Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/01/2014

Οι Φίλοι μας τα Ζώα: Όπως κρυώνουμε Εμείς, κρυώνουν και τα Ζώα μας

Μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα φθινοπωρινά φύλλα και πριν ακόμα τiς πρώτες βροχές, μαζεύουμε τα έπιπλα του κήπου, τα σκεπάζουμε ή τα μεταφέρουμε μέσα, για να τα προφυλάξουμε.

Τα Ζώα έχουν Φωνή

Κι ας είναι απλώς άψυχα αντικείμενα.

Φροντίζουμε το ίδιο για τα ζώα μας;

Τα ζώα που είναι ελεύθερα στη φύση, διαθέτουν έντονο το ένστικτο επιβίωσης και αναζητούν, βρίσκουν καταφύγιο για να κρυφτούν, να προφυλαχθούν.

Τα ζώα όμως που ο άνθρωπος εξημέρωσε, και κατά συνέπεια έχει απομακρύνει από την φύση τους, δεν έχουν περιθώρια επιλογής, παρά μόνο υπακοής και υποταγής στον άνθρωπο - στον χώρο που αυτός τους ορίζει - ενώ δεν γνωρίζουμε κατά πόσο υφίσταται έντονο πλέον το φυσικό ένστικτο αυτοσυντήρησής τους.

Και πιο απλά.

Αν αφήσουμε ένα εξημερωμένο σκύλο στην φύση, δεν θα μπορέσει να κυνηγήσει από μόνος του για να αναζητήσει τροφή και να επιβιώσει. Ή καλύτερα, για να αφυπνιστεί το ένστικτό του αυτό, ίσως θα πρέπει να περάσει διάστημα τόσο, όσο ενδεχομένως να μην τα καταφέρει.

Έτσι και στο θέμα των καιρικών συνθηκών, ο σκύλος περιμένει από το αφεντικό του να τον φροντίσει.

Όταν κρυώνουμε Εμείς, κρυώνουν και τα Ζώα μας.

Εμείς γνωρίζουμε πότε να βάλουμε επιπλέον ρούχα επάνω μας, για να προστατευτούμε από το κρύο. Αυτά εμπιστεύονται εμάς για να τα προστατεύσουμε.

Ναι, όλοι οι σκύλοι κρυώνουν, άλλοι περισσότερο - άλλοι λιγότερο, είτε θέλουμε να το αγνοήσουμε, είτε επιμένουμε να το παραβλέπουμε απομακρύνοντας μια επιπλέον έννοια από τους ώμους μας.

Κάθε είδος ζώου έχει διαφορετικές ανάγκες, αλλά σε γενικές γραμμές οι πλέον ευπαθείς κατηγορίες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι, τα κουτάβια, αλλά και τα κυνηγόσκυλα με κοντό ή χωρίς τρίχωμα.

Αν ο σκύλος ζει εκτός του σπιτιού μας, το σπιτάκι του πρέπει να είναι σε μέρος προστατευμένο από ανέμους και καταιγίδες, να έχει μόνωση και η στέγη του να έχει κλίση. Μέσα στο σπιτάκι, κάποια παλιά χαλάκια ή ρούχα του εξασφαλίζουν μια ζεστή γωνιά την νύχτα.

Ο σκύλος που παραμένει έξω χρειάζεται περισσότερη και καλύτερης ποιότητας τροφή, για αντοχή, ενέργεια, υγεία. Επίσης φρέσκο, και όχι παγωμένο νερό.

Όταν οι θερμοκρασία φτάσει 12 – 10 οC, μεταφέρουμε το σπίτι του σκύλου κάτω από προστατευόμενο χώρο ή υπόστεγο, στην αποθήκη, στο στάβλο.

Τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά δυσκολεύονται ή δεν καταφέρνουν να επανακτήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους και υποφέρουν, ενώ επιδεινώνονται καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, όπως αρθρίτιδα. Δεν μπορούν να παραμένουν έξω. Είναι βασανιστικό.

Τα σκυλιά που εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να πάθουν υποθερμία και κρυοπαγήματα

Υποθερμία
Είναι η κατάσταση που δημιουργείται όταν η θερμοκρασία του ζώου πέσει κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Μπορεί να εμφανιστεί σε ήπια μορφή, μέτρια, έως και σοβαρά κρίσιμη για την ζωή του ζώου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, αδυναμία, ακαμψία των άκρων, μεταβολή καρδιακού ρυθμού και αναπνοής, δυσκολία συντονισμού κινήσεων, λήθαργο, κωματώδη κατάσταση, κατάρρευση.

Αν αντιληφθούμε κάποιο από τα ανωτέρω, σαν πρώτη βοήθεια μεταφέρουμε το ζώο σε ζεστό χώρο, το σκεπάζουμε για να ζεσταθεί, μετράμε την θερμοκρασία του και καλούμε άμεσα τον γιατρό.

Κρυοπαγήματα
Παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες και εμφανίζεται ως κατεστραμμένος ή απονεκρωμένος ιστός δέρματος. Τα μέρη του σώματος που προσβάλλονται είναι τα αυτιά, τα πέλματα, το όσχεο, η ουρά.

Κατά την προσβολή από κρυοπάγημα, τα τμήματα του σώματος γίνονται ωχρά ή γκρι και είναι κρύα κατά την αφή. Μαύρο χρώμα σημαίνει απονεκρωμένη περιοχή.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον σκύλο που έχει πυκνό τρίχωμα και επομένως τα κρυοπαγήματα είναι δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως.

Η προσπάθεια εντριβής της περιοχής, για επαναφορά της κυκλοφορίας και καλύτερη αιμάτωση, είναι επώδυνη και το ζώο μπορεί να αντιδράσει.

Η καλύτερη λύση είναι η χρήση ζεστού νερού στα σημεία που υποφέρουν και καλό στέγνωμα με στεγνές επίσης πετσέτες, ενώ η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι άμεση.

Έχουμε αναρωτηθεί γιατί οι σκύλοι γαυγίζουν την νύχτα;

Ο σκύλος γαυγίζει συνήθως γιατί φοβάται όταν βλέπει ή ακούει κάτι, και όχι για να φοβίσει ή να απειλήσει κάποιον, όπως συνήθως πιστεύεται. Όμως αυτό όταν συμβαίνει, δεν έχει διάρκεια, ώστε να κρατάει όλη νύχτα και κάθε νύχτα.

Επίσης ένας σκύλος γαυγίζει όταν υποφέρει επειδή οι βασικές ανάγκες του δεν καλύπτονται, όπως τροφή ή κατάλυμα.

Σίγουρα πάντως δεν γαυγίζει από χαρά τα μεσάνυχτα.

Ναι, οι σκύλοι που ακούμε τα βράδια να γαυγίζουν συνέχεια, υποφέρουν, κι αν επιπλέον είναι δεμένοι σημαίνει, ότι δεν μπορούν ούτε να κινηθούν όσο χρειάζονται για να ζεσταθούν. Περιμένουν γαυγίζοντας απεγνωσμένα να γίνει κάτι ή κάποιος να τους ακούσει και να τους απαλλάξει από το μαρτύριο της κρύας νύχτας. Περιμένουν εναγωνίως τις πρώτες ακτίνες για να ζεσταθούν και ίσως να κοιμηθούν λιγάκι.

Αλήθεια έχουμε σκεφτεί κάτω από τα ζεστά μας σκεπάσματα, εάν κάτι συμβαίνει τα βράδια όταν ακούμε γαυγίσματα σκύλων ή τα αποδεχόμαστε ως φυσικούς ήχους εξοχής;

Ο σκύλος δεν μπορεί να μας πει τι αισθάνεται, ούτε να ρίξει κάτι επάνω του για να ζεσταθεί, εμείς πρέπει να δραστηριοποιηθούμε.

Γιατί, όπως κρυώνουμε Εμείς, κρυώνουν και τα Ζώα μας.

Και πριν γυρίσουμε από το άλλο πλευρό ενοχλημένοι από τα γαυγίσματα, ας αναρωτηθούμε: Πως θα νιώθαμε αν βρισκόμασταν στην θέση τους;

Καλή Χρονιά σε Όλους !!

Πηγή πληροφοριών:
http://www.endangereddogs.com/EDDRColdWeatherAdvice.htm
http://www.vivapets.com/article/dogs_the_dangers_of_cold_weather/342

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency