Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/03/2010

Έθιμα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, το πρωινό παρέες παιδιών αλλά και μεγαλυτέρων με ποικίλα μουσικά όργανα λένε τα κάλαντα στα μαγαζιά και τα σπίτια.

Το μεσημέρι αποτελεί ένα διάλειμμα για ξεκούραση όλων για να είναι έτοιμοι για την απογευματινή μάχη. Μόλις αρχίζει να σκοτεινιάζει μικρά παιδιά μέχρι και μεγαλύτεροι κάθε ηλικίας μαζεύονται στο Λιθόστρωτο με τις γνωστές ψηκαστήρες και το κατάβρεγμα αρχίζει. Από αυτό δε γλιτώνει κανένας, και φυσικά κανείς δεν αντιδρά, αφού έτσι επιβάλει το έθιμο. Το νερό είναι αρωματισμένο, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ιδιαίτερη μυρουδιά σε όσους συμμετέχουν.

Την εορταστική αυτή ατμόσφαιρα συμπληρώνουν οι μπάντες που με εορταστικές μελωδίες δημιουργούν εύθιμη ατμόσφαιρα. Τοπικές χορωδίες κάθε ηλικίας, δημοτικές και μη, τραγουδούν τα κάλαντα, ενώ οι ήχοι από τα τριζόνια ολοκληρώνουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όλοι οι κάτοικοι περιφέρονται ασταμάτητα από τη μια πλευρά του Λιθοστρώτου έως την άλλη και εύχονται ο ένας στον άλλο καλή αποκοπή. Η κατάσταση αυτή σταματάει δυο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα, ώστε πλέον όλοι να ετοιμαστούν για να γιορτάσουν οικογενειακά την έλευση του νέου έτους.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency