Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
09/12/2011

Aρθρο αναγνώστη: «Ποια όμως ήταν στα αλήθεια η Μόνα Λίζα;»

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 — 2 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι γεννήθηκε στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου του έτους 1452 μ.Χ. Το πλήρες όνομα του ήταν "Leonardo di ser Piero da Vinci", αν και υπέγραφε τα έργα του ως "Leonardo" ή "Io, Leonardo" (= «Εγώ, ο Λεονάρντο»)

Τον Ιούνιο του 1502 ταξιδεύει με τον Καίσαρα Βοργία στην κεντρική και άνω Ιταλία με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα και μηχανικού. Μεταξύ άλλων σχεδιάζει χάρτες για τις εκστρατείες του Καίσαρα. Τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου βρίσκεται πάλι στη Φλωρεντία, όπου ξεκινά να εργάζεται πάνω στο περίφημο έργο του, την Μόνα Λίζα, κατόπιν παραγγελίας του συζύγου της Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο.

Ποια όμως ήταν στα αλήθεια η Μόνα Λίζα;

Τη σορό της γυναίκας που υποτίθεται ότι υπήρξε το μοντέλο για τον περίφημο ζωγραφικό πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «Μόνα Λίζα», ξεκίνησαν να αναζητούν ερευνητές ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ρίξουν φως στο μυστήριο για την ταυτότητά της, που ταλανίζει τους ιστορικούς τέχνης περισσότερο από 5 αιώνες.

Ιταλοί επιστήμονες εξοπλισμένοι με ειδικό ραντάρ, επισκέφθηκαν αυτήν την εβδομάδα ένα ερειπωμένο μοναστήρι στη Φλωρεντία, όπου πιστεύουν ότι βρίσκεται θαμμένη η γυναίκα που πόζαρε στον ντα Βίντσι, τον 16ο αιώνα.

Αν και δεν μπορούν να το αποδείξουν με βεβαιότητα, η αληθινή Μόνα Λίζα ήταν, κατά τα λεγόμενα των ιστορικών τέχνης, η Λίζα Γκεραρντίνι, σύζυγος ενός πλούσιου Φλορεντίνου εμπόρου μεταξιού, του Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο, ο οποίος έδωσε την παραγγελία για το πορτρέτο.

Σύμφωνα με το μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθεται το ζωγραφικό αριστούργημα, ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε στη Φλωρεντία μεταξύ 1503 και 1506, για να σηματοδοτήσει ένα από τα δύο περιστατικά: ή την αγορά του σπιτιού του ζευγαριού ή τη γέννηση του δεύτερου γιου τους.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αν καταφέρουν να βρουν το κρανίο, θα είναι σε θέση να ανακατασκευάσουν το πρόσωπό της και να το συγκρίνουν με αυτό που απεικονίζεται στον πίνακα.

Το κλειδί για τη λύση του αινίγματος μπορεί να βρίσκεται στη μονή της Αγίας Ούρσουλας, ένα σχεδόν ερειπωμένο κτίσμα στην κεντρική Φλωρεντία. Οι επιστήμονες λένε ότι η Γκεραρντίνι ενταφιάστηκε στο μοναστήρι όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της με τη φροντίδα των δύο κορών της που ήταν μοναχές. Χρησιμοποιώντας το ραντάρ, το οποίο μπορεί να βρίσκει αντικείμενα κάτω από το έδαφος, σκανάρουν το δάπεδο της μικρής εκκλησίας για να εντοπίσουν τα πιθανά σημεία ταφής της Γκεραρντίνι και να αρχίσουν την ανασκαφή.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο χρόνο θα απαιτήσει η μελέτη των οστών της Γκεραρντίνι, ώστε οι ειδικοί να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα, ωστόσο κάποιοι από τους απογόνους της εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους. «Αφήστε την να αναπαυθεί εν ειρήνη. Σε τι θα άλλαζε την γοητεία του πίνακα του ντα Βίντσι η εύρεση της σορού της; Η έρευνα των οστών της μου φαίνεται ιεροσυλία», σχολίασε η ηθοποιός και συγγραφέας, Ναταλία Στρότζι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency