Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
21/04/2011

Μεγάλη Πέμπτη

Νωρίς το πρωί γίνεται η μετάληψη της «Θείας κοινωνίας».

Την ημέρα αυτή βάφονται τα πασχαλινά αυγά, συνήθως κατά τις δώδεκα το μεσημέρι. Στο πρώτο βαμμένο αυγό από την παράδοση αποδίδονται θαυματουργές ιδιότητες. Σε πολλά μέρη του νησιού, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, τα αυγά στολίζονται με φύλλα από άνθη, τα οποία δένονται πάνω στο αυγό πριν την βαφή του, για να αποτυπωθεί η μπογιά και το σχέδιο σε αυτό. Το απόγευμα φτιάνουνε τα μπουρμπουρέλια ή κουκαλιστήρια, δηλαδή κουκιά και ρεβίθια, τα οποία τρώνε την ίδια και την επόμενη μέρα.

Προσεισμικά η Μητρόπολη του Αργοστολίου ήταν ο Σωτήρας. Βρισκόταν κάπου απέναντι από την σημερινή καθολική εκκλησία, εκεί που σήμερα υπάρχει η οδός Σωτήρος. Την ημέρα αυτή, φυσικά, η εκκλησία ήταν ιδιαίτερα έντονα στολισμένη και ο κόσμος μαζευόταν από νωρίς για να ακούσει τα «Δώδεκα Ευαγγέλια». Πολλές φορές μάλιστα αδημονούσε τόσο πολύ που χτύπαγε τις πόρτες για να συμμετάσχει. Χαρακτηριστικές έχουν μείνει στην ιστορία οι φυσιογνωμίες του «Διονυσάκη» και του «Γερασιμάκη» που τσακώνονταν ποιος θα μπει πρώτος στην εκκλησία και ποιος γνωρίζει καλύτερα τα λόγια του παπά.

Η λειτουργία αρχίναγε κατά τις 7 και μισή. Ο κόσμος ήτανε πάντα πολύς και χρειαζόταν να κουβαλήσουν επιπλέον καρέκλες, αφού ακόμη και οι άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν πατήσει στην εκκλησία έρχονταν αυτό το βράδυ.

Είναι γεγονός ότι τα Ευαγγέλια των παθών ποτέ δεν τα λέγανε ψαλτά στο Αργοστόλι. «Τα συγκινητικά επεισόδια της σταύρωσης δεν πνίγονταν σε ρινοφωνίες και ανόητους λαρυγγισμούς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ιστορικές πηγές της εποχής. Ο παπά Βλάχος στην Ανάληψη, ο παπά Σκιαδαρέσης στο Φουσάτο κι ο παπά Λαγγούσης στο Σωτήρα ήταν οι πιο δημοφιλείς για την συγκεκριμένη ημέρα. Όταν το Ευαγγέλιο έφτανε στο τέλος του, σήκωναν λίγο τη φωνή τους κι έλεγαν τις τελευταίες λέξεις ψαλτά, κάτι το οποίο σε γενικές γραμμές ισχύει μέχρι και σήμερα.

Το «καλλιτεχνικό» γεγονός της ημέρας ήταν φυσικά το «σήμερον κρεμάται» και όλοι οι πιστοί προσπαθούσαν την συγκεκριμένη στιγμή να βρίσκονται όσο γίνεται πιο κοντά στο χώρο τέλεσης της αναπαράστασης, κάπου στην μέση του ναού. Ο Σωτήρας και εδώ είχε την τιμητική του, ενώ τα περισσότερα μαγαζιά έκλειναν για μια στιγμή, για να παρευρεθούν στο τελετουργικό. Ο κόσμος σπρωχνόταν στην είσοδο και προς το τέμπλο, για να πάρει προτεραιότητα στο να προσκυνήσει το ομοίωμα του εσταυρωμένου. Οι γυναικούλες στο γυναικωνίτη έφερναν κλωστές από το σπίτι τους και καθώς άκουγαν τα Ευαγγέλια ένα ένα, έδεναν από έναν κόμπο τη φορά. Τη δωδεκάκομπη κλώνα την έφερναν σπίτι και την κρέμαγαν στα κονίσματα για όλο το χρόνο ως φυλακτό.

Σήμερα, τα πρωτεία έχουν ο Αρχάγγελος, ο Άγιος Σπυρίδωνας και η Μητρόπολη, όπου και κατά χρονική ακολουθία ψάλλεται ο ύμνος του «σήμερον κρεμάται». Οι επαναλήψεις του πρώτου στοίχου έχουν την δική τους μελωδία και προφορά η κάθε μια, ενώ ακολουθεί το προσκύνημα στον επί ξύλου κρεμάμενο Ιησού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρωτομαγιά Κυριακή του Πάσχα »

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency