Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
23/03/2010

Κυριακή των Βαϊων

Την Κυριακή των Βαΐων εορτάζουμε την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Είναι η αρχή της εβδομάδας των παθών. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, μετά την Ανάσταση του Λαζάρου, όταν ο Ιησούς εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, οι πιστοί του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή και τον καλωσόριζαν με Βάϊο από φοίνικα.

Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες από νωρίς, ντυμένοι με την επίσημή τους ενδυμασία, για να πάρουν το Βάγιο. Στην Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αυτό αποτελείται από ένα κλαδί ελιά δεμένο με φύλλο από φοίνικα (ο οποίος ορισμένες φορές παραλείπεται), που ο παπάς με τη βοήθεια ορισμένων ενοριτών έχει ετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα. Για τους νιόπαντρους υπήρχε παλιότερα η «βαγιοφόρα», ένα ξεχωριστό βάγιο με επιπλέον, σε σχέση με το απλό, κόκκινες διπλές βιολέτες. Όταν τους το έδιναν, προέτειναν το δίσκο για να αφήσουν σε αυτόν ότι είχαν ευχαρίστηση. Το βάγιο από πολλούς θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη και προστατεύει τους πιστούς. Κάποιοι το βάζουν στα κονίσματα, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που το τοποθετούν στις σανίδες του κρεβατιού τους.

Στο τραπέζι της ημέρας συγκαταλέγεται και το ψάρι, το οποίο αν και τελευταία μέρα της Σαρακοστής κατ' εξαίρεση επιτρέπεται. Είναι «έθιμο» πριν από την μεγάλη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας να βαρυστομαχιάζουμε σκεφτόμενοι τις μέρες που ακολουθούν, γεγονός για το οποίο υπάρχουν και εύθυμα ποιήματα.

 

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μεγάλη Τετάρτη Το πανηγύρι της Δραπανιώτισσας »

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency