Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
27/02/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Το Κλάδεμα της Ελιάς»

Η σωστή εποχή για το κλάδεμα των ελαιοδένδρων είναι όταν η αύξηση του δένδρου βρίσκεται σε ύφεση (Δεκέμβριος έως Μάρτιος).

του Άρη Γεράκη, Γεωπόνου,
Διδάκτωρα Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν να κλαδέψουν ταυτόχρονα με τη συγκομιδή, όμως υπάρχει ο κίνδυνος μία καταστροφή από παγετό ή χαλάζι να υποβαθμίσει περαιτέρω την αραιωμένη βλάστηση, οπότε καλύτερα να κλαδέψουμε προς το τέλος του χειμώνα. Κατά το ετήσιο κλάδεμα, διορθώνουμε το σχήμα του δένδρου, αφαιρούμε το νεκρό ξύλο και αφαιρούμε τους όρθιους, λαίμαργους και διασταυρούμενους βλαστούς στο εσωτερικό του δένδρου. Οι λαίμαργοι βλαστοί αφενός δεν καρπίζουν, αφετέρου σκιάζουν το εσωτερικό της κόμης. Ο φωτισμός στο εσωτερικό της κόμης είναι απαραίτητος για τη φωτοσύνθεση της καρποφόρας ζώνης και για την αντιμετώπιση των κοκκοειδών παρασίτων, όπως το λεκάνιο. Σημαντική εργασία μετά το κλάδεμα είναι η απολύμανση των τομών, η οποία επιτυγχάνεται με ράντισμα με βορδιγάλλειο πολτό. Συμπληρωματικά, μπορούμε να επαλείψουμε τις μεγαλύτερες τομές με αλοιφή κλαδέματος. Τα μετρα απολύμανσης είναι απαραίτητα για την ποικιλία Κορωνέικη, λόγω της ιδιαίτερης ευπάθειάς της στο βακτηριακό καρκίνο (Pseudomonas savastanoi).

Γνωρίζετε ότι...

...οι ελιές είναι τόσο μακρόβιες, που κάποιες έχουν προλάβει να δουν την άλωση της Κωνσταντινούπολης;

...στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν άκαρπες καλλωπιστικές ποικιλίες ελιάς, ώστε να μη λερώνουν τα πεζοδρόμια των πόλεων;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency