Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
15/01/2014

Τα Ζώα έχουν Φωνή: Τρυφερές παρουσίες ανάμεσά μας (μέρος 2ο)

Την περασμένη Τετάρτη μιλούσαμε για τις φίλες μας τις γάτες. Τις τρυφερές αυτές παρουσίες που ομορφαίνουν τους κήπους, τις βεράντες, τα περβάζια μας. Που ποζάρουν νωχελικά, αστεία, ναζιάρικα και χαριτωμένα μπροστά σε κάθε φωτογραφικό φακό και ταξιδεύουν σαν ζωγραφιές σε όλα τα μέρη του κόσμου, μαγεύοντας με την ομορφιά τους όσους τις βλέπουν.

Αλλά και πόσοι επισκέπτες έρχονται για να δουν και να αγγίξουν από κοντά αυτά τα χνουδωτά πλάσματα, που στις χώρες τους εκλείπουν, είτε λόγω κλίματος, είτε λόγω αυστηρού ελέγχου του πληθυσμού τους, επομένως στερούνται αυτή την ελεύθερη, πολύχρωμη παρέλαση μπροστά στα μάτια τους.

Ναι, είναι οι γάτες μας, και επειδή εμείς τις έχουμε συνηθίσει, τις θεωρούμε δεδομένες. Είναι οι μικρές ζωούλες που εξαρτώνται από την παρουσία μας και αναζητούν την συντροφιά μας.
Και αυτό γιατί επιζητούν και επιδιώκουν την προστασία μας.

Όμως προστατεύω τις μικρές αυτές κοινωνίες, σημαίνει φροντίζω.

Και φροντίζω σημαίνει ελέγχω τον πληθυσμό τους με εμβολιασμούς και στειρώσεις.

Αν κάθε γειτονιά φρόντιζε τα δικά της ζωάκια, δεν θα υπήρχε η ανησυχία του υπερπληθυσμού που θορυβεί μερικούς.

Μήπως όμως αυτό μας φαίνεται δύσκολο κι ακατόρθωτο;

Κι όμως η Άγγλοι που ζουν ανάμεσά μας, έχουν καταφέρει και φροντίζουν με αυτό τον τρόπο όλο το νησί.

Οργανώνουν κατά καιρούς εκδηλώσεις, συγκεντρώνουν χρήματα και πραγματοποιούν ομαδικούς εμβολιασμούς και στειρώσεις έναντι μικρού συμβολικού αντίτιμου, ή άνευ αυτού σε δύσκολες οικονομικές περιπτώσεις. Και οι περισσότεροι και κυριότεροι συνδρομητές τους είναι ξένοι, εντός και εκτός του νησιού.

Αν ρωτήσουμε τους τρεις εξαιρετικούς κτηνίατρους που διαθέτει το νησί μας, θα μας ενημερώσουν σχετικά για το έργο τους.

Συγκεκριμένα, δυο φορές τον χρόνο, μια στην αρχή και μια στο τέλος του έτους, έρχονται Βρετανοί εθελοντές κτηνίατροι, που συνδυάζουν ταξίδι αναψυχής με την εξάσκηση της ειδικότητάς τους, και πραγματοποιούν εμβολιασμούς και στειρώσεις σε αδέσποτα.

Οι στειρώσεις είναι απαραίτητες, όχι μόνο για τον περιορισμό του ανεξέλεγκτου αριθμού του πληθυσμού τους, αλλά και γιατί σταματούν την αναπαραγωγή μέσα στην ίδια την οικογένεια/κοινότητά τους, γεγονός που εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τους δημιουργεί αιμοφιλικές ασθένειες, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

Είναι καλό να γνωρίζουμε επίσης ότι τα στειρωμένα ζώα:
- Ζουν περισσότερο
- Είναι πιο υγιή
- Χρειάζονται λιγότερη τροφή
- Κυνηγούν καλύτερα στην φύση

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό τα ζώα δεν λιμοκτονούν λόγω περιορισμένης ποσότητας τροφής ή κυνηγιού και επομένως δεν φιλονικούν, άρα υπάρχουν λιγότεροι τραυματισμοί, οπότε έχουμε μια ελεγχόμενη υγιή κοινότητα που μπορούμε να θαυμάζουμε και να απολαμβάνουμε.

Ένας λοιπόν από τους αγαπημένους σταθμούς των Βρετανών εθελοντών κτηνιάτρων είναι και η Κεφαλονιά.

Έτσι κάποιες συγκεκριμένες και προκαθορισμένες μέρες - που μπορεί κανείς να αναζητήσει και να πληροφορηθεί - γάτες από τον Πόρο, την Σάμη, τον Κατελειό, το Φισκάρδο, από όλο το νησί, στειρώνονται και εμβολιάζονται από την Αγγλική κοινότητα, και αφήνονται πάλι πίσω ελεύθερες στην περιοχή τους, από τους ίδιους τους κατοίκους που τις έφεραν.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει το 2003 με ετήσιο ρυθμό 50-60 γάτες, για να φτάσει το 2011 στις 395, το 2012 επίσης 395 και το 2013 στις 400 γάτες τον χρόνο.

Ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών των περιπτώσεων γίνεται εντελώς δωρεάν, πχ το 2012 οι 102 περιπτώσεις ήταν δωρεάν, ενώ οι υπόλοιπες ήταν έναντι πολύ μικρού συμβολικά ποσού.
Οι στατιστικές για τις γάτες λένε ότι για να αποφύγει κανείς 100 γεννήσεις, αρκεί να γίνει μια στείρωση.

Ας το σκεφτούμε αυτό καλύτερα, όσοι τις αγαπάμε και τις φροντίζουμε…

Ας αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι οι γάτες στο οικοσύστημά μας, και την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε την εύκολη λύση εξόντωσης ποντικού με φάρμακο, να συνειδητοποιήσουμε ότι κινδυνεύει επιπλέον μια αθώα και ωφέλιμη γάτα!!

(συνεχίζεται)

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency