Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
06/02/2014

Ο κήπος του ερασιτέχνη «Σπορείο για Καλοκαιρινά Κηπευτικά»

Συνεχίζουμε σήμερα ενημερώνοντας τον ερασιτέχνη κηπουρό για τη σπορά των καλοκαιρινών κηπευτικών.


του Άρη Γεράκη
Γεωπόνου, Διδάκτωρα Πολιτειακού Πανεπιστημίου Michigan

Έφτασε η εποχή για την σπορά των καλοκαιρινών κηπευτικών, σολανώδη (τοματιές, πιπεριές, μελιτζανιές) και κολοκυνθοειδή (κολοκυθιές, αγγουριές, καρπουζιές, πεπονιές). Όμως, οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν επιτρέπουν ακόμη τη σπορά στο ύπαιθρο.  Γι' αυτό, ο ερασιτέχνης καλλιεργητής πρέπει να καλύψει το σπορείο του με πλαστικό φύλλο ή γυαλί. Ένα στοιχειώδες θερμοκήπιο μπορεί να φτιάξει κανείς στον κήπο του με σκελετό από λυγισμένες μπετόβεργες, τα άκρα των οποίων τα στερεώνει στο έδαφος. Κατόπιν, καλύπτει το σκελετό με πλαστικό φύλλο, έτσι ώστε να προκύψει μια κατασκευή σα τολάκι. Αλλά και ένα κασόνι ή μια ζαρντινιέρα μπορεί να μετατραπεί σε σπορείο, αρκεί να καλυφθεί με πλαστικό ή γυαλί. Οι σπόροι των καλοκαιρινών κηπευτικών είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να τους σπείρουμε έναν-έναν σε σειρές ή σε ατομικά πλαστικά γλαστράκια. 

Η μεταφύτευση στο ύπαιθρο θα γίνει όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος το επιτρέψουν, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κεφαλονιάς από 1 Απριλίου και μετά.

Γνωρίζετε ότι...

...υπάρχουν λευκές μελιτζάνες και μαύρες τομάτες;

...οι μελιτζανιές που θα φυτέψουμε την άνοιξη, θα καρποφορούν μέχρι αργά το φθινόπωρο;  

Ο Άρης Γεράκης διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency