Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
05/03/2014

Τα Ζώα αξίζουν την Αγάπη μας, όχι την γεύση μας (2ο μέρος)

Ξεκίνησε και φέτος η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή, η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα Ζώα έχουν Φωνή

Αρχικά η Τεσσαρακοστή, που καθιερώθηκε τον 4 ο αιώνα, σήμαινε την 40η ημέρα πριν το Πάσχα, ενώ αργότερα επικράτησε να αποκαλείται όλη η περίοδος της νηστείας μέχρι το Πάσχα, ενώ η ονομασία ‘Μεγάλη’ αναφέρεται στην ανάμνηση των Παθών του Χριστού, και όχι στη διάρκειά της.

Από μικρά παιδιά ακόμη, τότε που πρωτοήρθαμε σε επαφή και συναισθανθήκαμε για πρώτη φορά το Θείο Δράμα, δεν μπορέσαμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα της συμβολικής θυσίας, της ζωοθυσίας, και μάλιστα επαναλαμβανόμενης, την στιγμή που η Ίδια, η Αληθινή Θυσία του Θεανθρώπου, στενοχωρεί ήδη τόσο πολύ!.

Και ίσως τα παλαιότερα χρόνια να είχε διαφορετική απήχηση και έννοια, σήμερα όμως πόσο απαραίτητη είναι για τον υπερκαταναλωτικό άνθρωπο, μια επιπλέον καταστροφή και εξόντωση, στο ενεργητικό και την συνείδησή του…

Κάποιες τέτοιες μέρες, από μικρά παιδιά μας υπέβαλαν την έννοια της τροφικής στέρησης, σαν μια επιβραβευμένη αγγαρεία, ώστε όταν θα ερχόταν η ώρα της θυσίας να μην εστιάσουμε στον οίκτο, την συμπόνια, τον πόνο, τον θάνατο.

Επιπλέον, τις μέρες αυτές, γίνεται συνολική συνείδηση και αποδοχή, πως η Αθωότητα και η Καθαρότητα πρέπει να θυσιάζονται!

Και η νίκη της Ζωής επί του Θανάτου, γίνεται αποδεκτή να επισφραγίζεται με ένα συνειδητό και ορατό θάνατο μιας ακόμη αθώας ύπαρξης.

Και όλη η ομορφιά της φύσης, αυτή την εποχή γύρω μας, με τα χαρμόσυνα και αισιόδοξα μηνύματα, αμαυρώνεται με μια γιορτή που καταλήγει σε μια σακούλα σκουπιδιών σε κάδο...

Και όπως οι παππούδες και οι γονείς μας απολογήθηκαν:

‘- Αυτός είναι ο προορισμός αυτών των ζώων’!

Έτσι κι εμείς συνεχίζουμε να απολογούμαστε και παραδίδουμε το ίδιο ‘άλλοθι’ στα παιδιά μας!...

Αλήθεια, ποιος αξίζει να είναι ο προορισμός των ζώων γενικότερα;

Να αναπαράγονται για να καταλήγουν στο πιάτο μας, να πειραματιζόμαστε εις βάρος τους, να τυραννιούνται και να διακωμωδούνται σε ζωολογικούς κήπους/ βιτρίνες, στο τσίρκο, στα εικονικά σαφάρι;

Να χρησιμοποιούνται για αναίτιες και ανούσιες καταναλωτικές ανάγκες, όπως πχ ένδυσης και υπόδησης, σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει υποκαταστήσει και αντικαταστήσει τα πάντα ή τουλάχιστον σχεδόν τα πάντα!...

Παλαιότερα, η ενημέρωση γινόταν ηχητικά, από το ραδιόφωνο, και ο ακροατής αναγκαστικά εμπιστευόταν όσα άκουγε, χωρίς εικόνα. Με την τηλεόραση ο τηλεθεατής γίνεται αυτόπτης μάρτυς, αλλά και έρμαιο μιας ραγδαίας εναλλαγής εικόνων, που επιπλέον αδυνατεί να αφομοιώσει.

Έτσι κάποια θέματα πολλές φορές περνούν – κατά λάθος/επίτηδες - χωρίς την πρέπουσα βαρύτητα, εκτίμηση και αξιολόγηση.

‘Όμως πλέον στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί και οφείλει να ενημερωθεί σε όλα όσα τον αφορούν και τον ενδιαφέρουν, αλλά κυρίως να επαναξιολογήσει την ύπαρξή του στο περιβάλλον που ζει και αναπνέει. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να ερευνήσει ο καθένας μας - και μάλιστα από διαφορετικές πηγές - ένα θέμα που τον απασχολεί και τον ενδιαφέρει, ώστε να κρίνει και να αποφασίζει τι του αξίζει να διατηρήσει και να προστατέψει, αλλά και τι να αναθεωρήσει και να απορρίψει, ως άσκοπο και καταστρεπτικό...

Οφείλουμε λοιπόν να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την θυσία νοημόνων και απροστάτευτων ζώων, καθώς και ότι η Φύση μας παρέχει πλουσιοπάροχα κι αναίμακτα τα πάντα χωρίς να μας στερεί τίποτα!

Ο λόγος που ίσως δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα, είναι γιατί έχουμε αποκοπεί βίαια από την μητρική αγκαλιά της, πριν αυτή προλάβει να μας συμβουλέψει, να μας διδάξει, πριν προλάβουμε να απολαύσουμε την ομορφιά της.

Έτσι λοιπόν, Σαρακοστή δεν πρέπει να σημαίνει στέρηση, αλλά Γεύση Ζωής!

Και Σαρακοστή πρέπει να είναι η Ζωή μας Όλη!

Γιατί είναι πραγματικά μια πρόσκληση της Αναγέννησής μας από την μητέρα Φύση, που σταθερά, καρτερικά και στοργικά μας καλεί κοντά της να την γνωρίσουμε εκ νέου, να μας εμπνεύσει, να μας γαληνέψει, να μας χαρίσει σωματική και ψυχική υγεία!.

Ναι, η μητέρα Φύση μας στέλνει μήνυμα Αγάπης και Ειρήνης, με τα πιο αθώα πλάσματά της, που ακόμα και στο πρόσωπό τους, έχουν όλα ζωγραφισμένο το ίδιο όμορφο και γλυκό χαμόγελο!.

Κι εμείς θα αποστρέψουμε το πρόσωπο μας;

Για κανένα δεν είναι αργά, να πάρει τον δρόμο της επιστροφής!.

Είναι για όλους ανοικτός, αρκεί να τον επιλέξουμε...

Και τότε - μονάχα τότε - θα έχουμε Πάσχα ευλογημένο κάθε Μέρα!.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency