Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/01/2012

Τα «πράσινα» σπίτια της... Νορβηγίας!

Οι Νορβηγοί έχουν το δικό τους τρόπο να κατασκευάζουν «πράσινα» σπίτια... κυριολεκτικά. Για εκατοντάδες χρόνια οι στέγες των κατοικιών στη Νορβηγία καλύπτονταν με φυσικό χλοοτάπητα και σε.. διάφορες ποικιλίες. Άλλες στέγες με γρασίδι, άλλες με σιτάρι και βρώμη ενώ κάποιες έχουν ακόμη και μικρά δέντρα.


Τα πλεονεκτήματα της στέγης από χλοοτάπητα πολλά. Η στέγη αποκτά μεγάλο βάρος σταθεροποιώντας περισσότερο το σπίτι, παρέχει ισχυρή μόνωση και έχει τεράστια διάρκεια ζωής σε σχέση με τις στέγες που κατασκευάζονται από βιομηχανικά υλικά. Το μοναδικό μειονέκτημα της, είναι ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κατασκευαστεί, κάτι που στις πολυμελείς οικογένειες την Νορβηγίας δεν αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Οι πράσινες στέγες, ή στέγες SOD, στη Νορβηγία είναι παράδοση και θα τις συναντήσετε παντού. Κατά τη διάρκεια της εποχής των Viking και του Μεσαίωνα τα περισσότερα σπίτια είχαν πράσινες στέγες. Στις αγροτικές περιοχές οι στέγες χλοοτάπητα υπήρχαν σχεδόν σε όλα τα σπίτια.

Όταν κάποια στιγμή τα βιομηχανικά υλικά έγιναν απειλή για να εξαφανίσουν την αρχαία παράδοση οι ρομαντικοί αφυπνίστηκαν και προσπάθησαν να αναβιώσουν την τεχνοτροπία στα σπίτια του σήμερα. Μια νέα αγορά άνοιξε τότε με μεγάλη ζήτηση για κατασκευές σαλέ και εξοχικών κατοικιών.

Κάθε χρόνο, από το 2000, δίνεται βραβείο στην καλύτερη πράσινη στέγη από το διοικητικό συμβούλιο του Scandinavian Green Roof Association, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο στους Σκανδιναβούς να επιλέξουν για το σπίτι τους μια «πράσινη» στέγη.


Πηγή: to-potistiri.blogspot

Έκθεση εικόνων

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency