Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
19/01/2012

Κ. Πρέντζας: Δημοτικό Συμβούλιο για τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα στην Κεφαλονιά

Με αφορμή τα όσα διάβασα πως λαμβάνουν χώρα στο νησί, όσον αφορά τα Φωτοβολταϊκά πάρκα, καταθέτω την άποψή μου και ως Δημότης Κεφαλονιάς, και ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός εγγεγραμμένος στον κατάλογο Μελετητών – Εγκαταστατών Φωτοβολταϊκών συστημάτων του ΚΑΠΕ.


Και πρίν καταθέσω τις προσωπικές απόψεις να πω ότι γενικά συμφωνώ με όσα διάβασα στο Kefaloniapress από τον πρώην Δημοτικό σύμβουλο Κο Σολωμό, και στα λεγόμενα του μόνο να επαναλάβω αυτό που ήδη έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο ότι θα ήθελα το Ελληνικό κράτος ΠΡΩΤΑ να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και έπειτα να επιδοτεί τις Α.Π.Ε.

Γενικά λοιπόν θεωρώ ως σωστή ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κεφαλονιά αλλά και στα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών, σχολείων, δημοτικών κτηρίων και πάντα ΜΕΣΑ στον αστικό ιστό, για λόγους απωλειών δικτύου και άμεσης χρησιμοποίησης της παραγόμενης ενέργειας. Μακάρι να γινόμασταν λίγο Γερμανία όπου το 51% των ΑΠΕ ΑΝΗΚΕΙ σε ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ και ΑΓΡΟΤΕΣ, μη με ρωτήσετε για το αντίστοιχο ποσοστό στην Κεφαλονιά γιατί, είναι πολλά τα μηδενικά Άρη !!!!

Όσον αφορά φωτοβολταϊκά σε χωράφια θα πρότεινα: 

Την εγκατάσταση μονάδων έως 100 KWp σε εκτάσεις που ανήκουν στους Δήμους, σε αγρότες του νησιού, σε εκτάσεις που τις εκμεταλλεύονται τοπικές επιχειρήσεις.

Οι εκτάσεις αυτές, ασχέτως με το νόμο που έφτιαξαν διάφοροι υπουργοί για να εξυπηρετήσουν φίλους και τα διάφορα κομματόσκυλα (και πιθανώς τους εαυτούς τους), θεωρώ ότι δεν πρέπει να βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, περιοχές natura, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατευόμενες περιοχές και περιοχές με πολιτιστικά μνημεία.

Θεωρώ ότι οι άδειες για εγκατάσταση δεν πρέπει να μεταβιβάζονται, διότι βλέπουμε σήμερα πως ανάπτυξη των ΑΠΕ σημαίνει για ορισμένους να καταθέσουν μια αίτηση πληρώνοντας 600 € και ύστερα να πουλήσουν την άδεια με 30.000 – 50.000 στον κάθε γερμανο – εβραιο – κινεζο επενδυτή. Για κάποιους άλλους σημαίνει να τεμαχίσουν ένα οικόπεδο 100 στρεμμάτων και να βγάλουν 10 άδειες για να νοικιάσουν το κάθε κομμάτι 3.000 € και να απολαύσουν την πράσινη ανάπτυξη.

Για να είμαι όμως ακριβής σε όσα πληροφορώ, ο νόμος όσα αναφέρω δεν τα απαγορεύει, ίσα ίσα σου δίνει οικονομικό κίνητρο να το κάμεις. Όμως ας με συγχωρέσουν όσοι τους στεναχωρώ, δεν είμαι του «Βουλγαράκιου δόγματος» ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. 

Είμαι της άποψης πως ότι είναι Ηθικό γίνεται Νόμος.

Από κει και ύστερα αν περισσεύει ισχύ στο δίκτυο ας δοθεί σε επενδυτές να έρθουν στο νησί μας να βάλουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες με την προϋπόθεση να δουλέψουν μόνο τεχνικοί που δραστηριοποιούνται στην Κεφαλλονιά και σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με τις ανεμογεννήτριες το 20% του τζίρου τους να δίδεται στο δήμο για να καλύψει βασικές ανάγκες των δημοτών του όπως, η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η λειτουργία των πολιτιστικών κέντρων, η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και όχι όπως συμβαίνει τώρα με πρόφαση την οικονομική κρίση να κλείνουν υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για όλους μας γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. 

Δηλαδή υπάρχουν λεφτά να πληρώνεται ο κάθε επενδυτής 16 εκατομμύρια € για τις ανεμογεννήτριες στο βουνό και δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν οι άνθρωποι στην υπηρεσία ψυχικής υγείας ; Δηλαδή δίνετε άδειες να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε περιοχές natura και δεν μπορούνε τα σχολεία να αποκτήσουν ένα εισόδημα 8.000 € ετησίως γιατί δεν υπάρχει περιθώριο ισχύος στην Κεφαλλονιά;
Για πόσο νούμερα μας περνάτε, κυριολεκτικά και μεταφορικά;

Αν είναι να διαλέξω μεταξύ του κέρδους του οποιουδήποτε επενδυτή στο νησί μας και στο κέρδος των Σχολείων μας, διαλέγω τα σχολεία. 

Όσο για το νόμο ας τον αλλάξουν όπως άλλαξαν και τόσους άλλους. Όχι όμως γιατί το λέω εγώ αλλά διότι το επιβάλλουμε όλοι μας.

Τέλος, όπως πολλοί πιστεύουν και έχουν δίκιο, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική συνείδηση θα γίνουν πραγματικότητα και στην Ελλάδα, μοναχά εάν επενδύσουμε σήμερα στην εκπαίδευση των παιδιών μας και σε 10-20 χρόνια απολαύσουμε και μείς τους καρπούς. 
Όμως σήμερα εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να δράσουμε και να αλλάξουμε όσα μας παρεκκλίνουν από το στόχο.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency