβγω να γελάσουνε μαζί μου δυο ανθρώποι που μερα νυχτα μυριοί τους καταβάλλον κόποι''

Η αποτυχία του εγχειρήματος εξηγείται επίσης και από το γεγονός οτι λαικές γιορτές χωρίς λαική συμμετοχή και συμπαράσταση δεν είναι νοητές . Ετσι τις χρονιές που ακολούθησαν η συμμετοχή των χωριών με τις ''μάσκαρες'' τους ήταν καταλυτική γιατί το λαικό στοιχείο συμμετέχει και τροφοδοτεί με την γνώση της καρναβαλικής παράδοσης του τόπου μας την πρωτοτυπία της, το κέφι και ζωντάνια της.

''Δώδεκα φιούρες,οκτώ σκουμπουέρους και τέσσερους σπαθατζήδες'' αυτή ήταν η συγκρότηση μιάς πλήρους μάσκαρας. Ετσι κατέβηκαν στην ''Χώρα'' εκείνη την χρονιά οι Διλινάδες και έκλεψαν την παράσταση Ανδρες λεβεντόκορμοι,φορούσαν φουστανέλλα,εβαζαν γιλέκι χρυσοκέντητο στο στήθος,κάλτσες μεγάλες άσπρες και παπούτσια ελαφρά για να χορέυουν.

Στο κεφάλι φορούσαν την ορλάντα μια παράξενη περικεφαλαία από χαρτόνι κατάλοιπο της Ενετικής κατάκτησης. Την ορλάντα και το γιλέκι στολίζουν χίλια μπιχλιμπίδια δεν έλειπε δε σε πολλές περιπτώσεις να είναι στολισμένα ακόμη και με χρυσό και ασήμι που δανείζονταν οι χωριανοί από από τις εκκλησίες και τους ''έχοντες'' για να κάνουν την ''σπακάδα ''τους. Απαραίτητο συστατικο στοιχείο της μάσκαρας ηταν η προσωπίδα η μπαρμπούτα κατασκευασμένη απο λεπτό συρμάτινο πλέγμα.

Ο Γ. Μολφέτας ψυχή των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι εκεί και περιγράφει: Πραγματικώς εξαίρετη,λαμπρή και φιγουράτα ήταν η Διλινέικη εφέτο μασκαράτα κι όρκους ακόμα δηλαδή αν θέλετε σας κάμω πως τα παιδιά το τίμησαν και με το παραπάνω. μα κι'άσχημη αν ήτανε κι'αν εείχε και κακία, νομίζετε πως θάκανα ποτέ μου την βλακεία να πιάσω με την πένα μου να τους κατηγορήσω, εγω που ειμ' ενας άνθρωπος που εννόω να ζήσω?

Tην Καθαρή Δευτέρα του ίδιου έτους οι Διλινάδες ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους ... Αργάτα βάνουν τα χωριά και με πομπή μεγάλη στην Χωρα κατεβαίνουνε οι Δειλιναδες πάλι και ετοιμασία γίνεται της πρώτης ανωτέρα να έρθουνε στα κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα Και πράγματι μας ήρθανε μ' ευγένεια και τάξη χωσμένοι στο χρυσαφικό χωσμένοι στο μετάξι και τόσο τα κατάφεραν καλά οι σατανάδες που δεν το πίστευε κανείς πως είναι Δειλινάδες.

*Απεικονίζονται Μαζαράκηδες πριν το 1950

*Απεικονίζονται οι ο Σπυρος του Πατσαρα(Μπαλτσαβιας)και ο Κωνσταντής του Καρακουνη (Κουναδης)

ΠΗΓΗ: dilinata.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency