Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
19/09/2011

Κων/νος Πρέντζας: Ανακύκλωση και διαχείριση των σκουπιδιών

Του Πρέντζα Κωνσταντίνου
Πτυχιούχου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
Δ/τη IONIAN ECO

Αγαπητοί Συμπολίτες, στο άρθρο αυτό μου δίδεται η δυνατότητα να σας γνωστοποιήσω σημαντικά στοιχεία για την ανακύκλωση και γενικότερα τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Καταρχάς θα ήθελα να καταστήσω σαφές το γεγονός ότι, θεωρώ ένδειξη πολιτισμού σε μια κοινωνία α) να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια, β) να ανακυκλώνει στο μέγιστο δυνατό ποσοστό τα σκουπίδια που παράγει.

Στον τομέα της ανακύκλωσης όσο παράδοξο και αν φαίνεται, το ότι η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρώπης σε ποσοστά μας δίδει την ευκαιρία να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα των πρωτοπόρων και να αποφύγουμε λάθη και άσκοπες ενέργειες. Όπως είχα διαβάσει κάποτε « Ο έξυπνος άνθρωπος αντιγράφει τον πετυχημένο».

Δε θα αναλωθώ σε στατιστικά στοιχεία και επιπτώσεις της κακής διαχείρισης των σκουπιδιών όπως η μη ανακύκλωση διότι τα θεωρώ γνωστά και χιλιοειπωμένα.

Θα σταθώ στο οργανωτικό και το οικονομικό κομμάτι γνωστοποιώντας άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία και παραθέτοντας ένα ρεαλιστικό και αειφόρο σχέδιο για την Κεφαλονιά, σχέδιο που εκπονήθηκε από την Κα Κωστούλα Κωνσταντίνα M.A. ENVIRONMENT& DEVELOPMENT και τον υπογράφοντα σε συνεργασία με ανθρώπους που έχουν χρόνια πείρα στην ανακύκλωση και μονάδες που λειτουργούν κερδοφόρα.

Στόχος του σχεδίου είναι σταδιακά όχι μόνο να μειώσουμε με την ανακύκλωση τα σκουπίδια που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ αλλά και να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών και τελικά να ισχύει το «ο ρυπαίνων πληρώνει» όπως διατείνεται το ΥΠΕΚΑ ότι θα ισχύσει από 1-1-2011.

Για την εκπλήρωση του σχεδίου απαιτούνται οι εξής ενέργειες:

Α) Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών:
Δεν απαιτείται χρηματοδότηση μιας και η Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών Α.Ε. διαθέτει κοντέινερς για τη συλλογή υλικών και πληρώνει 160 ¤ τον τόνο αποβλήτων. Βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας δικαιολογούνται 4 κιλά ανά κάτοικο. Aρα για την Κεφαλονιά το συνολικό κέρδος είναι (υπολογίζουμε 40,000κατοίκους) περίπου 25,000 ¤ το χρόνο.

Τουλάχιστον η ιδιωτική πρωτοβουλία (χωρίς βέβαια οικονομικό όφελος για τους πολίτες), όπως η αλυσίδα Κωτσόβολος και οι περιπλανώμενοι ROMA, αναλαμβάνει την περισυλλογή και οικονομική βεβαίως εκμετάλλευση.

Β) Ανακύκλωση Συσσωρευτών (άνω του 1,5 κιλού) – ΣΥ.ΔΕ.ΣΗΣ
Δεν απαιτείται χρηματοδότηση μιας και το ΣΥ.ΔΕ.ΣΗΣ παρέχει στους Δήμους κάδους συλλογής και πληρώνει 300 ¤ τον τόνο.

Γ) Ανακύκλωση Μπαταριών (έως 1,5 κιλό)- ΑΦΗΣ
Δεν απαιτείται χρηματοδότηση καθώς ο φορέας ΑΦΗΣ διαθέτει κάδους συλλογής μπαταριών δωρεάν και τους συλλέγει όταν αυτοί γεμίσουν. Δυνατότητα τοποθέτησης σε όλα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, Δήμους, Υπηρεσίες κ.α)
Για τις ενέργειες Α και Β και οι υπεύθυνοι των φορέων έχουν εκφράσει επιθυμία να έρθουν στο νησί και να βοηθήσουν στην οργάνωση.

Δ) Ανακύκλωση Οχημάτων – ΕΔΟΕ
Η ανακύκλωση οχημάτων και των επιβλαβών μερών τους αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στο νησί. Υποχρέωση των κατοίκων είναι είτε να τηλεφωνούν και να ενημερώνουν το Δήμο τους για εγκαταλελειμμένα οχήματα είτε να οδηγούν οι ίδιοι τα οχήματά τους στο σημείο συλλογής.

Ε) Ανακύκλωση Ελαστικών – ECOELASTICA
Δεν χρειάζεται η συμμετοχή των Δήμων. Δεν υπάρχουν άμεσα οικονομικά οφέλη. Ανακυκλωτές θεωρούνται οι έμποροι ελαστικών από τους οποίους μαζεύει τα ελαστικά ο αντιπρόσωπος του φορέα.
Έως εδώ ήταν τα εύκολα.

Για τις παραπάνω ενέργειες απαιτείται μια σχετική οργάνωση, ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών που έχουν άμεση σχέση με ηλεκτρικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά κλπ. Η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μας γίνει συνείδηση πως δεν πετάμε τα παλιά μας ψυγεία, κουζίνες και άλλα αντικείμενα σε θάλασσες και βουνά.

ΣΤ) Πλαστική Σακούλα
Εδώ απαιτείται η δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να θεσπίσει διατάξεις, να πιέσει προς τη κατάργηση διάθεσης της πλαστικής σακούλας από μεγάλα σούπερ μάρκετ και μικρότερες επιχειρήσεις και τελικά να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο στους παραβάτες.

Η συμβολή του επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης στην ενημέρωση των επαγγελματιών και η ανάληψη πρωτοβουλίας για αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με τσάντες επαναχρησιμοποιούμενες από φυσικά υλικά που είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Η κινητοποίηση-ενεργοποίηση των πολιτών να απαιτήσουν εναλλακτικές επιλογές από τους καταστηματάρχες και τους Δήμους (με πρωτοποριακές πολιτικές αποφάσεις στον τομέα της καθαριότητας).

Όσο για τις τιμές των εναλλακτικών λύσεων έχουμε:

1. Βιοδιασπώμενη σακούλα από καλαμπόκι 7,50-8,50 ¤/κιλό
2. Βιοδιασπώμενη σακούλα από άμυλο πατάτας 7,50-8,50 ¤/κιλό
3. Πάνινη τσάντα για ψώνια 0,5 – 1,0 ¤/τεμάχιο
Όσο για τις πλαστικές σακούλες που προστίθεται διασπάστης αυτές γίνονται μικρά-μικρά κομμάτια πλαστικού όταν εκτεθούν στον ήλιο και υποχρεωτικά πρέπει να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ να θαφτούν
Δεν είναι οικολογικές, ούτε φιλικές προς το περιβάλλον, και με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επιτρέπεται να αναφέρουν τη λέξη οικολογική ή συνώνυμα.

Ζ) Κομποστοποίηση

Και εδώ ευχής έργο θα ήταν οι Δήμοι ακολουθώντας το παράδειγμα Δήμων της Αττικής (Ελευσίνας, Παιανίας ) να δώσουν δωρεάν κάδους στους δημότες τους (ή έστω να επιδοτήσουν σε κάποιο ποσοστό την αγορά κάδων) και να ενημερώσουν με εκδηλώσεις και έντυπο υλικό τους δημότες για τα οφέλη της κομποστοποίησης τόσο σε ατομικό επίπεδο αφού ο καθένας πολίτης θα μπορεί να φτιάχνει το δικό του οργανικό λίπασμα άριστης ποιότητας για προσωπική χρήση, όσο και σε επίπεδο Δήμου μιας και έτσι μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών προς αποκομιδή και η δυσωδία των κάδων απορριμμάτων.

Ένας κάδος κοστίζει από 85¤ για τα νοικοκυριά ενώ για ξενοδοχεία και εστιατόρια υπάρχουν λύσεις που είναι πιο ακριβές και χρειάζεται να επιδοτηθούν από κάποιο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της κομποστοποίησης καλό θα ήταν να γίνει αγορά «τεμαχιστή» κλαδιών και ξύλων έτσι ώστε αφενός να σταματήσει το παράνομο και βλαβερό για το περιβάλλον κάψιμό τους που απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και αφετέρου να έχουμε σε δημοτικό επίπεδο πρώτης τάξης εδαφοβελτιωτικό. Η τιμή ενός τέτοιου μηχανήματος κυμαίνεται από 10.000 έως 50.000 ¤ ανάλογα της ποσότητας που μπορεί να παράγει και του πάχους των κλαδεμάτων.

H) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ
Ήδη από το 2007 έχει ξεκινήσει η ανακύκλωση των τηγανέλαιων από τους επαγγελματίες του νησιού σε συνεργασία με την IONIAN RECYCLE και την ΙΟΝΙΑΝ ΕCO, και το τελικό παράγωγο είναι ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟ.
Ίσως μια καλή ιδέα είναι να επεκταθεί η ανακύκλωση τηγανελαίων στο κάθε νοικοκυριό και στα σχολεία.

Για το τέλος αφήσαμε το πιο δύσκολο κομμάτι το οποίο ταυτόχρονα έχει και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος

Θ) Ανακύκλωση Υλικών: Χαρτί, Γυαλί, Πλαστικό, Αλουμίνιο, Μέταλλα.

Όπως θα αποδειχθεί παρακάτω η εφαρμογή του σχεδίου θα οδηγήσει τελικά:
α) σε ΜΕΙΩΣΗ, ναι καλά διαβάσατε, ΜΕΙΩΣΗ στα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή των σκουπιδιών και β)στο προφανές και κύριο στόχο δηλαδή στην προστασία του νησιού μας.

Ξεκινάμε από τα οικονομικά στοιχεία, δηλαδή πόσο μπορούν να «πουλάνε» οι Δήμοι τα σκουπίδια τους:

1) Χαρτί 35-40¤ τον τόνο
2) Αλουμίνιο 1000¤ τον τόνο
3) Πλαστικό 100-150¤ τον τόνο
4) Μέταλλα κατόπιν συμφωνίας και ανάλογα την ποσότητα

Επίσης σε κάθε κατηγορία υλικού να συνυπολογίσουμε στα έσοδα των Δήμων και το ποσό της επιδότησης για την περισυλλογή (από την ΕΕΑΑ). Για το χαρτί π.χ. είναι περίπου 20 ¤ τον τόνο.

Βεβαίως για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχουν τα στοιχεία των εταιρειών που πληρώνουν για τα “απορρίμματα”. Ένα μόνο παράδειγμα ,που δείχνει την ανοργανωσιά της χώρας μας ,είναι το εργοστάσιο Ρόκιζας στο Aργος που φτιάχνει σακούλες σκουπιδιών από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη και αναγκαστικά αγοράζει πρώτη ύλη από τη Γερμανία!! Και μείς πετάμε τόσο πλαστικό συσκευασίας στα σκουπίδια. Εύγε

Συνεχίζουμε με το ενδεχόμενο κόστος κατασκευής μιας μονάδας ανακύκλωσης ( κάδοι, απορριμματοφόρα , πρέσες και διαμόρφωση του χώρου λειτουργίας της μονάδας)να ανέρχεται περίπου στα 250.000 ¤( Πηγή Κολλιόπουλος Κόρινθος Εργοστάσιο ανακύκλωσης).
(Η συγκεκριμένη μονάδα δύναται να επιδοτηθεί από προγράμματα όπως το ΘΗΣΕΑΣ)

Όπως σωστά παρατηρήσατε το κόστος κατασκευής της μονάδας και το κόστος λειτουργίας της δεν καλύπτεται από την πώληση των απορριμμάτων και έχετε δίκιο.

Όμως τα περισσότερα έσοδα προέρχονται:

α) Από τη μείωση της εισφοράς των Δήμων στη Διαδημοτική Επιχείρηση μιας και ο όγκος των απορριμμάτων θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%( λογική ίσως είναι μια μείωση εισφοράς κατά 30%)

β) Από την ΕΕΑΑ η οποία είναι το σύστημα που εισπράττει από το 2001 έως και σήμερα για κάθε υλικό συσκευασίας ανταποδοτικό τέλος ανακύκλωσης. Η ΕΕΑΑ έχει εισπράξει από το 2001 έως το 2008 που ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Κεφαλονιά χρήματα για ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας ( η οποία δεν έγινε) και από το 2008 έως σήμερα εισέπραξε χρήματα για την ανακύκλωση και στους δήμους έδωσε κάδους και απορριμματοφόρα ( το κόστος των οποίων είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που εισέπραξε η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας που ήρθαν στην Κεφαλονιά!!) Επομένως ας κάνουν οι αρμόδιοι έναν, συμφέρον για τον τόπο, οικονομικό συμβιβασμό με την ΕΕΑΑ διεκδικώντας χρήματα που μας οφείλονται!!

Αλλιώς είναι αρμόδια τα Δικαστήρια για να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα.

Ο κάθε ένας διαβάζοντας τα παραπάνω μπορεί να κρίνει την ορθότητα και τη βιωσιμότητα του σχεδίου να κάνει τις δικές του τροποποιήσεις .
Αρμόδιοι φορείς υλοποίησής του είναι οι Δήμοι και όποια βοήθεια μας ζητηθεί είμαστε στη διάθεση τους.


Κωνσταντίνος Πρέντζας

---

Εισφορές Υπόχρεων για ανακύκλωση στην Ε.Ε.Α.Α. ( π.χ. από την Coca-Cola η οποία ουσιαστικά «παράγει» το απόβλητο)

Ενδεικτικός πίνακας χρέωσης από Ε.Ε.Α.Α. δρχ/τεμ

α) Φιάλη 1,5lt πλαστικό 1,448
β) Κουτάκι μπύρας (14,5gr) αλουμίνιο 0,379
γ) Μπουκάλι ποτού γυάλινο 4,821
δ) Πακέτο τσιγάρα χαρτί 0,330
ε) Γάλα εβαπορέ σιδερένιο 1,250
στ) Γιαούρτι πλαστικό 0,717
ζ) Φιάλη σαμπουάν πλαστικό 1,300
η) Συσκευασία ραδιόφωνου χαρτόνι – πλαστικό 21,320
θ) Σοκολατάκια συσκευασία δώρου 6,170
ι) Πουκάμισο 1,300

Οι παραπάνω εισφορές από τις εταιρίες που μετέχουν στο σύστημα ανακύκλωσης της Ε.Ε.Α.Α. όπως όλοι καταλαβαίνουμε πληρώνονται στο τέλος από εμάς, αφού μετακυλίονται στο κοστολόγιο του προϊόντος.

Βέβαια οι εταιρίες δεν αφαιρούν από τα κέρδη τους την εισφορά (μάλλον και γω το ίδιο θα έκανα) όμως από τη στιγμή που έχω πληρώσει έμμεσα για να γίνει ανακύκλωση γιατί μου τη χρεώνουν extra????

Ένα απλό παράδειγμα μας λέει ότι ο φόρος ανακύκλωσης που πληρώθηκε, από την παραγωγό εταιρεία, για 1.000.000 φιάλες νερού του 1,5 lt, ανέρχεται στο ποσό των 4.250 ¤!

Εμείς γιατί ξαναπληρώνουμε ??

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency