Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
20/02/2014

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: «Η Σπορά της Πατάτας»

Μέσα στο Φεβρουάριο «σπέρνουμε» την ανοιξιάτικη πατάτα.  Προτιμούμε ελαφριά, χαλαρά εδάφη, με καλή στράγγιση.  

του Άρη Γεράκη, Γεωπόνου,
Διδάκτωρα Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Μόλις στεγνώσει κάπως ο καιρός, σκαλίζουμε το έδαφος και ανοίγουμε τα αυλάκια όπου θα πέσει ο «πατατόσπορος».  Ο «πατατόσπορος» δεν είναι τίποτα άλλο παρά κόνδυλοι πατάτας, είτε από δική μας συγκομιδή, είτε από το εμπόριο.  Όταν αγοράζουμε πατατόσπορο, προσέχουμε να συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό.  Αποφεύγουμε τους πολύ μεγάλους κονδύλους, ώστε να μη χρειαστεί να τους κόψουμε, ή τους πολύ φυτρωμένους.  Ρίχνουμε τους κονδύλους στα αυλάκια που έχουμε ανοίξει, σε αποστάσεις 50–60 εκ., και προσθέτουμε από μία χεριά καλά χωνεμένη κοπριά ή μικρή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος.  Καλύπτουμε τα αυλάκια με χώμα και ... τελειώσαμε.  Αφού τα φυτά φτάσουν τα 20 εκ. ύψος, μπορούμε να τα «κουλουμώσουμε», δηλαδή να παραχώσουμε τη βάση του φυτού ώστε να ενθαρρύνουμε την παραγωγή νέων κονδύλων.  Προς το τέλος της άνοιξης, προσέχουμε να μην λείψει το νερό απο τα φυτά, διαφορετικά τα ποτίζουμε, χωρίς να καταβρέξουμε το φύλλωμα.  Μόλις ανθίσουν, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή.

Γνωρίζετε ότι...

...στο Περού καλλιεργούνται χρωματιστές ποικιλίες πατάτας;

...η πατάτα προτιμά ζεστές ημέρες αλλά δροσερές νύχτες;

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency