Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 960

07/06/2005

Φιλόδοξο πρόγραμμα επιχειρεί να δημιουργήσει ανθρώπινο «ηλεκτρονικό εγκέφαλο»

Η εταιρεία IBM ξεκινά συνεργασία με ελβετικό ερευνητικό ινστιτούτο με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου υπολογιστικού μοντέλου του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η IBM, το πρόγραμμα «Blue Brain» θα βασιστεί σε έναν υπερυπολογιστή Blue Gene, ο οποίος θα προσομοιώνει τον εγκέφαλο σε κυτταρικό επίπεδο. Ο εικονικός εγκέφαλος θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τη μνήμη, την αντίληψη και άλλες ανώτερες λειτουργίες.Σύμφωνα με το Reuters, πρώτος στόχος του προγράμματος είναι η μοντελοποίηση του νεοφλοιού, ο οποίος αντιστοιχεί στο 85% της μάζας του ανθρώπινου εγκεφάλου και ευθύνεται για τις λειτουργίες της γλώσσας, της μάθησης, της μνήμης και της αφηρημένης σκέψης.

Την επόμενη δεκατία, τα τρισδιάστατα μοντέλα των νευρώνων και των μεταξύ τους συνδέσεων θα επεκταθούν στο σύνολο του ανθρώπινου εγκεφάλου, ελπίζουν οι ερευνητές.

Η ομάδα του Δρ Χέντρι Μάρκαμ στην Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης εκτιμά ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα στο χώρο των νευροεπιστημών, εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Το σύστημα Blue Gene που θα εγκατασταθεί στη Λοζάνη θα είναι ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, με ανώτατη ισχύ 22,8 Tflop (τρισεκατομμύρια υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Πριν από πέντε χρόνια, κανείς υπερυπολογιστής δεν μπορούσε να υπερβεί το ένα Tflop.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency