Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
22/01/2014

To βιβλίο της εβδομάδας «Ο λύκος της Wall Street»

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε το βιβλίο της εβδομάδας, το οποίο σήμερα θα είναι «Ο Λύκος της Wall Street» του Τζόρνταν Μπέλφορτ καιείναι και μία πρόταση από το Βιβλοπωλείο Σταματελάτου.

Μόλις κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό best seller του Τζόρνταν Μπέλφορτ «Ο Λύκος της Wall Street», που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Martin Scorsese με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του συγγραφέα, χρηματιστή των δεκαετιών ’80 και ’90, ο οποίος σε ηλικία 30 ετών έστησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, έγινε πολυεκατομμυριούχος αλλά η ευτυχία μάλλον ξεγλίστρησε: βρέθηκε σε κέντρο αποτοξίνωσης και, το 1998, συνελήφθη με την κατηγορία ότι εξαπάτησε τους πελάτες του, που έχασαν 200 εκατομμύρια δολάρια. Καταδικάστηκε για οικονομικά εγκλήματα και πέρασε είκοσι δύο μήνες στη φυλακή. Συνεργάστηκε με το FBI και επέστρεψε τα μισά από τα χρήματα που χάθηκαν στις χρηματιστηριακές κομπίνες.

«Αυτό που σας προσφέρω εδώ είναι μια αναπαράσταση εκείνης της παραφροσύνης - μια σατιρική αναδημιουργία μιας από τις αγριότερες φάσεις στην ιστορία της Γουόλ Στριτ. Και σας την προσφέρω με μια φωνή που ακουγόταν στον εσωτερικό του μυαλού μου εκείνο τον καιρό. Είναι μια σαρκαστική φωνή, λίγο μπλαζέ, γεμάτη έπαρση και, όχι σπάνια, ποταπή. Είναι μια φωνή που μου επέτρεψε να δικαιολογώ όλα όσα συνέβαλαν στη ζωή μου ως αχαλίνωτου ηδονιστή. Είναι μια φωνή που με βοήθησε να διαφθείρω άλλους ανθρώπους -και να τους χειριστώ όπως με συνέφερε-, προκαλώντας χάος και παραφροσύνη σε μια ολόκληρη γενιά νεαρών Αμερικανών.
Μεγάλωσα σε μια μικροαστική οικογένεια στο Μπεϋσάιντ του Κουίνς, όπου οι λέξεις "αράπης", "τσιφούτης" και "σχιστομάτης" θεωρούνταν βρισιές και απαγορεύονταν δια ροπάλου. Στο σπίτι των γονιών μου απαγορεύονταν όλες οι προκαταλήψεις: Θεωρούνταν προϊόντα σκέψης κατώτερων και αδαών όντων. Πάντα έτσι ένιωθα: Όταν ήμουν παιδί, όταν ήμουν έφηβος, ακόμα και στο αποκορύφωμα της τρέλας. Παρ' όλα αυτά άσχημες λέξεις σαν αυτές ξεγλιστρούσαν στη γλώσσα μου με αξιοσημείωτη ευκολία, ιδιαίτερα όταν η παραφροσύνη μάς κατέλαβε όλους για τα καλά. Έβρισκα όμως δικαιολογίες για όλα, λέγοντας ότι έτσι είναι η Γουόλ Στριτ κι ότι δεν υπάρχει χρόνος για αβρότητες.
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Σας τα λέω διότι θέλω να ξέρετε ποιος είμαι και κυρίως ποιος δεν είμαι. Σας τα λέω διότι έχω δύο παιδιά, στα οποία πρέπει μια μέρα να εξηγήσω κάμποσα πράγματα. Πρέπει να τους εξηγήσω πώς ο αξιαγάπητος μπαμπάς τους, αυτός που τα συνοδεύει στα ποδοσφαιρικά ματς και που συμμετέχει στις συναντήσεις δασκάλων και γονέων, αυτός που μένει στο σπίτι τις Παρασκευές και τους φτιάχνει σαλάτα με κοτόπουλο, υπήρξε κάποτε ένας αξιοκατάκριτος τύπος.
Ελπίζω ειλικρινά ότι η ζωή μου θα χρησιμεύσει σαν δίδαγμα τόσο για τους πλούσιους όσο και για τους φτωχούς• για οποιονδήποτε ζει με ένα κουταλάκι στη μύτη κι ένα κοκτέιλ για χάπια στο στομάχι. Για οποιονδήποτε δεν αξιοποιεί σωστά τα θεόσταλτα δώρα, για οποιονδήποτε ακολουθεί τη σκοτεινή πλευρά και ζει με αχαλίνωτο ηδονισμό. Για οποιονδήποτε πιστεύει ότι το να σε λένε Λύκο της Γουόλ Στριτ σημαίνει γόητρο και αίγλη».

(Τζόρνταν Μπέλφορντ, «Ο λύκος της Wall Street»)

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency