Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
26/01/2017

Η Ελληνική Γλώσσα Διαπρέπει Στο Εξωτερικό

Καινοτόμες τεχικές για την αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών της ελληνικής ομογένειας της Νέας Υόρκης. 

 

 Η δραστήρια Δασκάλα και Διευθύντρια της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας στην Νέα Υόρκη, Δήμητρα Βαρσάμη μας ενημέρωσε για μία καινοτόμα έρευνα που μέρος της έλαβε χώρα και στην αναφερόμενη Ακαδημία.

Καινοτόμες τεχικές για την αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών της ελληνικής ομογένειας χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο γλωσσολογικού ερευνητικού προγράμματος που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη από το Σεπτέμβρη του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Η Ελληνική ως γλώσσα κληρονομιάς στην Νέα Υόρκη: οι γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών της ελληνικής ομογένειας» και διεξήχθη από την δρ. Βασιλική Χονδρογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια Διγλωσσίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο και υποτρόφου του Πανεπστημίου City της Νέας Υόρκης.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η κατανόηση προτάσεων στα Ελληνικά από παιδιά δέυτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών της ελληνικής ομογένειας αξιολογήθηκε μέσω μιας πειραματικής τεχνικής που συνδυάζει τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και κάμερας εντοπισμού οφθαλμικής κίνησης (eye tracking). Με την τεχνική αυτή μπορούμε να καταγράψουμε το βλέμμα του παιδιού ανά χιλιοδευτερόλεπτο (millisecond) καθώς κοιτάζει απλές έγχρωμες εικόνες στην οθόνη ενός υπολογιστή και ακούει ηχογραφημένες προτάσεις που σχετίζονται με τις εικόνες. Μέσω του συνδυασμού οπτικοακουστικού υλικού, η μέθοδος αυτή μας επιτρέπει να εξετάσουμε τις υποσυνείδητες διεγασίες που εμπλέκονται στην κατανόηση των προτάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος αξιολογήθηκαν γραμματικές δομές στις οποίες βρίσκουμε διαφορές ανάμεσα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, όπως η σειρά των όρων την πρότασης, το γένος, η πτώση καθώς και οι ερωτηματικές προτάσεις. Επιπλέον, συλλέξαμε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της Ελληνικής σε καθημερινή βάση στην οικογένεια, στο σχολείο και στην ευρύτερη κοινότητα. Οι πληροφορίες αυτές βοηθούν στην καλύτερη ερμηνεία και κατανόση των κοινωνιογλωσσολογικών παραγόντων που επηρεάζουν τη γλωσσική επίδοση των παιδιών στα Ελληνικά και που συντελούν στη διατήρηση της χρήσης της Ελληνικής σε κοινότητες ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στο εξωτερικό. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Advanced Research Collaborative Program του Πανεπστημίου City της Νέας Υόρκης.

Τέτοιες είναι οι προσπάθειες που αρμόζουν στην Ελληνικη γλώσσα, θυμίζουν σε όλους μας την αξία της και την αναδεικύουν περίφημα. Ευχόμαστε πάντα τέτοια.

 

 

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency