Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
31/10/2011

Πρέντζας Κωνσταντίνος : Ποιοι πληρώνουν τις μεγάλες επενδύσεις στα Φωτοβολταϊκά;

Τελικά σε αυτή τη χώρα, όσο και να μας κουρέψουν, δε θα αλλάξει κάτι αν δεν αλλάξουμε εμείς νοοτροπία, αν δε σταματήσουν τα ΜΜΕ και οι κρατικοί υπεύθυνοι να μας περνάνε για χάνους για να μας πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.Μας βομβαρδίζουν από εφημερίδες ,ραδιόφωνα και τηλεοράσεις δημοσιογράφοι και κρατικοί λειτουργοί με την πράσινη ανάπτυξη και τα φωτοβολταϊκά, όπου έρχονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Μιλάνε όμως και περνάνε τα μηνύματά τους λέγοντας τη μισή αλήθεια, πιθανώς άθελά τους, χωρίς να ψάξουνε ποιος θα πληρώσει στο τέλος και ποιες τσέπες θα γεμίσουν.

Έβλεπα λοιπόν προχθές, σε μεγάλης τηλεθέασης τηλεοπτικό σταθμό, το ρεπορτάζ όπου στο επιμελητήριο στην Αθήνα σε συνέδριο μίλαγε γνωστός επιχειρηματίας για μια μεγάλη επένδυση Κινέζων σε φωτοβολταϊκό σταθμό 10 MW, ενώ στο επόμενο ρεπορτάζ είπαν ότι, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ταξίδι μυστικό στο Κατάρ για να βρει χρηματοδότηση για επένδυση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη σε έκταση της Εκκλησίας 3.500 στρεμμάτων.

Διαβάστε μόνοι σας τα οικονομικά στοιχεία για τις επενδύσεις αυτές ανά την Ελλάδα, μάθετε τι λέει ο νόμος για τέτοιου είδους επενδύσεις και βγάλετε τα συμπεράσματά σας ποιος ωφελείτε και ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Μία επένδυση σε φωτοβολταϊκά ισχύος 10 MWp από τους ενδιαφερόμενους Κινέζους θα έχει ένα συνολικό κόστος περίπου 20 εκατομμυρίων ¤. Από αυτά τα λεφτά τα μισά, περίπου δηλαδή 10 εκατομμύρια ¤, είναι το κόστος των φωτοβολταϊκών, που προφανώς ο Κινέζος επενδυτής θα τα δώσει στη χώρα του να αγοράσει κινέζικα φωτοβολταϊκά, άρα μένει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων ¤. Από αυτά υπολογίστε ότι ο λοιπός εξοπλισμός ( Inverter, συστήματα παρακολούθησης, συναγερμοί κ.α.) και το ηλεκτρολογικό υλικό ( καλώδια, αντικεραυνικά) θα προέρχονται από πολυεθνικές εταιρείες είτε Κινεζικές είτε Γερμανικές και άρα εδώ από Ελληνικό εργατικό δυναμικό θα γίνουν μόνο οι εργασίες εγκατάστασης , πιθανώς κάποιοι Έλληνες Μηχανικοί θα επιβλέπουν κομμάτια του έργου, άντε και οι βάσεις να είναι από Ελληνική εταιρεία. Συνολικά λοιπόν από τα 10 εκατομμύρια το πολύ πολύ 3 εκατομμύρια ¤ να είναι το κομμάτι της πίττας που αντιστοιχεί στα Ελληνικά χέρια.

Βάση νόμου ο επενδυτής για τον εξοπλισμό ΔΕΝ πληρώνει ΦΠΑ!

Βάση νόμου, και εδώ ας κάνουμε την παραδοχή ότι το έργο δεν τυγχάνει επιδότησης εξοπλισμού από το Ελληνικό κράτος, ο Κινέζος επενδυτής θα πληρωθεί την παραγόμενη KWh τουλάχιστον 0,35 λεπτά του ¤, ήτοι με βάση την ηλιοφάνεια στην Ελλάδα θα εισπράττει από το Ελληνικό κράτος (εσένα και μένα αγαπητέ αναγνώστη) τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ¤ ετησίως!

Δηλαδή σε τέσσερα χρόνια θα κάνει απόσβεση κεφαλαίου. Aρα επενδύει με απόδοση 25%!!! Και αυτό γιατί θα εκμεταλλευτεί τον Ελληνικό Ήλιο και την Ελληνική νομοθεσία. Με κινέζικα φωτοβολταϊκά και πολυεθνικό εξοπλισμό θα πάρει τα Ελληνικά ¤υρώ ήτοι 5 εκατομμύρια το χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό!! Εσένα και μένα!! Θα πληρώνει φορολογία βέβαια για τα έσοδά του, θα πληρώνει και κάποιο ενοίκιο σε αυτόν που προνόησε να βγάλει μια άδεια 10 MWp και ξεκούραστα θα απολαμβάνει τον Ελληνικό Ήλιο.

Δηλαδή ο κάθε «Κινέζος» επενδυτής, που προφανώς του περισσεύουν λεφτά να επενδύσει και γι αυτό λέγεται επενδυτής, θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει 20, από τα οποία σε μας θα έρθουν 3 και μείς που είμαστε πλούσιοι θα του δίνουμε κάθε χρόνο για 20 χρόνια 5 !! Σύνολο 100 !!!

Μα είμαστε με τα καλά μας?? Για ιθαγενείς ψάχνουνε??

Και αυτή η χώρα το 2020 θα έχει χρέος κάτω από 120% του ΑΕΠ?

Πως ? Ξεπουλώντας ότι κρατικό υπάρχει και φτιάχνοντας επενδυτικούς νόμους , όπου τα κέρδη των επενδυτών θα είναι οι φόροι όλων των Ελλήνων πολιτών ?? Και τι θα γίνει μετά το 2020 ??

Αυτό που αρχίζει λοιπόν να συμβαίνει με τις μεγάλες επενδύσεις των φωτοβολταϊκών συμβαίνει ήδη με τα αιολικά πάρκα, όπου και πάλι ο εξοπλισμός είναι εισαγόμενος, ΦΠΑ οι επενδυτές δεν πληρώνουν, και τα ετήσια κέρδη των επενδυτών τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά στο διαδίκτυο να δει πόσες άδειες για αιολικά πάρκα έχουν δοθεί, ποιοι τις πήραν και με ένα μολύβι και χαρτί να υπολογίσει τι του αντιστοιχεί να πληρώσει για πράσινη ανάπτυξη τα επόμενα 20 χρόνια!!!

Πριν λοιπόν κύριοι δημοσιογράφοι και κρατικοί λειτουργοί πείτε τις μεγαλοστομίες σας , βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Και ιδίως από τους δημοσιογράφους έχω απαιτήσεις.

Συμπερασματικά, με τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα στη χώρα, δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους επενδύσεις από ξένα κεφάλαια με δεδομένη την υπάρχουσα τιμολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ.

Αν κάτι συμφέρει την Ελλάδα και κατ΄επέκταση τους πολίτες της, είναι να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ με επενδύσεις ξένων κεφαλαίων ( όπου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέρος της συνολικής επένδυσης θα είναι με Ελληνικό εξοπλισμό και Ελληνικό εργατικό δυναμικό, όπου θα υπάρχει ΦΠΑ έστω 8 %, όπου ο επενδυτής θα ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ μέρος των κερδών του να τα προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία μέσω Ε.Κ.Ε) με νέα τιμολογιακή πολιτική που θα είναι κοντά στο κόστος παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Αν κάτι συμφέρει την Ελλάδα, τους Έλληνες πολίτες και το δίκτυο της ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων και ΕΥΤΥΧΩΣ που ο Υπουργός περιβάλλοντος δήλωσε πως από το 2012 θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, ενώ και από τη διοίκηση της ΔΕΗ μαθαίνω πως υπάρχει η ίδια βούληση.

Τελειώνω εκφράζοντας την προσωπική άποψη ότι, δε μας συμφέρει ΕΝΑΣ Ξένος Επενδυτής να κερδίζει σε βάρος όλων μας, όσα θα κερδίσουν 6.000 Έλληνες εργαζόμενοι σε μια αντίστοιχη επένδυση ( Διότι τα 10 MWp αντιστοιχούν σε 1.000 οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγη ισχύος έκαστο 10KWp, όπου θα πληρωθεί ΦΠΑ τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ¤, σε κάθε έργο θα εμπλακούν και θα δουλέψουν κερδίζοντας χρήματα τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι, ναι ο βασικός εξοπλισμός θα είναι κυρίως Ευρωπαϊκός και μάλλον εκ Γερμανίας, ναι το ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι κοντά στα 7,5 εκατομμύρια ¤, όμως τα λεφτά αυτά θα πάνε σε 1.000 Έλληνες πολίτες , και από το συνολικό κοστολόγιο του έργου άλλοι 6.000 Έλληνες πολίτες θα κερδίσουν χρήματα και θα φορολογηθούν για αυτά, το δίκτυο της ΔΕΗ στον αστικό ιστό θα ελαφρυνθεί και θα μειωθούν οι κίνδυνοι ενός black-out και ταυτόχρονα δε θα χρειαστούν έργα αναβάθμισης δικτύου και επιπλέον θα ωφεληθούμε τουλάχιστον 500.000 ¤ ετησίως από το χρηματιστήριο ρύπων.

Αφήνω σαν τελευταία εντύπωση, τη φημολογούμενη επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδος στα φωτοβολταϊκά , και εδώ να τονίσω ότι χαίρομαι που θέλει η Εκκλησία μας να επενδύσει στην Πράσινη Ενέργεια , αλλά με όλο το σεβασμό , Μακαριότατε δόξα τω Θεό υπάρχουν στην Ελλάδα χιλιάδες Εκκλησίες όλες με στέγες προσανατολισμένες στο νότο, όπου με βάση την ΚΥΑ 1079/2009 και το ΦΕΚ Β 1557/2010, τα 10ΜWp σε 1.000 στέγες θα σας αποδώσουν περισσότερα οικονομικά οφέλη από μία επένδυση σε οικόπεδο, σίγουρα με μεγαλύτερο κόστος επένδυσης αλλά με ασύγκριτα μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος.


Πρέντζας Κωνσταντίνος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency