Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
26/11/2012

K. Πρέντζας: Σύγκριση υπέρυθρης θέρμανσης Redwell με άλλες τεχνολογίες

Καθώς αρχίζει ο χειμώνας να πλησιάζει και στην Κεφαλονιά, ήδη μπήκαμε στη χειμερινή ώρα, άρχισε πρωί και βράδυ το θερμόμετρο να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα (εξαιρούνται τα Ομαλά  που έχουν δικό τους Άγιο και καιρό και  χειμωνιάζει από Οκτώβρη μήνα) ο κόσμος ψάχνει εναγωνίως με ποιο τρόπο θα ζεστάνει το σπίτι του και το κοκαλάκι του αφού οι μη έχοντες οικονομικό πρόβλημα θέρμανσης ψήφισαν ώστε να το αποκτήσουν όλοι οι άλλοι!

Εδώ θέλω να καταστήσω σαφές πως, υπεύθυνοι για την κατάσταση των κτηρίων στην Ελλάδα του σήμερα είναι κυρίως οι Μηχανικοί που συμμετέχουν στην κατασκευή ενός σπιτιού (Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί) και λιγότερο η νομοθεσία που δεν εφαρμόστηκε ποτέ ή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που ποτέ δεν ήλεγξαν και καθόλου οι εργολάβοι και οι τεχνίτες που συμμετείχαν στην κατασκευή. Το γιατί είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος μιας άλλης ώρας.

Το σημερινό κείμενο είναι απόρροια αποριών συμπολιτών που καθημερινά συναναστρέφομαι (και που με ιδιαίτερη χαρά με γεμίζουν αναφέροντας μου πως διαβάζουν με ενδιαφέρον όσα για τα ενεργειακά γράφω) σε ότι αφορά την ενότητα Θέρμανση. Οι απόψεις είναι προσωπικές και  η ποιότητά τους έχει να κάνει με το επιστημονικό υπόβαθρο του αρθρογράφου, την εμπειρία σε προβλήματα και συστήματα θέρμανσης και την συνεχή ενημέρωση ποικιλοτρόπως. 

Ως μηχανικός με εξειδίκευση στον τομέα της κεντρικής θέρμανσης κατοικιών, θεωρώ πως η ιδανική θέρμανση για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Κεφαλονιάς ( πολύ υγρασία και όχι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα ( πλην Ομαλών )) είναι αυτή που επιτυγχάνεται με συστήματα Υπέρυθρης Τεχνολογίας.

Παρακάτω για να είναι το κείμενο ευκολοδιάβαστο και όσο το δυνατόν λιτό θα συγκρίνω την υπέρυθρη θέρμανση με όλες τις άλλες τεχνολογίες θέρμανσης , τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους σε σχέση με την Υπέρυθρη Θέρμανση, ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να εκτιμήσει τι του ταιριάζει αισθητικά – οικονομικά – ποιοτικά.

 Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ  υπερέχει διότι: 

-  Είναι εξαιρετικά απλή στην εγκατάστασή της ακόμα και από μη εξειδικευμένο προσωπικό.

-  Είναι ποιοτικότερη, διότι είναι ο φυσικός τρόπος θέρμανσης ανθρώπων και δομικών υλικών.

-  Θερμαίνοντας τα δομικά στοιχεία και όχι τον αέρα, περιορίζουμε τις ενεργειακές απώλειες. Ο αέρας θερμαίνεται αργότερα από τα δομικά στοιχεία. Έτσι και το χειμώνα μπορούμε ( και πρέπει) να αερίζουμε το σπίτι μας χωρίς να ανησυχούμε για τη χαμένη θέρμανση. 

-  Έχουμε χαμηλή οικονομική επιβάρυνση η οποία πληρώνεται εφόσον καταναλωθεί και όχι πριν ( όπως στο πετρέλαιο). Για παράδειγμα κατοικία με τρεις κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπάνιο, κουζίνα θα πληρώσει για θέρμανση το πολύ 700-800 € το τετράμηνο του χειμώνα. Βέβαια οι υπολογισμοί έγιναν για σπίτια με υποφερτή μόνωση και κλίμα όχι Ομαλών!

-  Σε περίπτωση που επιλέξουμε εξ ολοκλήρου υπέρυθρη θέρμανση, η χρήση νυχτερινού τιμολογίου από τη ΔΕΗ μειώνει και άλλο τα έξοδα θέρμανσης. Λόγω του ότι η υπέρυθρη αποθηκεύεται στα δομικά στοιχεία του κτηρίου μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε το 8ωρο του νυχτερινού συνεχώς  ώστε την ημέρα να έχουμε λιγότερες ενεργειακές ανάγκες.

-  Σημαντικό, προσωπικά, θεωρώ το αισθητικό προβάδισμα που έχουν τα πάνελς υπέρυθρης εφόσον μπορεί κάποιος να εκτυπώσει κάποιο αγαπημένο θέμα ή πίνακα γνωστών ζωγράφων (προτείνω ιμπρεσσιονιστές)  και έτσι ταυτόχρονα να θερμάνει και να διακοσμήσει το σαλόνι του σπιτιού του ή την κρεβατοκάμαρή του. 

-  Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ο μόνος τρόπος  για να στεγνώσει η υγρασία στα σπίτια. Λόγω της ιδιότητας αυτής, προβλήματα υγείας που οφείλονται στη υγρασία εκλείπουν!! Ρωτήστε το γιατρό σας.

- Είναι φιλική στο περιβάλλον διότι καταναλώνει λίγη ηλεκτρική ενέργεια και άρα, όσο προστίθεται στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ενέργεια από ΑΠΕ, έχω μικρή κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Επίσης τα υπέρυθρα πάνελς ( των αξιόπιστων οίκων) είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και τα εργοστάσιά τους διαθέτουν ISO 14001.

-  Σε μια νέα κατασκευή με την υπέρυθρη θέρμανση όχι μόνο έχουμε  μικρότερο κόστος κτήσης και εγκατάστασης αλλά  ωφελούμαστε  το χώρο που θα έμπαινε το συμβατικό σύστημα θέρμανσης, η δεξαμενή καυσίμου και η καμινάδα. Σε υφιστάμενη κατασκευή που διαθέτει σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο δεν έχουμε μερεμέτια και υπέρογκα έξοδα εγκατάστασης όταν θελήσουμε να αλλάξουμε το σύστημα θέρμανσης σε υπέρυθρη.

-  Είναι ένα σύγχρονο μέσο θέρμανσης  που ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, και θεωρώ πως στο μέλλον θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά.

 

 ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

-  Πολύ υψηλό κόστος κτήσης και εγκατάστασης για μονοκατοικίες.

-  Πολύπλοκη εγκατάσταση και δαπανηρή συντήρηση.

-  Θερμαίνει τον αέρα.

-  Πλεονεκτεί οικονομικά της υπέρυθρης για εφαρμογή σε πολυκατοικίες σε αντικατάσταση των συστημάτων πετρελαίου.

-  Πλεονεκτεί στο ότι εκτός από τη θέρμανση επιτυγχάνει και ψύξη του κτηρίου, παρόλο που ακόμα στην Κεφαλονιά μπορούμε να ζήσουμε χωρίς airconditionαρκεί να εφαρμοστούν στοιχειώδης κανόνες θερμομόνωσης και αερισμού στην κατασκευή. 

 

ΗΛΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Ή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

-  Ισχύει ότι και παραπάνω με τη διαφορά ότι στις ημέρες με ηλιοφάνεια το χειμώνα κάνουμε επιπλέον οικονομία. Απαιτείται ενδοδαπέδια θέρμανση. Γενικά διαφωνώ με την ιδέα να χρησιμοποιήσω τον Ήλιο ως μέσο θέρμανσης το χειμώνα έστω στην Ελλάδα, αλλά μπορεί κάλλιστα ο Ήλιος να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι για ψύξη!!!!

 

AIR CONDITION ΜΕ INVERTER

-  Ζητώ συγγνώμη από όσους πουλάνε τέτοια συστήματα για θέρμανση, αλλά δεν τα κατατάσσω στα θερμαντικά συστήματα κατοικιών.

 

ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ

-  Απαρχαιωμένο σύστημα θέρμανσης που έχει τα πλεονεκτήματα της νυχτερινής ηλεκτρικής θέρμανσης με εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση.

 

ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΙ

-  Θερμαίνουν αέρα και έχουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. 

-  Έχουν χαμηλό κόστος κτήσης.

 

ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

-  Το 70% έχει αυτή τη θέρμανση και ψάχνει να την αλλάξει λόγω του υψηλού κόστους χρήσης.ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ

-  Στην Αθήνα όσοι άλλαξαν από πετρέλαιο σε αέριο ήδη το μετάνιωσαν διότι πλήρωσαν ένα κάρο λεφτά και παράδοξως η τιμή του αερίου ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου!!!  Απόσβεση δεν θα κάνουν ποτέ ενώ αν αγριέψει ο Πούτιν κλείνει και τις κάνουλες!!!!

-  Πλεονεκτεί διότι συνδέεται στην υπάρχουσα εγκατάσταση ( όταν υπάρχει).

 

ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΠΕΛΕΤ

-  Υψηλό κόστος κτήσης και συντήρησης.

-  Εβδομαδιαίως 2-3 φορές καθαρίζουμε στάχτες.

 

ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

-  Ομοίως με παραπάνω

-  Πλεονεκτεί στο ότι αν κάποιος διαθέτει τα ξύλα ,θερμαίνεται με ελάχιστο κόστος.

 

 ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΛΕΤ ΚΑΙ ΞΥΛΟΥ

-  Θερμαίνουν μόνο ένα χώρο, έστω και μεγάλο.

-  Κάποιες φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία μας.

-  Το σπίτι μέσα θα βρωμίζει συχνά και είναι αντιαισθητικό να παρακολουθείς την αγωνία της καμινάδας να βρει έξοδο από το σαλόνι σου!!!

-  Πλεονεκτεί στην ενεργειακή αυτονόμηση που παρέχει, ανεξαρτήτως των αγαθών του πολιτισμού!! Μπορείς να μαγειρέψεις Δωρεάν.

 

 ΤΖΑΚΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ 

-  Εάν κάποιο σπίτι δεν έχει τζάκι, κοστίζει αρκετά να κατασκευάσει.

-  Η φωτιά του τζακιού εκπέμπει στο χώρο υπέρυθρη ακτινοβολία!

- Θερμαίνει ένα χώρο ή και δύο αρκεί να είναι συνέχεια αναμμένο.

- Πολλοί το έχουν σαν παρέα και για κανένα ψήσιμο!!

- Παρέχει ενεργειακή αυτονομία και εάν διαθέτεις τα ξύλα τότε η θέρμανση δεν σου κοστίζει.

- Tο ενεργειακό τζάκι παρέχει πολύ καλή θέρμανση στο χώρο που είναι εγκατεστημένο. Δε συμφωνώ με την τοποθέτηση καναλιών για να θερμάνουμε και άλλους χώρους.

- Κάποιοι κατασκευάζουν συστήματα (πατέντες) όπου ζεσταίνεις το νερό που κυκλοφορεί στα σώματα κατευθείαν από τη φωτιά ή και μέσω εναλλάκτη από την καμινάδα. Γενικά είναι δύσκολο με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής να μπει ο μέσος Έλληνας, ακόμα και της επαρχίας, στη λογική του 1960 που είχανε μόνο κανένα τζάκι ή σόμπα για τη θέρμανση. Άντε τώρα να προσέχεις συνέχεια το τζάκι μη σβήσει, μην πάρεις φωτιά, να μαζεύεις ξύλα, να καθαρίζεις στάχτες, να αποθηκεύεις και πού ξύλα, και κα ι και … Στη μεγάλη ανάγκη και την ανέχεια, ναι θα ευχαριστούμε το Θεό που έχουμε το τζάκι και ζεσταινόμαστε η οικογένεια (ο Παππούς μου και  τα έξι του παιδιά στην Άρτα του 1940 -50-60 έτσι ζεσταίνονταν και κοιμόταν όλοι δίπλα στο τζάκι το χειμώνα) αλλά ακόμα δεν ήρθε αυτή η ώρα και ποτέ μην έρθει. Κοιτάμε μπροστά και προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τα πολιτισμικά δεδομένα και τα τεχνολογικά επιτεύγματα όπως ο θερμοστάτης χώρου, ο χρονοδιακόπτης για να βρω ζεστό το σπίτι γυρίζοντας από τη δουλεία (δεν είναι λάθος ο τόνος), τα συστήματα BMS για να δίνω εντολή στη θέρμανση από το κινητό  κ.α.

Αυτά σε σχέση με τα γνωστά συστήματα θέρμανσης συγκριτικά με τα Υπέρυθρης τεχνολογίας. Είθε κάποιος Έλληνας ως νέος Προμηθέας να μας προμηθεύσει ΔΩΡΕΑΝ ένα σύστημα θέρμανσης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ στην κατανάλωση και ΠΑΜΦΘΗΝΟ στην αγορά του. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αν κάποια στιγμή υπάρξει ο Θεός (ως άλλος Δίας) θα τον τιμωρήσει  ή ακόμα χειρότερα θα έχει τη μοίρα του Tesla που διανοήθηκε να δώσει δωρεάν την ηλεκτρική ενέργεια στους ανθρώπους και τον έφαγαν! (διαβάστε την ιστορία του, αξίζει το χρόνο σας).

Τελειώνοντας να πω πως δύσκολα αντικαθιστά κάποιος την εμπειρία και  το επιστημονικό υπόβαθρο ενός Μηχανικού με 10-20 ώρες σερφάρισμα στο internet όπου ο καθένας λέει τα δικά του  (πολλές φορές δίχως τεκμηρίωση) ώστε να παραπλανήσει και να ωφεληθεί οικονομικά, από όσους πείθονται πως μια μεταξωτή κορδέλα αξίζει  όσο ένα φύκι.

Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να απευθύνεται ο καθένας μας στους ειδικούς για όποιο πρόβλημα θέλει να λύσει και στο εμπορικό κομμάτι πάντα να ζητά από τους προμηθευτές τα πιστοποιητικά των προϊόντων και τη χώρα προέλευσης ( να με συγχωρέσει η συμπαθής κίτρινη φυλή των Κινέζων, αλλά κινέζικη ηλεκτρική συσκευή ούτε δωρεάν θα έβαζα σπίτι μου).

 

Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

 

*

Ο συντελεστής μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε πρωτογενή , σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ , δίδεται από τον τύπο:

Πρωτογενής Ενέργεια = Ηλεκτρική Ενέργεια χ 2,9

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency