Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
27/09/2012

H google γιορτάζει τα 14α γενέθλιά της!

Δεκατεσσάρων χρονών γίνεται σήμερα 27 Σεπτεμβρίου η Google, η εταιρεία που έχει αλλάξει την εμπερία της αναζήτησης στο διαδίκτυο με τις τεράστιες δυνατότητες της μηχανής αναζήτησης της που συνεχώς βελτιώνει.

Στα 14αρτα γενέθλια της η Google προσφέρει στον εαυτό της μία τούρτα με 14 κεράκια τα οποία ανάβουν, σβήνουν και σχηματίζουν το λογότυπο της εταιρείας. 

Το Google ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996 για μια μηχανή αναζήτησης. 

Σήμερα η Google παρέχει μια σειρά από πολύτιμες υπηρεσίες, όπως δορυφορικούς χάρτες, πανίσχυρο email, κοινωνικό δίχτυο, προγράμματα λογισμικό που εκτελείται στο διαδίκτυο χωρίς κόστος, είκονες δρόμου από πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη,  ακόμα και ηλεκτρονικό πορτοφόλι, καθορίζοντας την καθημερινότητα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.   

Τι σημαίνει Google;

Η λέξη "Google" προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης Googol, η οποία εκφράζει μαθηματικό όρο (τον οποίο εισήγαγε ο Milton Sirotta) και σημαίνει το «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ. 

Το Googleplex είναι η κεφαλή της Google, αφού όλες οι λειτουργίες της μηχανής αναζήτησης εμπνέονται και υλοποιούνται μέσα σ' αυτό το κτίριο. 

Το όνομα έχει διπλό συμβολισμό: αποτελεί λογοπαίγνιο της αγγλικής μονάδας μέτρησης googol (10100) και είναι συνθετικό των λέξεων Google και complex (=συγκρότημα), σε μια πιο γλωσσολογική ερμηνεία. 

Το καινούργιο κτίριο που παραδόθηκε στην Google ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της εταιρείας, βρίσκεται στο Mountain View της Καλιφόρνια. 

Ορόσημα στη σύντομη ζωή της Google

1998 : Οι Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν, αμφότεροι προερχόμενοι από τις φοιτητικές τάξεις του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, προχωρούν στη σύσταση μιας εταιρείας με την επωνυμία Google (το αρχικό της όνομα ήταν BackRub, αλλά το άλλαξαν) και έδρα... ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια.

2001 : Οι Πέιτζ και Μπριν προσλαμβάνουν τον Ερικ Σμιτ (φωτογραφία), βετεράνο της βιομηχανίας τεχνολογίας (με θητεία σε εταιρείες λογισμικού όπως οι Sun Microsystems και Novell), στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google, η οποία ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες της σε συνολικά 26 γλώσσες.

2003 : Η Google εξαγοράζει την υπηρεσία Blogger και μπαίνει έτσι δυναμικά σε έναν χώρο ο οποίος τα επόμενα χρόνια έμελλε να γνωρίσει τεράστια άνθηση: αυτόν των ιστολογίων. Οσο για τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, αυτή εξυπηρετεί 150 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως, προερχόμενες από περίπου 100 χώρες.

2006 : Η Google εξαγοράζει τον ιστοχώρο βιντεοπροβολών YouTube, έναντι 1,65 δισ. δολ. Ετσι, η εταιρεία των Πέιτζ και Μπριν πλέον γίνεται κυρίαρχος και στον χώρο της ανάρτησης/θέασης οπτικοακουστικών ντοκουμέντων online.

2007 : Γίνεται η πρώτη παρουσίαση του Android, ενός λειτουργικού συστήματος για «έξυπνες» συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο της εν λόγω αγοράς. Το χαμηλότερο κόστος των συσκευών με Android σε σύγκριση με τα iPhone της Apple (λειτουργικό σύστημα iOS) τα κατέστησε προσιτά στο ευρύ κοινό.

2008 : Η Google λανσάρει τον δικό της φυλλομετρητή/περιηγητή ιστού, τον επονομαζόμενο Chrome. Παράλληλα, δεν σταματάει να εμπλουτίζει τις υπόλοιπες υπηρεσίες της με νέες δυνατότητες. Ο λόγος για δημοφιλέστατες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα οι Google Translate (μεταφράσεις) και Google Maps/Google Earth (χάρτες κ.ά.).

2012 : Πλέον, το λογισμικό Android κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην οποία κατέχει ένα μερίδιο της τάξεως του 68%, σχεδόν τετραπλάσιο από το αντίστοιχο μερίδιο της Apple (17%). Από την πλευρά του, και ο περιηγητής ιστού Chrome έχει φτάσει πλέον να κυριαρχεί στην αγορά των φυλλομετρητών ξεπερνώντας τους Internet Explorer και Firefox.

 

Πηγή: www.ikypros.com

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency