Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
06/03/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Χλωρή Λίπανση»

Πώς αντιμετωπίζουμε τα χειμερινά ζιζάνια που απειλούν να καταβροχθίσουν την αυλή μας;

του Άρη Γεράκη, Γεωπόνου,
Διδάκτωρα Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Μία προφανής λύση είναι να τα κόψουμε με ψαλίδι ή με χορτοκοπτικό μηχάνημα. Όμως, έτσι στερούμε το έδαφος από τα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία τα οποία περιέχονται στους ιστούς τους. Εάν είμαστε τυχεροί και φυτρώνει στην αυλή μας αγριόβικος (αγριοκόκκι) ή άλλα ποώδη φυτά με μαλακά στελέχη, είναι ευκαιρία να εφαρμόσουμε την τεχνική της χλωρής λίπανσης. Η χλωρή λίπανση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενσωμάτωση χλωρών φυτών στο έδαφος, ώστε να απελευθερώσουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Εάν έχουμε μικρό παρτέρι, ενσωματώνουμε τα χόρτα με την τσάπα σε μικρό βάθος. Για μεγαλύτερες εκτάσεις, θα χρειαστούμε μηχανικό σκαλιστήρι (φρέζα). Φυσικά, θα μπορούσαμε να είχαμε σπείρει βίκο, ή κάποιο άλλο ψυχανθές όπως φακή ή τριφύλλι. Προσοχή στην υγρασιακή κατάσταση του εδάφους: Αποφεύγουμε οποιαδήποτε κατεργασία με πολύ υγρό έδαφος, διαφορετικά θα δυσκολευτούμε χωρίς λόγο και θα υποβαθμίσουμε και τη δομή του εδάφους.

Γνωρίζετε ότι...

...στις ρίζες των ψυχανθών αναπτύσσονται μικρές φούσκες (φυμάτια) γεμάτες με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια;

...εάν σπάσουμε τα φυμάτια με το νύχι μας, εκκρίνουν ένα κόκκινο υγρό σαν αίμα;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency