Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/10/2011

Κων/νος Πρέντζας: Φωτοβολταϊκά στις στέγες, οικονομική λύση

Διαβάστε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ και αφορούν τις αιτήσεις, στα Διασυνδεδεμένα νησιά (όπως η Κεφαλλονιά) και την Ηπειρωτική Ελλάδα, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στις στέγες μέσω του Ειδικού Προγράμματος του Υ.ΠΕ.Κ.Α.Μετά τους αριθμούς έχει ενδιαφέρον η ανάλυσή τους και τα συμπεράσματα που συνάγονται!!

Η τελευταία ενημέρωση είναι μέχρι και τον Αύγουστο του 2011.

Πόλη | Αιτήσεις

Αγρίνιο 436

Αίγιο 153

Αλεξαν/πολη 387

Aρτα 432

Βέροια 389

Βόλος 239

Έδεσσα 183

Ζάκυνθος 32

Καβάλα 423

Καρδίτσα 153

Καστοριά 218

Κέρκυρα 31

Κιλκίς 313

Κοζάνη 408

Κομοτηνή 261

Κόρινθος 347

Λάρισα 187

Ναύπλιο 111

Ξάνθη 267

Σπάρτη 311

Τρίκαλα 162

Τρίπολη 211

Φλώρινα 253

Χαλκίδα 261

Πύργος 308


Πρώτο συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι παρά την οικονομική δυσχέρεια, οι Έλληνες βλέπουν τα φωτοβολταϊκά του ειδικού προγράμματος ως μια σίγουρη και αποδοτική επένδυση για τα χρήματα που τους έχουν απομείνει!! Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, ξεπερνά τις 12.000 σε ολόκληρη την χώρα.

Δεύτερον, παρά το γεγονός πως η Βόρεια Ελλάδα έχει λιγότερη ηλιοφάνεια από την υπόλοιπη Ελλάδα, αναλογικά έχουν κατατεθεί οι περισσότερες αιτήσεις εκεί!! Γεγονός που εξηγείται από το ότι τα περισσότερα ΦΒ πάρκα έχουν εγκατασταθεί στην Βόρεια Ελλάδα και άρα οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν που επενδύουν, είναι εξοικειωμένοι με τα φωτοβολταϊκά και εισπράττουν ήδη χρήματα από τα πάρκα άρα ο Μηχανικός δε χρειάζεται να τους πείσει!!... Με χαρά παρατηρώ ότι η πόλη καταγωγής μου, η Aρτα, είναι δεύτερη σε αριθμό αιτήσεων (432 αιτήσεις και 136 ενεργοποιήσεις) μετά τους κοντοχωριανούς Αγρινιώτες (436 αιτήσεις).

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι, αφού πλέον υπάρχει εμπειρία, στις περισσότερες των περιπτώσεων η ΔΕΗ απαντάει στην αίτηση εντός είκοσι ημερών.

Τέλος, φαίνεται ξεκάθαρα πως στα Ιόνια νησιά είμαστε οι ριγμένοι της υπόθεσης (στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν στοιχεία για την Κεφαλονιά, αλλά γνωρίζουμε πως δεν έχουν κατατεθεί πάνω από 30-40 αιτήσεις για στέγες).

Σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά είναι ελάχιστος ο αριθμός αιτήσεων που κατατέθηκαν στη ΔΕΗ, όχι επειδή ο κόσμος δεν θέλει τα φωτοβολταϊκά, αλλά διότι όπως έχουμε ξαναπεί με ευθύνη κυρίως του Υ.ΠΕ.Κ.Α., (της ΡΑΕ, και της ΔΕΗ κατά δεύτερο και τρίτο λόγο αντίστοιχα) 2-3 μεγάλες εταιρείες σε όλο το Ιόνιο έκλεισαν την ισχύ και βεβαίως κανένας φορέας όπως η Νομαρχία , ο Δήμος, το Επιμελητήριο, η Διεύθυνση Γεωργίας για τους αγρότες, η Αναπτυξιακή, φρόντισε να διοργανώσει κάποια ημερίδα ενημέρωσης για τα Φωτοβολταϊκά ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος τι εστί επένδυση στα φωτοβολταϊκά, παρά τις προσπάθειες που έγιναν.

Οι μόνοι που έκαναν κάτι χρήσιμο και σημαντικό ήταν ο Σύλλογος Εμπόρων Σκάλας με την ημερίδας στις 11.02.2011 για Φωτοβολταϊκά συστήματα και Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Το τι θα μπορούσε να γίνει δεν έχει και τόση σημασία αν και τα έχουμε πει και προτείνει στους αρμοδίους. Αυτοί που διοικούν έχουν και την ευθύνη. Και κρίνονται.


Πρέντζας Κωνσταντίνος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency