Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
16/02/2010

Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Χαραλάμπου Πολιούχου της Πόλεως του Ληξουρίου

Μεγαλόπρεπα εορτάστηκε ο πολιούχος της πόλεως του Ληξουρίου Άγιος Χαράλαμπος. Το πανηγύρι του το τιμούν με πολύ σεβασμό οι κάτοικοι της περιοχής και πλημμυρίζουν το ναό του για να πάρουν την ευλογία του.

 

Ακόμη μια φορά ήταν προσκεκλημένος από τον μητροπολίτη μας, ο μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος. Τόσο στον εσπερινός όσο και την άλλη μέρα της εορτής, πέρα από τους δυο μητροπολίτες, συλλειτούργησαν αρκετοί ιερείς και δυο διάκονοι.

Το ψαλτικό μέρος το κέντησαν οι φωνές και η τέχνη της παρέας του Νίκου Βάλσαμου. Όλοι οι ψαλτάδες κάτω από τη διεύθυνση του Νίκου Βάλσαμου απέδωσαν γλυκά και αρμονικά όλο το υμνογραφικό και τελετουργικό μέρος.

Όπως κάθε φορά γίνεται, ο ναός γιομίζει από Ληξουριώτες αλλά και από άλλους Κεφαλονίτες.

Η εκκλησία ήταν τακτοποιημένη από μέρες με την φροντίδα τριών γυναικών της Ειρήνης Ασκητή –Σταθάτου, της Μαρίκας Αντύπα και της Ελένη Πασχάλη καθώς και του εφημέριου του ναού, Γιάννη Φραγκισκάτου.

Η εκκλησιά ήταν στολισμένη με μερσίνες και βιολέτες πάνω από τα στασίδια, στα ανθοδοχεία μπροστά στο τέμπλο, στην εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους του θρόνου και στη θαυματουργή κάρα του Αγίου. Ο στολισμός συνέβαλλε στην όλη θρησκευτική μυσταγωγία, και ήταν δωρεά του ανθοπωλείου της Ρούλας Σαβράμη.

 

Επίσης, μοιράστηκε στους πιστούς ένα μικρό δίφυλλο, επιμέλεια του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού, που αφορούσε τη ζωή του Αγίου, καθώς και μικρή χάρτινη εικόνα του Αγίου, όπως τον αγιογράφησε ο αγιογράφος αρχιμανδρίτης Παρθένιος Λουκέρης το 1921. 

Λιτή και σεμνή η παρουσία των δυο μητροπολιτών, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις. Κατά τον εσπερινό ο ιερέας Χαράλαμπος Μαρκέτος μίλησε για τον Άγιο Χαράλαμπο, τη ζωή και τη δράση του και πάνω από όλα για το μήνυμα που δίνει η στάση στη ζωή και η πίστη του Αγίου.

Οι επίτροποι, Γιάννης Λαδάς, Γιάννης Μαζαράκης και Δημήτρης Παριώτης, Σωκράτης Μαρούλης και Δημήτρης Ρεπούσης ήταν πάντα σε εγρήγορση και μεριμνούσαν για το κάθε τι.

Μετά τον εσπερινό μητροπολίτες, ιερείς, ψαλτάδες και άλλοι βρεθήκαμε στο καθιερωμένο τραπέζι που κάνει στο σπίτι του ο Γιάννης Λαδάς.

Πλούσια και ποικίλα όλα τα πιάτα με τα φαγητά, που με το καλό κρασί σε έκαναν να καμαρώνεις συχνά τη γαστέρα σου. Ακολούθησαν υπέροχα σπιτικά γλυκά φτιαγμένα όλα όπως και τα φαγητά από τα χέρια της Ντουντούλας. Βοήθα Άγιε Χαράλαμπε, έλεγα από μέσα μου, η χοληστερίνη μας θα σπάσει τα όρια!

Όλα ήταν τακτοποιημένα και δοξαστικά από τη λειτουργία έως και το τραπέζι του εσπερινού. Δεν έλειψαν τα ανέκδοτα και όταν έφυγαν οι μητροπολίτες και οι ψαλτάδες, ακουστήκανε ένα - δυο νοσταλγικά τραγούδια.

Την άλλη μέρα πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία της εορτής με πληθώρα κόσμου και με λαμπρή κατάνυξη. Ο μητροπολίτης Μηθύμνης μίλησε για τον Άγιο Χαράλαμπο και τον παρουσίασε μέσα από τον λόγο του ως ένα μεγάλο παράδειγμα για μίμηση στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

Το μεσημέρι, μητροπολίτες, ιερείς και απλός κόσμος κάθισε στο καθιερωμένο γεύμα στην ιερά Μονή Κορωνάτου, που γίνεται με τη φροντίδα του Δημήτρη Παριώτη. Όλα ήταν υπέροχα.

Στις 3:30 ξεκίνησε το πομπικό μέρος της λιτανείας του θρόνου του Αγίου. Ο ουρανός κράτησε το νερό του και η λιτανεία πραγματοποιήθηκε με τη λαμπρότητα που πάντα γίνεται. Προπομπός στη λιτανική πομπή η Φιλαρμονική Ληξουρίου που με ήχο απαλό και σταθερό έπαιζε τα κομμάτια που συνόδευαν στην πομπή.

Η λιτανεία έκλεισε με την επιστροφή του Ιερού θρόνου στην εκκλησία και με την παράκληση προς τον Άγιο. Και του χρόνου να είμαστε καλά και ο Άγιος Χαράλαμπος να μας βοηθά και να μας προστατεύει.


Κείμενα - Παρο υσ ίαση: Γεράσ ιμος Σωτ Γαλανός


Περισσότερες φωτογραφίες από τους εορτσασμούς:


 

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency