Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
27/03/2010

Αναβίωση του ηλιοτροπικού εθίμου «Ο Γληγοράκης» του Αγίου Γιαννιού του Λαμπαδάρη στο Ληξούρι

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία τέλεσης του εθίμου, το ονομαζόμενο «Ο Γληγοράκης» στη συνοικία των Μαρτσελάτων Λεγατάτων, στο Ληξούρι, στην πλατεία Ριζοσπαστών, την παραμονή της εορτής του Γενέθλιου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

 

Είναι γνωστό ότι το έθιμο αυτό που αφορά τις τροπές το Ηλίου και αργότερα το υιοθέτησε ο Χριστιανισμός, γινόταν και γίνεται για πολλά χρόνια σε αυτή τη συνοικία, με διακοπή για κοινωνικούς λόγους, (λόγους πένθους) δυο τρία χρόνια. Βέβαια, το συγκεκριμένο έθιμο, ήταν και είναι «Έθιμο της γειτονιάς», και ως τέτοιο αξίζει να διατηρείται και όχι λόγω ανάγκης να τροποποιείται με στοιχεία έντεχνα που να παραμερίζουν την επαφή με τον απλό λαό. Πάνω σε αυτή τη θέση θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρη πραγματεία, που να αφορά την κοινωνιολογία του συγκεκριμένου εθίμου και πως διαμορφώθηκε στους αιώνες μέσα στο πνεύμα της καλής γειτονιάς.

Φέτος, κρατήθηκε και πάλι η αυθεντικότητα του τρόπου που το έκαναν οι παλαιότεροι, χωρίς πρόσθετα στοιχεία που να αλλοιώνουν το χαραχτήρα του εθίμου.

Συμμετείχαν δε με επιτυχία δύο χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χωροπούλα», χορεύοντας χορούς τόσο κεφαλλονίτικους όσο και πανελλήνιους κάτω από την καθοδήγηση της δασκάλας χορού, Αγγελικής Λεγάτου.

Την προσπάθεια για τη διατήρηση του εθίμου στήριξε Δ.Η.ΚΕ.Π. του Δήμου Παλικής με την πρόεδρό της κα Σοφία Μαροπούλου και το Πολιτιστικό Σωματείο «Ο Πάλιος», που βοήθησε για ότι ήταν απαραίτητο. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι το έθιμο αυτό το πραγματοποίησαν νέοι άνθρωποι με τη συμβουλή και καθοδήγηση των παλαιοτέρων, και έτσι διατηρήθηκε η παλιά του πορεία και δομή στην εκτέλεση του.

Το ομοίωμα του Γρηγοράκη το έφτιαξε η Σοφία Φανουρίου Σκιαδαρέση με τη βοήθεια του συζύγου της. Εκεί στην αυλή της, «έπλασε το κορμί του, τον έντυσε, τον στόλισε και του φόρεσε την τραγιάσκα του και τις καδένες του...». Έπειτα το μεταφέραμε στην πλατεία των Ριζοσπαστών όπου έγινε η τελετουργική διαδικασία του εθίμου.

Κατά τη διαδικασία του εθίμου διαβάστηκαν οι σάτιρες με τα σεξουαλικά υπονοούμενα, που είχαν γραφεί από τις γυναίκες της γειτονιάς, Ευγενία Μαρκάτου και Σοφία Σκιαδαρέση και από τον τελετάρχη και συντονιστή Γεράσιμο Σωτ. Γαλανό.

Τα γλυκίσματα και αναψυκτικά ήταν προσφορά των γυναικών της συνοικίας:
Μάγδα, και Αγγελική Καλλιμάνη, Ρία Μαντζαβίνου, Ελένη Κούτση Γαλανού, Κορίννα Λεγάτου, Ελευθερία Μαρκέτου, Ευαγγελία Μαρούλη, Σοφία Σκιαδαρέση, Ευγενία Μαρκάτου, Βιολέτα Μαρκέτου και Ρουμπίνα Ρουχωτά.

Εκείνο που χαροποίησε τους συντελεστές και πρωταγωνιστές στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν το έθιμο αυτό, ήταν η συμμετοχή του κόσμου που με την παρουσία που ομόρφυνε και ζωήρεψε τη γειτονιά. Μυρμήγκιασε η πλατεία από παιδιά και μεγάλους που τόσο φωτογραφίζονταν κοντά στο ομοίωμα του Γρηγοράκη όσο πιάνονταν στις γύρες του χορού.

Μετά τους χορούς και τα κεράσματα ακολούθησε το κάψιμο του Γρηγοράκη και όταν η φωτιά λίγο χαμήλωσε τις γλώσσες της, αρχίσαμε το πήδημα με γέλια και χαρές.

Το δίδαγμα που πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας από αυτή τη διαδικασία, της πετυχημένης συνέχειας του εθίμου, είναι το εξής : Ναι, θα πρέπει να αναβιώνουμε τα έθιμα και τις παλιές λαογραφικές εκφράσεις τρόπου ζωής του εθιμικού κύκλου, με σεβασμό, με αυθεντικότητα, χωρίς ξενικά και νεωτεριστικά στοιχεία που να αλλοιώνουν τη μορφή του εθίμου. Επίσης, να προηγείται μια μελέτη, ώστε να πρυτανεύει όσο το δυνατό η σωστότητα της τελετής του εθίμου. Οι παραπάνω προτάσεις σκέψεις, είναι αναγκαίες να λέγονται και να πραγματοποιούνται για να υπάρχει συνέχεια στη μνήμη και κληρονομιά των προγόνων μας.
Ας είναι παράδειγμα ο τρόπος που γίνεται το ηλιοτροπικό αυτό έθιμο «Γληγοράκης», που ενώνει τις γενιές στη συνοικία των ΜαρτσελάτωνΛεγατάτων, Ληξουρίου.

Τέλος είναι αναγκαίο να αποκτήσουν πάλι οι γειτονιές μια ζωντάνια και δραστηριότητα, ιδίως πολιτιστική και έτσι να αποτελέσουν το κύτταρο στήριξης των μεγαλύτερων τοπικών και δημοτικών εκδηλώσεων. Φανταστείτε τι επιτυχία θα είναι για ένα τοπικό καρναβάλι, που τα μεγαλύτερο μέρος του θα είναι οι κατασκευές των αρμάτων και των εκδηλώσεων προϊόντα των γειτονιών μιας πόλης.

Αυτό ήταν το πνεύμα και η δράση της συνοικίας των Μαρτσελάτων Λεγατάτων του Ληξουρίου, και γι'αυτό μας άφησε αξιόλογη παρουσία στα τοπικά λαογραφικά δρώμενα. Και φυσικά όλα αυτά συνεχίζονται και γίνονται στην επικοινωνία και αγάπη που υπάρχει από παλιά στους ανθρώπους αυτής της συνοικίας.


Κείμενα - Παρουσίαση: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
23-6-2009

 

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency